a. [eiser 1] c.s. zijn bewoners en direct omwonenden van de De Genestetstraat te Amsterdam.
b. Bij besluit van 17 maart 1998 heeft de stadsdeelraad van het stadsdeel Oud-West van de gemeente besloten het profiel van de Bosboom Toussaintstraat te wijzen. Als gevolg van de maximale benutting van het aantal parkeerplaatsen in de Bosboom Toussaintstraat is besloten de De Genestetstraat tussen de Jacob van Lennepkade en de Bosboom Toussaintstraat in te richten als speelstraat. In de raadsvoordracht is terzake opgenomen:
"Door de maximale benutting van het parkeren in de Bosboom Toussanitstraat is het mogelijk bij een herinrichting van de Genestetstraat (tussen B. Toussaint en J.v.Lenepkade) de aanleg van parkeerplaatsen achterwege te laten. De huidige capaciteit in de Genestetstraat telt 18 parkeerplaatsen."
c. Bij raadsbesluit van 27 maart 2001 heeft de stadsdeelraad van het stadsdeel Oud-West van de gemeente besloten tot herprofilering en afsluiting van de De Genestetstraat tussen de Jacob van Lennepkade en de Bosboom Toussaintstraat in verband met de herinrichting tot speelstraat. Daartoe is besloten het éénrichtingverkeer op te heffen en het gebied - met een enkele uitzondering - exclusief voor voetgangers te bestemmen en de maatregel te effectueren door het plaatsten van het verkeersbord GO7 met onderbord.
d. Bij besluit van het dagelijks bestuur van het stadsdeel van 29 mei 2001 heeft het dagelijks bestuur ingestemd met het inrichtingsplan voor dit deel van de De Genestetstraat volgens ontwerp A.
e. Het bezwaar dat door omwonenden tegen het onder c. genoemde verkeersbesluit ingevolge de Algemene wet bestuursrecht (Awb) is ingediend, is - in afwijking van het advies van de Commissie Bezwaar & Beroep van 5 juli 2001 - door de stadsdeelraad op 29 januari 2002 ongegrond verklaard. Tegen dit besluit is door een aantal omwonenden, waaronder eisers, beroep bij de bestuursrechter ingesteld. Dit beroep is nog aanhangig
f. Bij brief van 19 maart 2002 heeft de portefeuillehouder Stadsdeelwerken aangekondigd dat zou worden overgegaan tot het opheffen van de parkeerplaatsen. Bij uitspraak van de voorzieningenrechter (sector bestuursrecht) van de rechtbank Amsterdam van 22 april 2002 is het verzoek tot schorsing van de besluiten van 17 maart 1998, 27 maart 2001 en 29 mei 2001 alsmede het verzoek te bevelen dat de herinrichting van de De Genestetstraat, daaronder begrepen de opheffing van de parkeerplaatsen, geen doorgang zal vinden, niet-ontvankelijk verklaard. Het verzoek tot schorsing van het besluit van 29 januari 2002 is afgewezen.
g. Bij brief van 14 maart 2003 heeft het Stadsdeel Oud-West aan de bewoners van De Genestetstraat medegedeeld dat op 24 maart 2003 alsnog tot het verwijderen van de parkeerplaatsen aan De Genestetstraat zal worden overgegaan en dat de stadsdeelraad hiermee beoogt de openbare ruimte in dit deel van genoemde straat te verbeteren. Ook is bericht dat het herinrichten van de straat als speelstraat voorlopig niet aan de orde is omdat er nog juridische procedures tegen dit besluit lopen. In de brief van 14 maart 2003 heeft het stadsdeel voorts medegedeeld dat voor het uitvoeren van het werk een tijdelijke verkeersmaatregel met wegsleepregeling wordt getroffen. [eiser 1] c.s. hebben bij brief van 14 maart 2003 bij verweerder bezwaar gemaakt tegen de voorgenomen werkzaamheden in de De Genestetstraat.
h. Op 18 maart 2003 hebben [eiser 1] c.s. een verzoek tot het treffen van een voorlopige voorziening als bedoeld in artikel 8:81 van de Awb ingediend. Dit verzoek om een voorlopige voorziening is gelijktijdig behandeld met het onderhavige geding en hierop is bij uitspraak van 24 maart 2003 afwijzend beslist.