1. In dit vonnis wordt uitgegaan van de volgende feiten.
a. Tele2 biedt in Nederland sinds 1997 telecommunicatiediensten aan, waaronder vaste
telefoniediensten. KPN is eigenaar van het vaste telecommunicatienetwerk in Nederland. Tele2 neemt tegen betaling netwerkdiensten af van KPN.
b. Tele2 biedt haar diensten met name aan particuliere eindgebruikers aan. De consument die door middel van Tele2 belt, laat zijn telefoongesprekken via Tele2 lopen, maar heeft wel een telefoonaansluiting bij KPN en kan gebruik maken van diensten van KPN zoals VoiceMail. Een klant belt doorgaans via Tele2 door een eenmalige instelling. Deze dienst wordt aangeduid met “Carrier Preselect” (CPS).Telefoongesprekken verlopen vervolgens automatisch via Tele2.
c. KPN biedt, voor zover relevant in dit geding, de volgende diensten/producten aan consumenten aan:
- KPN abonnement: de telefoonaansluiting die nodig is om via de vaste lijn te kunnen bellen.
- KPN gespreksdiensten: de telefoongesprekken via de vaste lijn die door KPN worden afgehandeld. KPN verzorgt verkeer naar zowel geografische als niet-geografische nummers. (Niet-geografische nummers zijn nummers die niet gekoppeld zijn aan een geografische bestemming. Dit zijn bijvoorbeeld de 0800 en 0900 nummers).
KPN heeft een monopolie voor wat betreft het abonnement en tot voor kort ook voor de gespreksdiensten naar niet-geografische nummers.
d. Bij besluit verzonden op 23 december 2004 (verder: het CPS III besluit) heeft de OPTA op vordering van Tele2 beslist dat KPN aan Tele2 ook toegang dient te verlenen tot (een deel van) deze zogenoemde “CPS III”- nummers, te weten de 0800 en de 0900 nummers en de voice-mail, verder aan te duiden met “CPS-overig”.
Dit besluit bevat onder meer de volgende overweging:
Een (...) automatische overgang, zonder expliciete wilsuiting van de eindgebruikers, acht het college niet redelijk. Het college acht het van belang dat klanten van Tele2 geïnformeerd worden over de wijziging en over de tarieven en voorwaarden die Tele2 hanteert ten aanzien van het vernieuwde CPS-aanbod. Het college is van oordeel dat bestaande klanten van Tele2 op zijn minst een opt-out termijn moet worden gegund om een keuze tussen KPN en Tele2 ten aanzien van de CPS-overig bestemmingen te kunnen maken. Het dictum van dit besluit luidt, voor zover hier van belang, als volgt:
Het college wijst het verzoek van Tele2 toe (...) in die zin dat KPN onder de volgende voorwaarden aan het verzoek van Tele2 tot bijzondere toegang tot de hierboven genoemde bestemmingen dient te voldoen: (...)
c. Het automatisch beschakelen van klanten van Tele2 voor CPS-overig is mogelijk indien Tele 2 haar klanten een opt-out termijn gunt en daarvan op de hoogte stelt (...).
e. Op 30 juni 2005 heeft de OPTA over de CPS-overig materie een aanvullend besluit
genomen, onder meer terzake van door KPN te hanteren tarieven. In dit besluit wordt
het vereiste van de zogenoemde “opt-out termijn” herhaald.
f. Op 21 december 2005 heeft het College van Beroep voor het Bedrijfsleven het beroep
van KPN tegen de OPTA-besluiten ongegrond, althans niet ontvankelijk, verklaard.
g. Na onderhandelingen tussen KPN en Tele2 is de datum waarop de beschakeling van
Tele2 klanten zou plaatsvinden voor CPS-overig in onderling overleg tussen partijen vastgesteld op 8 maart 2006.
h. Bij brief van 24 januari 2006 heeft KPN, naar aanleiding van het bericht van Tele2 dat zij
met ingang van 8 maart 2006 van de beschikbaarstelling van CPS-overig gebruik wenst te maken, Tele2 erop gewezen dat zij haar klanten een “opt-out termijn” moet gunnen. Daarbij geldt dat Tele2 deze eindgebruikers dient te hebben geïnformeerd over de wijziging en over de tarieven en voorwaarden die Tele2 hanteert ten aanzien van het vernieuwde CPS-aanbod. (...) acht KPN het van het allergrootste belang dat Tele2 haar klanten zorgvuldig, juist en volledig over alle relevante aspecten van de categorie CPS overig zal informeren. Aldus deze brief.
i. Bij brief van 30 januari 2006 heeft Tele2 aan KPN onder meer het volgende meegedeeld:
Ik kan u verzekeren dat Tele2 de verplichtingen ten aanzien van de opt-out en de daaraan verbonden zorgvuldige voorlichting naar haar klanten, zoals deze voortvloeien uit het besluit van 23 december 2005 (bedoeld is 2004, vzr.), zal nakomen. U zult begrijpen dat Tele2 zich niet verplicht voelt om KPN van de exacte inhoud van haar klantencommunicatie op de hoogte te stellen.
j. Bij brief van 31 januari 2006 heeft Tele2 haar klanten op de hoogte gesteld van de
voorgenomen wijziging. Deze brief luidt als volgt:
Nieuwe verbeterde service van Tele2.
Straks nog maar één rekening voor al uw gesprekskosten.
(...)
Voordeel en gemak, dat mag u van Tele2 verwachten. En op 8 maart a.s. zetten we daarin een belangrijke volgende stap.
Vanaf 8 maart 2006: al uw gesprekken op één factuur.
Binnenkort krijgt u al uw gesprekskosten op één overzichtelijke Tele2 factuur. Dus ook die van 0800- en 0900 nummers. Nieuw is de voicemail-service voor vaste telefonie. Voor het afluisteren ervan betaalt u slechts het lage Tele2 lokale tarief. Deze kosten vindt u samen met de overige gesprekskosten overzichtelijk op één lage Tele2 rekening.
Alles automatisch geregeld.
Wilt u straks alle gesprekskosten overzichtelijk op één factuur? Dan hoeft u helemaal niets te doen. Pas wanneer u zegt: ”ik heb hiervoor toch liever de KPN rekening” dan moet u ons dat vóór 25 februari a.s. laten weten. (...)
Heeft u al voicemail?
Wanneer u al gebruik maakt van voicemail dient u deze vanaf 8 maart om te zetten naar Tele2. Uw huidige voicemail vervalt op 8 maart automatisch. Bel 0842-300 om uw Tele2 voicemail te activeren.
(...)
Let op! Uw abonnementskosten worden nog niet op deze factuur vermeld. (...)
k. Op 20 februari 2006 heeft KPN aan onder anderen Tele-2 klanten, die tevens KPN VoiceMail gebruiken, een brief (verder ook: de Brief) gestuurd met de volgende inhoud:
Let op! Uw KPN VoiceMail kan komen te vervallen!
(...)
Belangrijk nieuws voor u als trouwe KPN VoiceMail gebruiker! Voor sommige VoiceMail gebruikers gaat er binnenkort namelijk wat veranderen.
Wellicht belt u nog met een andere vaste telefoonaanbieder. Deze aanbieder kan u een brief gestuurd hebben met de mededeling dat u straks nog maar 1 rekening krijgt voor al uw gesprekskosten. Als dit het geval is en u niets doet, werkt vanaf 8 maart uw KPN VoiceMail niet meer. Uw huidige Voicemail instellingen gaan dan verloren en u kunt hierdoor berichten mislopen.
Natuurlijk is er een oplossing! Als u nu terugkeert naar KPN, behoudt u uw huidige VoiceMail* en krijgt u ook het gemak van al uw telefoonkosten op één factuur. Als welkomstaanbod geeft KPN u de eerste 5 maanden BelPlus 100 cadeau. Dat zijn dus 500 gratis belminuten van KPN! ** (...)
* U kunt er ook voor kiezen om uitsluitend uw gesprekken voor de gesprekscategorie
“Overig” bij KPN te houden. Hiervoor kunt u bellen met 0900-0244 (...)
** (...)
Bij de Brief is een antwoordkaart bijgevoegd waar twee opties op staan, namelijk:
? Ja, ik wil mijn huidige Voicemail behouden en laat al mijn telefoongesprekken thuis
weer via KPN laten verlopen
? Ja, ik wil 5 maanden gratis BelPlus100!,
waarbij de eerste mogelijkheid al op voorhand door KPN is aangevinkt.
l. Op de website van KPN stonden soortgelijke mededelingen als in de Brief. Inmiddels is de website aangepast in die zin dat daarop nu, voor zover hier van belang, de volgende mededelingen staan:
Veelgestelde vragen over VoiceMail
(...)
1.Hoe werkt VoiceMail als ik bel met Carrier Pre Select?
Carrier Pre-Select-aanbieders hebben de mogelijkheid om hun klanten VoiceMail aan te bieden. Momenteel is Tele2 de enige partij naast KPN die hiervan gebruik maakt en vanaf 8 maart 2006 biedt Tele2 VoiceMail aan haar vaste telefonie klanten.
2. Ik bel nu met Tele2 en wil mijn KPN VoiceMail behouden, hoe doe ik dat?
Als u niets doet, kunt u vanaf 8 maart geen gebruik meer maken van KPN VoiceMail. Als u weer terugkeert naar KPN met uw telefoonverkeer voor de categorie “overig “ of voor al uw telefoonverkeer, blijft u gebruik maken van uw KPN VoiceMail. U hoeft niets opnieuw in te stellen. Regel online uw terugkeer naar KPN, of bel Klantenservice (...).
m. Bij brief van 22 februari 2006 heeft Tele2 KPN onder meer verzocht de Brief te
rectificeren, aangezien deze volgens Tele2 misleidende informatie bevat, verder niets te doen met teruggestuurde antwoordkaarten en de Tele2 consumenten correct te informeren.
n. Bij brief van 23 februari 2005 heeft KPN op de onder l genoemde brief gereageerd, welke
reactie erop neer komt dat de Brief naar het oordeel van KPN geen onjuiste, onvolledige en/of misleidende informatie bevat.
o. Bij e-mail van 27 februari 2006 heeft KPN haar medewerkers als volgt bericht:
Tussen vrijdag 17 en maandag 20 februari 2006 hebben circa 85.000 CPS-bellers met KPN VoiceMail een direct mail op de mat ontvangen. Deze klanten krijgen een aanbod van 5 maanden gratis BelPlus 100 als ze terugkeren naar KPN met al hun verkeer. Van dit aanbod kan alleen gebruik worden gemaakt via de antwoordkaart. Echter, juridisch gezien is het van groot belang dat we klanten niet misleiden en vertellen dat ze ook hun KPN voicemail kunnen behouden indien ze enkel categorie overig afnemen (hiervoor bij KPN terugkomen).(...)
p. Op 1 maart 2006 heeft [M. D.], verantwoordelijk voor de afdeling Klantenservice van Tele2 aan de raadsvrouw van Tele2 meegedeeld dat bij Tele2 Klantenservice veel klachten zijn binnengekomen over de Brief, met name over de mededeling van KPN dat klanten hun voice-mail kwijt raken, tenzij ze voor al hun telefoonverkeer terugkeren bij KPN. Tele2 heeft transcripts overgelegd van telefoongesprekken (in totaal 6 over de periode van 23 februari tot en met 1 maart 2006) waarin dergelijke klachten worden geuit.
q. Tele2 heeft verder transcripts in het geding gebracht van (in totaal 12) telefoongesprekken met KPN Klantenservice, in de periode van 22 tot en met 27 februari 2006. In een aantal gesprekken heeft de KPN medewerker aan de beller meegedeeld dat de enige manier om de voicemail te behouden en geen berichten kwijt te raken, het geheel terugkeren naar KPN is, al dan niet in combinatie met de mededeling dat ook via Tele2 een voicemail-voorziening mogelijk is.
2. Tele2 vordert thans, na wijziging van eis, in conventie dat KPN wordt bevolen om:
I. de op 8 maart 2006 voorgenomen beschakeling doorgang te laten vinden;
II. het versturen van de Brief met onmiddellijke ingang te staken en gestaakt te houden;
III. iedere onjuiste, onvolledige en misleidende uiting op de website van KPN of (mondelinge of schriftelijke) mededeling met betrekking tot KPN VoiceMail in het kader van de hiervoor omschreven actie te staken en gestaakt te houden, waaronder mededelingen of uitingen met de strekking dat:
a. gebruikers van KPN VoiceMail na 8 maart 2006 het risico lopen dat zij geen voicemail meer hebben en/of berichten mislopen en/of
b. de enige oplossing voor het risico dat KPN schetst, is om aan KPN door te geven gebruik te willen blijven maken van KPN VoiceMail en/of
c. consumenten die gebruik willen blijven maken van KPN VoiceMail hiervoor al hun gesprekken via KPN dienen te laten lopen;
IV. haar medewerkers van KPN Klantenservice en het Call Centre te instrueren juiste
en volledige informatie te verschaffen omtrent voicemail, met inachtneming van het onder III vermelde en het hiervoor gebruikte script aan de raadsman van Tele2 voor te leggen;
V. geen uitvoering te geven aan de actie, dus - kort gezegd - geen gevolgen te
verbinden aan de naar aanleiding van de Brief geretourneerde antwoordkaarten, alsmede reeds uitgevoerde maatregelen - zoals het terugschakelen van Tele2 klanten naar KPN - weer ongedaan te maken;
VI. inzage te geven in de nakoming van het onder V gevorderde bevel, door uiterlijk
binnen 5 werkdagen na betekening van dit vonnis een overzicht te verstrekken van alle terugschakelingen van Tele2 klanten naar aanleiding van de actie en van het ongedaan maken daarvan, ondersteund door een verklaring van een onafhankelijke registeraccountant, opgesteld op kosten van KPN;
VII. uiterlijk binnen 5 werkdagen na betekening van dit vonnis een brief te sturen aan
Tele2 klanten die de Brief hebben ontvangen en de antwoordkaart hebben ingestuurd dan wel op andere wijze hebben gereageerd op de actie met een rectificatie zoals vermeld onder punt 6 van het petitum van de dagvaarding;
VIII. uiterlijk binnen 5 werkdagen na betekening van dit vonnis een brief te sturen naar
de consumenten die niet op de Brief hebben gereageerd, met een rectificatie zoals vermeld onder punt 7 van het petitum van de dagvaarding;
IX. een rectificatie te plaatsen op de KPN website, zoals nader omschreven in punt 9
van het petitum;
X. binnen 7 werkdagen na de betekening van dit vonnis aan de raadsvrouw van Tele2
een bewijs te doen toekomen dat volledig en tijdig aan de bevelen tot rectificatie is voldaan, ondersteund door een verklaring van een onafhankelijke registeraccountant opgesteld op kosten van KPN;