ECLI:NL:RBAMS:2012:BY4259
Rechtbank Amsterdam
- Kort geding
- Sj.A. Rullmann
- C.J.J. Buys
- Rechtspraak.nl
Goedkeuring onderhandse verkoop van kantoorpanden in faillissement Eurocommerce
In deze beschikking van de Rechtbank Amsterdam, uitgesproken op 27 november 2012, heeft de voorzieningenrechter het verzoek van FGH Bank N.V. tot goedkeuring van de onderhandse verkoop van kantoorpanden van de failliete vennootschappen Eurocommerce Projectontwikkeling B.V., Eurocommerce III B.V., EVB Beleggingen II B.V., Eurocommerce Beleggingen B.V. en Eurhoppe Vastgoed B.V. toegewezen. De bank had op 26 oktober 2012 een verzoekschrift ingediend op basis van artikel 3:268 lid 2 van het Burgerlijk Wetboek, waarin zij verzocht om toestemming voor de onderhandse verkoop van de kantoorpanden aan Spes Bona B.V. voor een bedrag van € 171.727.000,-- exclusief BTW. Dit verzoek werd behandeld tijdens een zitting op 19 november 2012, waar ook andere banken en belanghebbenden aanwezig waren.
De voorzieningenrechter oordeelde dat de onderhandse verkoop een betere opbrengst zou opleveren dan een openbare verkoop, mede gezien de taxatiewaarden die door de bank waren overgelegd. De curatoren van de failliete vennootschappen hadden ingestemd met het verzoek tot onderhandse verkoop, wat de voorzieningenrechter als een belangrijk argument meebracht in zijn beslissing. De bezwaren van JDS Vastgoed B.V. en [B] tegen de onderhandse verkoop werden niet gegrond bevonden, omdat zij niet aannemelijk hadden gemaakt dat hun belangen geschaad zouden worden door de gekozen verkoopmethode.
De voorzieningenrechter concludeerde dat de bank recht had op parate executie op basis van haar hypotheekrechten en dat de voorgestelde verkoop aan Spes Bona B.V. in het belang was van zowel de bank als de boedel. De rechtbank verklaarde het verzoek tot goedkeuring van de onderhandse verkoop toewijsbaar, maar wees het verzoek van de bank om de koopprijs niet bij de notaris te storten af, omdat dit niet in overeenstemming was met de wet. De beschikking werd uitvoerbaar bij voorraad verklaard, wat betekent dat de verkoop kon doorgaan ondanks eventuele rechtsmiddelen die tegen de beschikking zouden worden aangewend.