Over Headstart:
"Een poging om voor Vendex onder de naam Headstart goedkope familiecomputers te introduceren en verkopen, mislukte ook. De Headstarts waren goedkoop omdat er geen - in die tijd dure - harde schijf in zat. [A] was ervan overtuigd dat dit principe een grote toekomst had. In het eerste jaar leek hij gelijk te krijgen. Maar de techniek haalde zijn voorspelling in. Doordat de prijs van hardwarecomponenten, waaronder harde schijven, sterk daalde, wilde niemand nog een Headstart. De firma werd uiteindelijk voor een vriendelijk prijsje door Philips overgenomen en stierf een zachte dood, Was dat de schuld van [A]? Natuurlijk niet, zegt hij zelf. Net als bij Interview was hij ook hier immers net weg toen het misging. De schuld ligt volgens [A] bij Philips, dat het bedrijf door mismanagement ruïneerde."
Over Wegener Arcade en City Online:
"[A]s opstelling droeg ertoe bij dat het niet goed ging met City Online. Het project kreeg al snel de bijnaam City Offline, omdat er voortdurend technische problemen waren.
(…)
'Redacteuren van Wegener-kranten werkten domweg niet mee met het project', vertelt [H], concept-projectmanager bij City Online. 'Dat had veel te maken met het persoonlijke optreden van [A], die redacteuren schoffeerde.' City Online mislukte jammerlijk. De site werd vorig jaar - na het vertrek van [A], uiteraard - door Wegener afgeschreven (…). Toen na drie jaar zijn contract afliep, gingen [A] en Wegener uit elkaar - officieel op verzoek van [A], maar menig Wegener-directeur was hem liever kwijt dan rijk. '[A] heeft niet veel concreets voor elkaar gekregen bij Wegener. Al kun je je afvragen of dat aan hem of aan Wegener lag', nuanceert [I], in die tijd directielid bij Wegener en tegenwoordig net als [A] internetondernemer, de gang van zaken.
g. Over het boek van [eiser] "Dankzij de snelheid van het licht" wordt als volgt bericht.
"GEEN LETTER
Zijn boek kwam er, maar, zegt [J], een stagiair bij Wegener zou het in zes weken in elkaar hebben gezet. [A] zelf zou 'geen letter hebben geschreven' in het werk. Het lijkt onwaarschijnlijk, zeker gezien de verhouding tussen [A] en [J] - die twee zijn al lang niet meer on speaking terms. Maar een tweede bron binnen Wegener bevestigt het scenario. Door [A] zelf geschreven of niet, het boek Dankzij de snelheid van het licht, dat zwaar leunt op een boek van de Amerikaanse goeroe [P], kreeg ruime media-aandacht."
h. Onder de paginabrede kop [A] MIXT ZAKEN GRAAG MET PERSOONLIJKE CONTACTEN wordt onder meer het volgende geschreven.
"Zakelijke aangelegenheden en privé-belangen zijn van oudsher sterk vervlochten binnen de [A]-clan. Zo hield hij zijn zoon [K] in het recente verleden al veelvuldig de hand boven het hoofd. [A] junior kreeg van zijn vader, nadat hij op achttienjarige leeftijd zijn studie economie aan de Vrije Universiteit had afgebroken, bij Wegener een baan aangeboden als internet application engineer.
Ook toen [K] twee jaar later voor zichzelf begon en samen met een partner het bedrijf 01 First Internet (het latere Hatchoo) overnam, stroomden de orders van vader binnen. [K]s bedrijf mocht onder auspiciën van [A] senior gelijk voor Wegener aan de slag om een paar kleine sites in elkaar te knutselen. Nog geen jaar later startte vader [A] met Icom en wie was er als de kippen bij om ook de site van deze onderneming vorm te geven? Juist, [K]. De sites van Ilse, ProActive (beide onderdeel van het Newconomy-netwerk) en Emis zijn ook gemaakt door Hatchoo.
Zo mogelijk nog opmerkelijker is de positie van [L]. Deze charismatische en mediagenieke vrouw richtte drie jaar geleden het internetmarktonderzoekbureau ProActive op. [A] nam (aanvankelijk met zijn eigen BV View/Ture, later met Icom/Newconomy) onmiddellijk een 22,7-procentsbelang in het nieuwe bedrijf en begon vrijwel direct daarna een relatie met de directrice. Het is overigens niet de eerste keer dat [A] zich romantisch inlaat met een vrouwelijke collega met wie hij een machtsrelatie heeft. Ook bij [A] Consultancy, een onderneminkje van de internetgoeroe dat in het midden van de jaren negentig telefonisch (papieren) culturele weekagenda's verkocht aan bedrijven, had [A] een liaison met de directrice.(…). [K] bouwde de site.
Ook onder vrienden mixt [A] zaken graag met persoonlijke contacten. Zijn relatie met vader en zoon [Q] is daar het bewijs van. Maar er zijn meer voorbeelden. De carrière van [M] lijkt als twee druppels water op die van [A]. [M] kwam 'Topdog' tegen bij ITT waar ze samen werkten aan de cd-rom van de Gouden Gids. Toen [A] overstapte naar de internetafdeling van Wegener, ging [M] mee. Hij werd directeur van het mislukte City Online. Na [A]s vertrek bij de uitgeverij was het ook snel met de Amsterdammer gedaan. In 1999 startte [M] softwarebedrijf Net Effect, een bedrijf dat zich niet lang na de oprichting mocht verheugen in een deelneming door (toen nog) Icom."
i. [Gedaagde] schrijft onder meer het volgende over Newconomy.
"DUBBELE AGENDA
Newconomy doet het tot nu toe goed. De eerste kwartaalcijfers lieten een mooie winst zien en het aandeel floreert. Die winst bestaat trouwens uit een herwaardering van twee investeringen van Newconomy door Newconomy.
(…)
In het prospectus bij de beursgang van het bedrijf stond ook een aantal interessante voorbeelden van samenwerkingsverbanden tussen Newconomy-bedrijven. 'Maar als je onder een paraplu hangt, heb je altijd twee agenda's. Je eigen agenda en die van de paraplu. Je eigen agenda gaat altijd voor', vertelt [N], [functie] van ICT-onderneming Three Ships uit Rotterdam. Hij onderhandelde in 1997 met [A], maar haakte na twee ontmoetingen af, omdat hij de inhoudelijke kennis van zijn gesprekspartner erg vond tegenvallen.
(…)
De praktijk lijkt [N]s theorie over de twee agenda's te staven. Op een zwarte lijst die bij Newconomy-deelneming ProActive wordt gebruikt (medewerkers mogen geen zaken doen met de bedrijven op de lijst) staat onder andere Newconomy-deelneming Ilse.
SOEPELE WAARDERING
Wie zal zeggen wat de toekomst voor Newconomy en [A] in petto heeft? Rond de beursgang waren er geruchten dat de sterke man van de Amsterdamse investeringsmaatschappij nog even zou blijven hangen om vervolgens het veld te ruimen voor een ander. Maar dat lijkt onwaarschijnlijk. [A] heeft aandacht nodig, zeggen veel mensen die hem kennen, en als directeur van een beursgenoteerde firma krijgt hij die.
(…)
Verwacht kan worden dat Newconomy bij de afsluiting van het komende kwartaal in ieder geval nog mooie cijfers zal laten zien. Door de waardering van deelnemingen aan te passen is het mogelijk de kwartaalcijfers te manipuleren. Newconomy geeft namelijk geen aparte winst- en verliesrekeningen vrij van zijn deelnemingen en stelt samen met een accountantsbureau de waarde van de bedrijven vast volgens de - soepele en ruim interpreteerbare - richtlijnen van de Europese branchevereniging van venture capital-bedrijven. Met uitzondering van de enige beursgenoteerde deelneming, Tie Holding, is dus moeilijk na te gaan hoe de gepresenteerde waardering tot stand is gekomen.
En dan is er nog een sluipend gevaar voor het Newconomy-netwerk: de vervlechting van belangen tussen moederbedrijf Newconomy en de deelnemingen. Zo bezit Tie-[functie] [O] een deel van Newconomy, dat weer een 7,1-procentsaandeel in Tie heeft. Een hogere koers voor Tie betekent een hogere koers voor Newconomy, betekent een hoger vermogen voor [O], die daarmee zijn bedrijf verder kan financieren, waardoor de koers stijgt en daardoor de koers van Newconomy, afijn, ad infinitum.
Newconomy heeft bij het nemen van het belang in Tie gezegd dat dit soort constructies vaker voor gaat komen. Als dat het geval is, zal de koers geen getrouwe afspiegeling meer zijn van de waarde van Newconomy en loopt het aandeel gevaar bij het minste of geringste negatieve nieuws enorm in waarde te dalen. De hierboven beschreven waardespiraal werkt namelijk twee kanten op.
(…)
Maar wat er ook met Newconomy gebeurt, de naam van [A] zal altijd verbonden blijven met de start van internet in Nederland. (…) [A] heeft meegeholpen een aantal internetbedrijven te lanceren en wist het Nederlandse bedrijfsleven gedeeltelijk te overtuigen dat cyberspace de toekomst heeft. Voor hem is dat lucratief geweest. In een reactie op een concept van dit artikel laat hij Quote weten dat het in dit verhaal lijkt alsof zijn hele leven een mislukking is geweest. Een misvatting volgens hem. 'Als ik naar mijn bankrekening kijk, dan heb ik blijkbaar toch wel iets goed gedaan in die dertig jaar.' "