ECLI:NL:RBAMS:2006:AY9512

Rechtbank Amsterdam

Datum uitspraak
30 augustus 2006
Publicatiedatum
5 april 2013
Zaaknummer
336048
Instantie
Rechtbank Amsterdam
Type
Uitspraak
Rechtsgebied
Civiel recht
Procedures
  • Eerste en enige aanleg
Rechters
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Onbevoegdheid rechtbank in geschil tussen Gericom AG en Media Markt Arena B.V. betreffende forumkeuze en garantievoorwaarden

In deze zaak, die voor de Rechtbank Amsterdam diende, heeft Gericom AG, een rechtspersoon naar buitenlands recht gevestigd in Linz, Oostenrijk, een vordering ingesteld tegen Media Markt Arena B.V., gevestigd in Amsterdam. De procedure betreft een incident waarin Media Markt de onbevoegdheid van de rechtbank betwist op basis van een forumkeuze die in de tussen partijen gesloten overeenkomsten is opgenomen. De rechtbank heeft op 30 augustus 2006 uitspraak gedaan in het incident, waarbij zij zich onbevoegd verklaarde om van de vordering in de hoofdzaak kennis te nemen.

De achtergrond van de zaak ligt in de overeenkomsten die zijn gesloten tussen Gericom en Media Markt Management GmbH (MMG) en Saturn Verwaltungs GmbH (SVG), waarin Duitse recht en een exclusieve forumkeuze voor de rechtbank in München zijn overeengekomen. Gericom heeft in de inleidende dagvaarding verwezen naar verschillende producties die de afspraken over garantie en service met betrekking tot door Gericom geleverde producten aan Media Markt vestigingen in Europa bevatten. Media Markt heeft zich verweerd door te stellen dat de vordering van Gericom niet onder de Nederlandse rechtsmacht valt, gezien de gemaakte afspraken in de overeenkomsten.

De rechtbank heeft vastgesteld dat de forumkeuze in overeenstemming is met de eisen van de EEX-verordening en dat de vordering van Gericom niet onder de Nederlandse rechtsmacht valt. De rechtbank heeft geoordeeld dat de tussen partijen gesloten koopovereenkomsten juridisch gezien niet losstaan van de eerder gesloten samenwerkingsovereenkomsten, en dat de garantie- en serviceverplichtingen die daarin zijn opgenomen, van toepassing zijn op de vordering van Gericom. De rechtbank heeft Gericom als de in het ongelijk gestelde partij veroordeeld in de proceskosten van het incident, die zijn begroot op EUR 452,00 aan salaris procureur en EUR 1.280,- aan verschotten.

Dit vonnis is gewezen door mr. L. Voetelink en openbaar uitgesproken op 30 augustus 2006.

Uitspraak

vonnis
RECHTBANK AMSTERDAM
Sector civiel recht
zaaknummer / rolnummer: 336048 / HA ZA 06-507
Vonnis in incident van 30 augustus 2006
in de zaak van
de rechtspersoon naar buitenlands recht,
GERICOM AG,
gevestigd te Linz, Oostenrijk,
eiseres in de hoofdzaak,
verweerster in het incident,
procureur mr. A. van Hees,
tegen
de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid
MEDIA MARKT ARENA B.V.,
gevestigd te Amsterdam,
gedaagde in de hoofdzaak,
eiseres in het incident,
procureur mr. R.J.Q. Klomp.
Partijen zullen hierna Gericom en Media Markt genoemd worden.
De procedure
Het verloop van de procedure blijkt uit:
- de dagvaarding, met bewijsstukken,
- de incidentele conclusie houdende exceptie tot onbevoegdheid,
- de incidentele conclusie van antwoord.
Ten slotte is vonnis bepaald in het incident.
Vaststaande feiten
De rechtbank zet de vaststaande feiten uiteenzetten, voorzover die voor de beoordeling in het incident van belang zijn.
In 2001 is tussen Gericom en Media Markt Management GmbH (hierna: MMG) en Saturn Verwaltungs GmbH (hierna: SVG) een ‘Kundendienstvertrag’ gesloten (hierna: Kundendienstvertrag A). Gericom verwijst in de inleidende dagvaarding naar productie 2, maar naar de rechtbank begrijpt is deze overeenkomst als productie 3 bij dagvaarding overgelegd.
Vervolgens is ter vervanging van Kundendienstvertrag A tussen Gericom en MMG en Saturn Management GmbH (hierna: SMG) eveneens een ‘Kundendienstvertrag’ gesloten (hierna: Kundendienstvertrag B). Gericom verwijst in de inleidende dagvaarding naar productie 3, maar naar de rechtbank begrijpt is deze overeenkomst als productie 2 bij dagvaarding overgelegd.
De inleidende opmerking van Kundendienstvertrag A luidt, voor zover hier van belang:
“Vorbemerkung
MSV und Gericom wollen mit dieser Vereinbarung die Rahmenbedingungen für eine europaweite Zusammenarbeit regeln. Jede Lieferung von Gericom an eine Gesellschaft (im Folgenden “Media Markt”genannt), an der die Media-Saturn-Gruppe beteiligt ist, erfolgt somit auf Basis der folgenden Bestimmungen.”
De inleidende opmerking van Kundendienstvertrag B luidt, voor zover hier van belang:
“Vorbemerkung
MMG/SMG und Gericom regeln met dieser Vereinbarung die Rahmenbedingungen für eine europaweite Zusammenarbeit. Jede Lieferung von Gericom an einen Markt erfolgt somit auf Basis der folgenden Bestimmungen.”
Paragraaf 2 van Kundendienstvertrag A luidt, voor zover hier van belang:
1. “Gericom verpflichtet sich, für alle von ihr gelieferten Waren eine Garantie zu geben, die den gesetzlichen Vorschriften des Verkausfslands im Verhältnis zwischen Händler und Endkunde/Verbraucher entspricht.”
Paragraaf 2 van Kundendienstvertrag B bevat een grotendeels gelijkluidende bepaling:
“Gericom verpflichtet sich, für alle von ihr gelieferten Waren eine Herstellergarantie von 24 Monaten zu geben, die mindestens den gesetzlichen Vorschriften des Verkaufslands im Verhältnis zwischen Händler und Endkunde/ Verbraucher entspricht.”
Paragraaf 10 van Kundendienstvertrag A luidt, voor zover hier van belang:
“1. Auf diesen Vertrag findet deutsches Recht Anwendung. Ausschliesslicher Gerichtsstand ist das Landgericht München.”
Paragraaf 10 van Kundendienstvertrag B luidt, voor zover hier van belang:
“1. (...)
2. (...)
3. Auf diesen Vertrag findet deutsches Recht Anwendung. Ausschliesslicher Gerichtsstand
ist München.”
Tussen Gericom en Media Saturn International is op 10 oktober 2003 het Annual Agreement Europe 2003 gesloten (hierna: Annual Agreement).
De beoordeling in het incident
Media Markt betwist de bevoegdheid van de rechtbank. Zij stelt hiertoe dat de vordering van Gericom is gebaseerd op overeenkomsten die gesloten zijn tussen Gericom enerzijds en tussen de rechtspersonen naar Duits recht MMG en SMG, beiden gevestigd te Ingolstadt (Duitsland), die daarbij zijn opgetreden “im Namen und für Rechnung der Beteilingungsgesellschaften der Media-Saturn Holding GmbH”. Deze overeenkomsten behelzen het juridisch kader van de overeenkomsten tussen Gericom en vestigingen van Media Markt in Europa. Het Annual Agreement behelst enkele kwantitatieve kerngegevens die een aanvulling vormen op de overeenkomsten die als productie 2 en 3 in het geding zijn gebracht.
Op grond van artikel 10 van Kundendienstvertrag A en B is Duits recht op de overeenkomst van toepassing en is de rechter te München (Duitsland) uitsluitend bevoegd van geschillen naar aanleiding van deze overeenkomsten kennis te nemen. Gezien deze rechtskeuze en deze exclusieve forumkeuze is uw rechtbank absoluut (en relatief) onbevoegd van de vordering van Gericom kennis te nemen.
Gericom voert hiertegen aan dat de door Gericom bij dagvaarding overgelegde producties 2, 3 en 4 de tussen Gericom en de centrales van Media Markt en Saturn en de tussen MMG en SMG afspraken bevatten met betrekking tot garantie en service van een door een Media Markt vestiging aan hun afnemers verkochte en geleverde “Gericom Apparatuur”. Het voorwerp van deze overeenkomst is vast te leggen welke garanties en service met betrekking tot door Gericom aan een Media Markt vestiging geleverde apparatuur gegeven (moeten) worden en op welke wijze deze service en garantie verleend moet worden. Op deze overeenkomst is Duits recht van toepassing. Uitsluitend de rechter in München is bevoegd van geschillen terzake (de inhoud van) deze overeenkomst kennis te nemen.
Aan de door Gericom ingestelde vordering liggen overeenkomsten van koop en verkoop ten grondslag en daaruit voor Media Markt voortvloeiende, nog niet voldane verbintenissen. Tot de uit die overeenkomst voor Gericom voortvloeiende verbintenissen behoorden/ behoren weliswaar verbintenissen uit hoofde van garantie en service-verlening, maar heeft niet tot gevolg dat de overeenkomst waarin de omvang van die garantie- en serviceverplichtingen is vastgelegd ook de met iedere afzonderlijke Media Markt vestiging gesloten koopovereenkomst beheerst. De met Media Markt gesloten overeenkomsten van koop en verkoop staan daar juridisch gezien los van en zijn zelfstandige overeenkomsten, zij het dat beide partijen voor wat betreft de garantie- en service bepalingen gebonden zijn aan de door de bedoelde centrales met Gericom centraal gemaakte afspraken.
De rechtbank oordeelt als volgt. Voorop wordt gesteld dat het onderhavige forumkeuzebeding voldoet aan de eisen van artikel 23 EEX-verordening, zodat van de geldigheid van het beding dient te worden uitgegaan.
Uit de dagvaarding blijkt dat Gericom betaling vordert van door Media Markt onbetaald gelaten facturen van de door Gericom geleverde hardware en sofware. De rechtbank dient te beoordelen of de vordering van Gericom jegens Media Markt onder de bepalingen van Kundendienstvertrag A en B valt.
Uit de hiervoor geciteerde bepalingen blijkt dat Kundendienstvertrag A en B zien op de tussen Gericom en SVG, MMG en SMG gemaakte afspraken met betrekking tot de garantie- en serviceverlening van door Gericom aan Media Markt geleverde producten. Blijkens de dagvaarding verweert Media Markt zich tegen de vordering in de hoofdzaak door een beroep te doen op het feit dat zij vorderingen met Gericom kan verrekenen, doordat Media Markt bepaalde goederen niet heeft ontvangen, het feit dat de apparatuur van Gericom ondeugdelijk is, danwel op grond van de overschrijding van het aantal of de duur van de reparaties door Gericom. Media Markt verweert zich aldus met een beroep op de reparatie- en garantieverplichtingen zoals die zijn vastgelegd in Kundendienstvertrag A en B.
Gelet op het voorgaande dient te worden geoordeeld dat op de tussen Gericom en Media Markt gesloten koopovereenkomsten, Kundendienstvertrag A en B van toepassing zijn. Het bestaan van garantie- en serviceverplichtingen is immers moeilijk los te zien van een eerder gesloten koopovereenkomst. Gericom heeft haar stelling, dat de onderhavige koopovereenkomsten juridisch gezien los staan van Kundendienstvertrag A en B onvoldoende concreet toegelicht. Gericom heeft immers op geen enkele wijze toegelicht welke afspraken partijen in het kader van de koopovereenkomst hebben gemaakt en wat ertoe zou hebben gebracht om deze koopovereenkomsten niet te brengen onder de reeds bestaande samenwerkingsovereenkomsten en op welke voorwaarden zij dan wel zouden hebben gecontracteerd. Evenmin heeft Gericom bewijs van eerder genoemde stelling aangeboden.
Uit het voorgaande volgt dat Kundendienstvertrag A en B met het daarin opgenomen forumkeuzebeding op de rechtsverhouding tussen partijen van toepassing moet worden geacht. Gericom zal als de in het ongelijk gestelde partij in de proceskosten van het incident worden veroordeeld.
De beslissing
De rechtbank
in het incident
verklaart zich onbevoegd van de vordering in de hoofdzaak kennis te nemen,
veroordeelt Gericom in de kosten van het incident, aan de zijde van Media Markt tot op heden begroot op EUR 452,00 aan salaris procureur en EUR 1.280,- aan verschotten.
Dit vonnis is gewezen door mr. L. Voetelink en in het openbaar uitgesproken op 30 augustus 2006.?