ECLI:NL:RBAMS:2000:AA6689

Rechtbank Amsterdam

Datum uitspraak
3 augustus 2000
Publicatiedatum
4 april 2013
Zaaknummer
KG 00/1615 OdC
Instantie
Rechtbank Amsterdam
Type
Uitspraak
Rechtsgebied
Civiel recht
Procedures
  • Kort geding
Rechters
  • R. Orobio de Castro
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Verbod op gebruik domeinnaam staten-generaal.nl door Name Space C.V.

In deze zaak, die voor de Rechtbank Amsterdam werd behandeld, vorderde de Staat der Nederlanden in kort geding dat de commanditaire vennootschap Name Space C.V. het gebruik van de domeinnaam staten-generaal.nl zou verbieden. De Staat stelde dat Name Space onrechtmatig handelde door deze domeinnaam te registreren met de intentie deze te verkopen, wat zou leiden tot verwarring bij het publiek en schade aan de reputatie van de Staten-Generaal. De Staat voerde aan dat het commerciële gebruik van de domeinnaam de communicatie tussen burger en overheid verstoorde, aangezien burgers die informatie zochten over de Staten-Generaal niet op de juiste website terechtkwamen.

Tijdens de zitting op 21 juli 2000 heeft de Staat zijn vordering toegelicht, terwijl Name Space verweer voerde. De rechtbank oordeelde dat het gebruik van de domeinnaam door Name Space een onrechtmatige daad opleverde in de zin van artikel 6:162 van het Burgerlijk Wetboek. De rechtbank stelde vast dat Name Space niet kon aantonen dat er een rechtvaardigingsgrond was voor het gebruik van de domeinnaam en dat het gebruik misleidend was in de zin van artikel 6:194 BW.

De rechtbank oordeelde dat de Staat een spoedeisend belang had bij de gevraagde voorziening en dat het gebruik van de domeinnaam door Name Space de informatievoorziening door de Staten-Generaal frustreerde. De rechtbank verbood Name Space dan ook het gebruik van de domeinnaam en bepaalde dat dit vonnis dezelfde kracht heeft als een akte tot overdracht van de domeinnaam aan de Staat. Name Space werd als in het ongelijk gestelde partij veroordeeld in de kosten van het geding.

Uitspraak

OdC/WR
vonnis 3 augustus 2000
DE PRESIDENT VAN DE ARRONDISSEMENTSRECHTBANK TE AMSTERDAM,
RECHTSPREKENDE IN KORT GEDING in de zaak:
rolnummer KG 00/1615 OdC van:
De STAAT DER NEDERLANDEN, waarvan de zetel is gevestigd te 's-Gravenhage,
e i s e r bij dagvaarding van 4 juli 2000,
procureur mr I.M.C.A. Reinders Folmer,
advocaat mr H.J.M. Boukema te 's-Gravenhage,
t e g e n :
de commanditaire vennootschap NAME SPACE C.V., gevestigd te Amstelveen,
g e d a a g d e ,
verschenen bij G. Graafland en J.E.C. Schook.
VERLOOP VAN DE PROCEDURE :
Ter terechtzitting van 21 juli 2000 heeft eiser, hierna de Staat, gesteld en gevorderd overeenkomstig de in fotokopie aan dit vonnis gehechte dagvaarding.
Gedaagde, hierna Name Space, heeft verweer gevoerd met conclusie tot weigering van de gevraagde voorziening.
Na verder debat hebben partijen stukken, waaronder van weerszijden pleitnotities, overgelegd voor vonniswijzing.
GRONDEN VAN DE BESLISSING :
1. In dit vonnis wordt uitgegaan van de volgende feiten.
a. Name Space is een onderneming waarvan de bedrijfsomschrijving luidt: "het beheren van technische faciliteiten ten behoeve van voor het internet ontwikkelde concepten, tevens het beheren van internetdomeinen met het doel de kwalitatieve content op het internet te ontwikkelen."
b. Name Space heeft de domeinnaam staten-generaal.nl, hierna de domeinnaam, laten registreren.
2.1 De Staat vordert in dit geding Name Space ieder gebruik van de domeinnaam of een daarmee overeenstemmende domeinnaam te verbieden, op straffe van een dwangsom. Daarnaast vordert de Staat te bepalen dat dit verbod dezelfde kracht heeft als een in wettige vorm opgemaakte akte tot overdracht van de door Name Space geregistreerde domeinnaam aan de Staat.
2.2 De Staat stelt hiertoe dat Name Space onrechtmatig jegens hem heeft gehandeld door de domeinnaam te laten registreren. De Staat voert aan dat Name Space dit heeft gedaan met de bedoeling om de domeinnaam uiteindelijk te verkopen. De Staat stelt voorts dat het commerciële gebruik door Name Space van de domeinnaam de naam en reputatie van de Staten-Generaal doen verwateren en afbreuk doen aan die reputatie. Bovendien veroorzaakt het commerciële gebruik van de domeinnaam verwarring bij het publiek en beperkt het de communicatie tussen burger en overheid. Een burger die informatie over de Staten-Generaal wenst en op Internet die domeinnaam kiest, komt niet bij de web site van de Staten-Generaal terecht maar bij Name Space, aldus de Staat. De Staat betoogt voorts dat het commerciële gebruik van de domeinnaam door Name Space misleidend werkt.
3. Name Space heeft de vordering van de Staat gemotiveerd weersproken. De daartoe aangevoerde verweren zullen hierna nader aan de orde komen.
Beoordeling van het geschil :
4.1 Aan de orde is de vraag of het commerciële gebruik van de domeinnaam door Name Space een onrechtmatige daad jegens de Staat oplevert in de zin van artikel 6:162 van het Burgerlijk Wetboek (BW) en of Name Space met dat gebruik misleidende reclame maakt in de zin van artikel 6:194 BW.
4.2 Vooropgesteld wordt dat het enkele feit dat Name Space - naar zij stelt - het gebruik van de domeinnaam vrijwillig zou hebben gestaakt in afwachting van de uitslag van een bodemprocedure, niet betekent dat de Staat geen belang meer heeft bij een oordeel in kort geding over de al dan niet rechtmatigheid van de gedraging van Name Space. Geoordeeld wordt dat de Staat nog steeds belang heeft bij het voeren van deze procedure, nu Name Space het gebruik van de domeinnaam elk willekeurig moment kan hervatten.
4.3 De Staat heeft aangevoerd dat het tot de taak van de Staten-Generaal behoort om zo breed, algemeen en gemakkelijk mogelijk voorlichting te geven aan het publiek aangaande parlementaire werkzaamheden, daaronder de wetgeving begrepen. Name Space heeft de stelling van de Staat dat het commerciële gebruik van de domeinnaam verwarring onder het publiek zaait voor wat betreft de mogelijkheid van toegang tot die overheidsinformatie, niet betwist. Op grond hiervan wordt aangenomen dat gebruikmaking van de domeinnaam door Name Space de informatievoorziening door de Staten-Generaal frustreert en wordt het aannemelijk geacht dat de bodemrechter dat gebruik als onzorgvuldig jegens de Staat zal aanmerken.
4.4 Name Space is er niet in geslaagd aannemelijk te maken dat er een rechtvaardigingsgrond aanwezig is voor het gebruik van de domeinnaam. De stelling van Name Space dat het normale eigendomsrecht hier niet van toepassing is omdat een domeinnaam geen merk is maar een telefoonnummer, is niet beslissend voor het antwoord op de vraag of van onzorgvuldig handelen in de zin van artikel 6:162 BW sprake is. Het is immers het begrip staten-generaal dat bepalend is voor de herkenbaarheid van deze staatsrechtelijke entiteit bij het publiek en niet de onderliggende (nummerieke) techniek. Daarmee is de maatschappelijke waarde van deze domeinnaam gegeven.
4.5 De vergelijking die Name Space maakt met onteigening gaat niet op, aangezien het nu juist gaat om de vraag of Name Space jegens de Staat enig recht op het gebruik van de omstreden domeinnaam geldend kan maken. Ook de verwijzing door Name Space naar het "first come, first served" principe, leidt voorshands niet tot de conclusie dat Name Space jegens de Staat het recht zou hebben om zich te bedienen van de omstreden domeinnaam. Nu is vastgesteld dat het gebruik van de aanduiding staten-generaal in het .nl top level onrechtmatig en misleidend jegens de Staat is, kan die eerste aanmelding als domeinnaam dat gebruik niet alsnog rechtmatig doen zijn. Nu Name Space geen recht op het gebruik van de omstreden domeinnaam heeft, is van onteigening van enig recht - wat daar verder van zij - dus geen sprake.
4.6 De stelling van Name Space dat de vordering in strijd is met de grondrechten van vrijheid van meningsuiting en levensovertuiging treft evenmin doel, nu Name Space de mogelijkheid niet wordt ontnomen om haar ideeën over de Staten-Generaal openbaar te maken, maar slechts om dit te doen door middel van de door Name Space geregistreerde domeinnaam. Name Space behoudt haar vrijheid om haar meningen op het internet te uiten via een andere domeinnaam.
4.7 Name Space heeft voorts de onafhankelijkheid van de president in deze procedure in twijfel getrokken, omdat de president zijn salaris van de Staat ontvangt. Met de bepaling dat de rechtspositie van de rechter bij wet wordt geregeld heeft de Grondwet juist beoogd een algemene waarborg voor de onafhankelijkheid van de rechter te scheppen.
De president kan er dan ook op rekenen dat hij zijn salaris ontvangt en zal blijven ontvangen onafhankelijk van de uitslag van deze procedure.
5. Uit het voorgaande volgt dat De Staat een voldoende spoedeisend belang heeft bij de gevraagde voorziening. Dat de Staat onder andere (domein)namen een site kan openen, maakt een en ander niet anders, aangezien dit de verwarring en misleiding niet wegneemt. Die voorziening zal dan ook worden toegewezen. De gevorderde dwangsom wordt geweigerd nu het geraden voorkomt executiegeschillen over dwangsommen, die te verwachten zijn, te vermijden en nu bovendien de gevraagde en toe te wijzen machtiging nakoming van het gevraagde verbod voldoende verzekert.
6. Name Space wordt als de in het ongelijk gestelde partij met de kosten van het geding belast.
B E S L I S S I N G :
1. Verbiedt Name Space ieder gebruik van de aanduiding staten-generaal.nl als domeinnaam, of een daarmee overeenstemmende domeinnaam.
2. Bepaalt dat, op de voet van artikel 3:300 BW, dit vonnis dezelfde kracht heeft als een in wettige vorm opgemaakte akte tot overdracht van de domeinnaam staten-generaal.nl door Name Space aan de Staat.
3. Veroordeelt Name Space in de kosten van dit geding, tot heden aan de zijde van de Staat begroot op ¦ 484,89 aan verschotten, waaronder ¦ 400,= wegens vastrecht en op ¦ 1.550,= aan salaris procureur.
4. Verklaart dit vonnis tot zover uitvoerbaar bij voorraad.
5. Wijst het meer of anders gevorderde af.
Gewezen door de vice-president mr R. Orobio de Castro, fungerend president der Arrondissementsrechtbank te Amsterdam, en uitgesproken ter openbare terechtzitting van donderdag 3 augustus 2000 in tegenwoordigheid van de griffier.
Coll.: