(…)
[gedaagde 2]: Achtenvijftig mensen kwamen om het leven toen in 1957 een toestel van de KLM crashte in de zee bij Nieuw-Guinea, nu Irian Jaya. Het was destijds de grootste vliegramp uit de Nederlandse luchtvaartgeschiedenis, maar de oorzaak bleef onduidelijk. Nu, meer dan veertig jaar later, meldt zich een getuige die na dat ongeluk zegt een spreekverbod te hebben, eeh, opgelegd te hebben gekregen. Volgens hem zou het toestel zijn verongelukt door een mogelijk onnodige manoeuvre. Het PvdA-kamerlid [betrokkene 1] neemt die verklaringen zo serieus dat hij, ook in het belang van de nabestaanden, heropening eist van dat onderzoek. De feiten komen van [gedaagde 3].
(…)
[getuige 1]: Half vier 's nachts zou het toestel naar Nederland vertrekken en het was fantastisch mooi weer. De piloot die start het vliegtuig, het vliegtuig ging de lucht in. Tijdens de start zei hij: "Beste mensen we vliegen naar Amsterdam, maar we gaan nog even de lichtjes van Biak bekijken", zonder verder uit te leggen waarom die dat zou doen. Nou en ik keek zo, ik denk ja hee, hij maakt een andere bocht dan normaal is. En bij de benadering van het vliegveld is er iets gebeurd en wat … dat is de grote vraag. Toen is ie het water in gevlogen.
Voice-over: De laatste vlucht van de Neutron, een KLM Super Constellation, duurt alles bij elkaar vier minuten en twaalf seconden. Achtenvijftig mensen verliezen het leven. Nooit eerder beleefde de Nederlandse luchtvaart een ramp van die omvang, maar de toedracht blijft een groot vraagteken. De Raad voor de Luchtvaart komt er niet uit, zo is te lezen in dit rapport uit 1958. [S.d.B.] is een van de tien overlevenden van de Neutron, een kaart uit de cockpit is zijn enige tastbare herinnering. Meer dan eenenveertig jaar zit hij nu al met vraagtekens: waarom stortte het toestel neer en waarom wilde de piloot zo graag terug naar Biak?
(…)
Voice-over: Een paar maanden geleden lijkt de sleutel tot het antwoord gevonden. Als hij post krijgt van [getuige 2].
(…)
Voice-over: En wat er gebeurde in de uren voor het ongeluk, dat weet deze [getuige 2]. Als 19-jarige jongen was hij barman op de marinebasis van Biak. Een paar uur voor het vertrek van de Neutron ging hij naar de zogenaamde "longroom", de bar van marine-officieren.
[getuige 2]: Daar zat een deel van de bemanning, onder captain Roos, en meneer [G.] zat daar, dat was een marinevlieger: luitenant ter zee twee. En het waren jonge knapen.
[gedaagde 3]n: Waar ging het over aan de bar?
[getuige 2]: Over vliegstunten die ze uit hadden gehaald. Die MLD-piloten, die ja, zeker die mensen die op de Fire-Flies vlogen, die vlogen tussen de palmen door en die zeiden 's-avonds aan de bar: "[getuige 2] kom morgen even een koppie koffie aanpakken als jij buiten staat met je koffie zo, dan vlieg ik tussen die twee palmbomen door en dan pats, dan pak ik het wel van je aan." Mensen hielden van hun vak, he, en die maakten ook wel eens een keer stuntjes.
Voice-over: Dus de gezagvoerder van het KLM-toestel, Captain de Roos, zat aan de bar en sprak met een marinevlieger over stuntvliegen.
[getuige 2]: Bij het vertrek hoorde ik Captain Roos zeggen van: "Maak maar licht in het kamp dan maak ik een "low-pass" over het kamp heen." Een "low-pass" dat is dus een "overshoot", dus op lage hoogte over komen vliegen.
Voice-over: Grootspraak tussen vliegers aan de bar, het zou de reden kunnen zijn van de "low-pass"van de verongelukte gezagvoerder De Roos, die in het onderzoek wel wordt beschreven maar niet wordt verklaard.
[getuige 2]: Dat kan ik me zeer goed herinneren, dat die afspraak gemaakt is. En als ik die verslagen terug lees dan klopt dat ook precies.
Voice-over: Hoewel de vermoedens niet hard te maken zijn, deden volgens [getuige 2] in die tijd bovendien de geruchten de ronde dat de bemanning ook wel eens te veel gedronken zou kunnen hebben. Iets wat destijds op Biak eerder regel dan uitzondering was. Maar zekerheid is er niet, want de laatste uren voor vertrek zijn nooit onderzocht en [getuige 2] is nooit gehoord.
[getuige 2]: Waarom niet? Ik heb tegen mijn vrienden mijn vermoedens geuit, en dat is ter sprake, dat is te horen gekomen door officieren en een van die officieren zei tegen mij: "Wat hier in de bar gebeurt, dat mag niet naar buiten komen".
[gedaagde 3]n: Met andere woorden je mag je …
[getuige 2]: Je houdt je praatjes maar voor je.
[gedaagde 3]n: Een spreekverbod?
[getuige 2]: Hij zal dat als een spreekverbod bedoeld hebben.
[gedaagde 3]n: Zo hebt u dat in ieder geval opgevat.
[getuige 2]: Ja, zo heb ik dat opgevat, dat was een duidelijke boodschap.
[gedaagde 3]n: Toen u bericht kreeg van [getuige 2], schrok u toen?
[getuige 1]: Ja, ik was … ik was, in het Engels zeggen ze flabbergasted, ik was helemaal … nou ik kon er geen woorden voor vinden.
Voice-over: Eindelijk krijgt [S.d.B.] een mogelijk antwoord op het waarom van het ongeluk met de Neutron. De ramp die hij zelf ternauwernood overleefde.
(…)
Voice-over: Uiteindelijk wordt [getuige 1] gered door de lokale Papoea-bevolking. Pas maanden later moet hij getuigen voor de Raad voor de Luchtvaart.
[getuige 1]: En, nou ja, we kwamen binnen en we kregen daar een stenciltje en daar stond precies op wat de Raad voor de Luchtvaart al had besloten dat de oorzaak was en wat er gebeurd was.
Voice-over: Dus nog voordat [S.d.B.] kon getuigen, waren de conclusies van de ramp met de Neutron al gedrukt. [betrokkene 1], Tweede Kamerlid voor de Partij van de Arbeid, wil nu heropening van dat onderzoek.
[betrokkene 1]: Ja ik vind dat dit opnieuw uitgezocht moet worden. Ik vind dat je dit dus niet kunt laten zitten. Er zijn hier elf overlevenden - geloof ik - bij deze ramp geweest, er zit een jongetje bij wat zijn ouders, broertjes en zusjes verloren heeft, het leven van die man is natuurlijk toch onherstelbaar beschadigd. En zo iemand heeft gewoon recht om te weten wat er toen gebeurd is. En als dat veroorzaakt is door mogelijkerwijs drankgebruik of door stunten, dan moet zo'n man dat weten, ongeacht eventuele financiële consequenties die daar aan vast zitten.
[gedaagde 3]: Dus opnieuw openheid van zaken?
[betrokkene 1]: Ja ik vind dat hier opnieuw openheid van zaken moet komen. En het belangrijkste element daarbij vind ik, dat dus nu naar buiten gekomen is dat iemand zegt: "Ik heb eenenveertig jaar een spreekverbod gehad, ik ben getuige geweest, ik ben nooit gehoord, ik heb het willen vertellen en ik mocht het niet, maar dit en dit is er aan de hand en ik heb dat nergens in de officiële documenten terug kunnen vinden. Maar de hele constructie zou er anders uit zien, als men mij gehoord had".
(…)
[gedaagde 2]: Ja, voor alle partijen - nabestaanden van passagiers en van bemanning - zou het mogelijk verlossend zijn als op al die antwoorden alsnog, euh op al die vragen alsnog antwoorden zouden kunnen worden gegeven. De KLM liet ons vanavond weten bereid te zijn volledige medewerking te geven aan eventueel nieuw onderzoek. De Rijksluchtvaartdienst en de Raad voor de Luchtvaart zijn verantwoordelijk voor zulk onderzoek maar die Raad onthoudt zich vooralsnog van elk commentaar.