4. NL Unlimited heeft tegen de vorderingen onder meer het volgende aangevoerd.
Zij heeft zich bij haar magazine laten inspireren door andere stads- en uitgaansmagazines, waaronder die van Aurex. Zij was er niet van op de hoogte dat Aurex van plan was met haar magazine op de Nederlandse markt te komen, Aurex heeft het eerste driekwart jaar niet bij NL Unlimited geklaagd. Nu heeft zij besloten dat zij toch naar Nederland wil komen en wil zij dat een belangrijke concurrent van de markt verdwijnt. Daar is echter geen enkele reden voor. De producten van partijen verschillen inmiddels hemelsbreed van elkaar: de cover van “nl20” is gewijzigd en Aurex zal zich bij het aanbieden van haar nieuwe product “Zone 020”gaan bedienen van een knalrode display in plaats van de huidige lichtblauwe. Dit blijkt onder meer uit haar website www.qbick.com.
Inbreuk merkenrecht
Dat de titel “nl20” van het magazine van NL Unlimited inbreuk zou maken op het merk van Aurex ingevolge artikel 13 A lid 1 sub b BMW kan niet echt serieus genomen worden. Aurex heeft 10 merken gedeponeerd die alle slechts het woord ZONE gemeen hebben. Op dit moment is Aurex actief in drie zones, ZONE 03, ZONE 02 en ZONE 09. De merken verwijzen naar de zones waar zij verspreid worden. Daarom mist de titel ZONE 02/ onderscheidend vermogen voor een dienst die of een product dat louter in de zone 02 (Antwerpen) wordt aangeboden. Bestreden wordt dat het merk is ingeburgerd.
Los van het feit dat de aanduiding “nl20” geen kengetal is kan het gebruik van kengetallen niet worden gemonopoliseerd door het merkenrecht. Het kenmerkende bestanddeel ZONE lijkt in de verste verte niet op het kenmerkende bestanddeel NL. Ook de totaalindrukken lijken niet op elkaar. Evenmin lijken de logo’s op elkaar. Ook van auditieve overeenstemming tussen ZONE 03 of 02 of 09 en nl20 is geen sprake. Nu er geen sprake is van overeenstemming, kan er ook geen sprake zijn van verwarringsgevaar. Onduidelijk is ook hoe dat verwarringsgevaar kan zijn ontstaan, nu de bladen van Aurex alleen in enkele Belgische regio’s worden verspreid, en nl20 alleen in Amsterdam.
Het beroep van Aurex op artikel 13 A lid 1 sub c kan evenmin slagen, nu geen sprake is van overeenstemming tussen de merken. Er moet sprake zijn van een bekend merk in de gehele Benelux. Er kunnen zich omstandigheden voordoen dat bekendheid in één lidstaat volstaat, te weten wanneer “het betreffende publiek” zich geheel in één lidstaat bevindt. Dat is bijvoorbeeld het geval met Calvé pindakaas. Het vermeende seriemerk “ZONE /” is dat natuurlijk niet. Wanneer er al vanuit gegaan moet worden dat 628.000 mensen het ZONE /” seriemerk kennen, dat is dat daarmee nog lang geen bekend merk.
Ook is geen sprake van afbreuk aan het onderscheidend vermogen of ongerechtvaardigd voordeel. Dat is op geen enkele wijze aangetoond.
Inbreuk auteursrechten
NL Unlimited betwist auteursrecht ten aanzien van de covers. Subsidiair is geen sprake van inbreuk op deze auteursrechten. De totaalindruk van de covers van de bladen verschilt enorm. Het formaat en de papiersoort van de magazines zijn anders. Qua indeling van de covers verschilt nagenoeg alles. Het enige wat enigszins overeenstemt is de witte band bovenaan de pagina. Deze witte band is zeer gebruikelijk bij tijdschriften. De logo’s van de nl20 en de ZONE-magazines zijn onvergelijkbaar. Van de punten van overeenstemming genoemd in de dagvaarding is geen sprake (meer):
De vlakverdeling verschilt; de witte balk is smaller; het logo loopt voor een deel buiten de witte balk; het logo is geheel anders; bij nl20 staat “Uitmagazine” en bij ZONE “Stadsmagazine”; in de rechterbovenhoek staat geen win of winnen; er is aan de linkerkant geen strook; de foto van de persoon op de cover staat in het midden en is zeer groot afgebeeld en onder de naam van de persoon staat geen kort citaat. De cover van de nl20 is een geheel eigen ontwerp.
Slaafse nabootsing
Nu de covers van de tijdschriften niet op elkaar lijken is ook geen sprake van slaafse nabootsing.
Ook van auteursrechtinbreuk op de displays is geen sprake: deze zijn functioneel bepaald. Functioneel bepaalde creaties zijn niet door het auteursrecht beschermd. Als er al auteursrecht rust op de displays, dan is Aurex in elk geval geen auteursrechthebbende, maar Dimatec. Deze heeft de displays ontworpen. De naam van Dimatec als maker is op de achterzijde van de displays vermeld. Daarmee is Dimatec volgens artikel 6 van de Belgische Auteurswet de auteursrechthebbende ten aanzien van de display. De Nederlandse Auteurswet kent een vergelijkbare bepaling in artikel 4 Aw. Dat de auteursrechten bij Dimatec berusten blijkt ook uit de aanvankelijke verklaring van Matthijs van Dimatec. NL Unlimited heeft de displays dus van de rechthebbende gekocht.
Aurex komt ook ten aanzien van de displays geen beroep op slaafse nabootsing toe. Bij slaafse nabootsing moet het gaan om herkomstverwarring. Daarvan is geen sprake. Aurex komt immers op de Nederlandse markt met een knalrode display. De display wijkt bovendien qua vormgeving ook behoorlijk af van de display van NL Unlimited. Daar komt nog eens bij dat NL Unlimited grote blauwe stickers op haar displays heeft.
Reputatie en goodwill
NL Unlimited heeft bestreden dat zij misbruik van de reputatie en goodwill van Aurex maakt. Nederlandse adverteerders en consumenten kennen de ZONE magazines niet. Alleen al om die reden is het niet mogelijk om aan te haken bij de bekendheid van Aurex. Evenmin heeft Aurex in Nederland een reputatie of goodwill.
De advertentiekaarten
Direct nadat NL Unlimited de overeenstemming tussen de advertentiekaarten heeft opgemerkt heeft zij de advertentiekaarten laten aanpassen. Omdat de nieuwe tariefkaarten sinds september 2004 en dus ruimschoots voor de dagvaarding in omloop zijn, is het niet duidelijk dat daar in de dagvaarding nog vorderingen over opgenomen zijn. Aurex heeft geen enkel belang bij haar vorderingen voor zover deze zien op de advertentiekaarten.
Schade
De door Aurex gestelde gederfde inkomsten worden bestreden. Het is uitgesloten dat Aurex nog voordat zij überhaupt de markt heeft betreden, al meent schade geleden te hebben. De schade wordt ook niet onderbouwd.
Ook de gestelde reputatieschade is er niet. Aurex geniet wellicht enige lokale bekendheid in België, maar in Nederland heeft Aurex geen reputatie. Om dezelfde reden is er ook geen schade aan onderscheidend vermogen van het ZONE/-magazine en het ZONE seriemerk.
Ook de gestelde buitengerechtelijke kosten blijven ongefundeerd. Bovendien komen slechts kosten die redelijk zijn voor vergoeding in aanmerking. Daaronder vallen niet de 2,5 uur die de vorige advocaat van Aurex nodig heeft gehad om te ontdekken dat hij een belangenconflict had en ook de kosten voor het opstellen van de dagvaarding vallen daar niet onder.
Tenslotte is het NL Unlimited niet duidelijk welk spoedeisend belang Aurex heeft bij een voorschot op schadevergoeding.
De vorderingen:
Indien een verbod mocht worden uitgesproken wordt verzocht om een uitlooptermijn van tien weken. Gevolg van een onmiddellijk verbod zou zijn dat NL Unlimited gedurende een aantal weken haar blad niet kan aanbieden. Dat zou een maatregel zijn die, in afwachting van een definitief oordeel van de bodemrechter, NL Unlimited te zwaar treft in haar bedrijfsvoering.
De dwangsommen zijn buitenproportioneel.
Er is geen plaats voor toewijzing van de vordering van de lijst van gegevens van NL Unlimited. Het betreft allerhande bedrijfsgevoelige informatie.
Ook het verzenden van een brief aan alle afnemers is buitenproportioneel. Verzending van afschriften aan de raadsman van Aurex zou bovendien betekenen dat de gegevens over alle afnemers en alle acquisitie informatie wordt binnengehaald.