1.Als uitgangspunt geldt het volgende.
ING is een in Nederland gevestigde bank.
Eisers sub 2 tot en met 34 zijn de afgelopen periode bij Atos Nederland werkzaam geweest ten behoeve van ING.
Atos Nederland maakt deel uit van Atos S.E., een internationale ICT-dienstverlener. Zij heeft 5200 medewerkers in Nederland. Atos Nederland levert en verzorgt aan haar klanten ondermeer managed services; zij beheert en transformeert IT-diensten voor klanten. In dat kader heeft Atos Nederland in het verleden een groot aantal IT-activiteiten van klanten ge-insourced, waarbij zij ook regelmatig werknemers van de outsourcende klant in dienst heeft genomen.
Tussen ING en Atos Nederland is op 13 december 2006 een Master Service Agreement (MSA) gesloten. Uit hoofde van deze MSA heeft Atos Nederland per 1 maart 2007 voor de duur van 7 jaar diverse diensten, waaronder werkplekdiensten, aan ING geleverd. Op dit moment zijn nog ongeveer 252 werknemers van Atos Nederland werkzaam voor ING. De (looptijd van de) MSA is, na eerst met een jaar te zijn verlengd tot 1 maart 2015, door ING opgezegd per 23 juni 2014. Met ingang van in ieder geval 1 maart 2015 zullen de onder de MSA vallende diensten, met uitzondering van User Acces Services (UAS-services), niet langer door Atos Nederland maar door Fujitsu worden uitgevoerd.
Op grond van Amendment nr. 0005 van de MSA is de MSA ten aanzien van de UAS Services met één maand verlengd tot 1 april 2014.
Dat UAS Services niet opnieuw is aanbesteed hangt samen met het feit dat ING sinds 2011 bezig is om alle user-acces diensten binnen ING wereldwijd te automatiseren middels een programma genaamd Aveksa.
UAS Services als bedoeld in de MSA betreft onder meer het aanmaken, wijzigen en verwijderen van gebruikersrechten en autorisatiegroepen en het leveren van diensten/productiemiddelen met betrekking tot ITIM, de primaire tool om autorisaties aan te vragen, te administreren en aan te brengen in de applicaties die binnen ING in gebruik zijn. UAS Services ziet onder andere op het regelen van de toegangsrechten van de ING medewerkers voor alle applicaties en systemen van ING International, en het daarbij leveren van 7x24 uur ondersteuning.
In 2007, op het moment van het outsourcen door ING van de UAS Services aan Atos Nederland, zijn ongeveer 60 ING werknemers overgegaan van ING naar Atos Nederland en aldaar belast met UAS Services. Van die zestig overgenomen werknemers zijn er op dit moment nog zo’n 16 bij ATOS Nederland werkzaam ten behoeve van UAS Services voor ING. In totaal worden 60 werknemers van Atos Nederland volledig ingezet voor UAS Services, waarvan 13 werknemers gevestigd zijn in Polen. De in Nederland gevestigde werknemers werken ten behoeve van ING vanuit een Atos-kantoorlokatie in [vestigingsplaats] respectievelijk [vestigingsplaats].
Vanaf de zomer van 2013, maar intensiever vanaf januari 2014, hebben gesprekken plaatsgevonden tussen ING en Atos Nederland over de afwikkeling van de UAS Services door Atos Nederland. Daarbij is gesproken over het overnemen van 10 à 15 werknemers van Atos Nederland door ING. Een belangrijk punt dat partijen medio maart/april 2014 verdeeld bleef houden was de vraag of ten aanzien van het ‘insourcen’ van de UAS Services sprake was van overgang van onderneming (OVO) en, daarmee samenhangend, of, en zo ja, hoeveel werknemers van Atos Nederland bij ING in dienst zouden komen.
In een mail van 17 maart 2014 van [naam 1] van ING aan [naam 2] en [naam 3] van Atos (productie L van ATOS) staat onder meer het volgende:
“(…) Per 1 april aanstaande zal de Termination Assistance periode ingaan. In het kader hiervan is Atos verplicht tot het leveren van Business As Usual (BAU) services tot uiterlijk 1 oktober 2014 en is Atos verplicht tot uitvoering van het Exit Plan. Naast continuering van de huidige dienstverlening zullen ook afspraken moeten worden gemaakt over de afbouw van werkzaamheden door Atos en het voorzien van ING van de nodige informatie in verband met het integreren van de UAS activiteiten in de geautomatiseerde processen. ING vertrouwt er op dat in goed overleg met u die afspraken tot stand zullen komen zodat uiterlijk per 30 september 2014 de UAS activiteiten zijn afgebouwd. Overigens ziet ING – niettegenstaande de positie van ING op het gebied van de toepasselijkheid van de WOO – niet in hoe het standpunt van Atos tot stand komt dat op 1 april een WOO toetsmoment zou plaatshebben nu Atos nog tot 1 oktober 2014 business as usual UAS diensten dient te leveren, dus op geen enkele wijze sprake kan zijn van overgang van werkzaamheden.(…)”.
Op 4 april 2014 zijn de onderhandelingen tussen ING en Atos Nederland definitief vastgelopen nadat ING een die dag per mail ontvangen voorstel van Atos Nederland van de hand had gewezen onder mededeling dat ING niet kan instemmen met voorwaarden, die in strijd zijn met haar standpunt dat geen sprake is van OVO. Het voorstel van Atos Nederland van 4 april 2014 hield ondermeer in dat ING zich zou inspannen 15 FTE’s van ATOS Nederland over te nemen, dat wanneer er minder dan 15 of minder dan 10 FTE’s bij ING door Atos mensen zouden worden ingevuld een bedrag gelijk aan één of twee “revenue” door ING aan Atos Nederland zou worden betaald, dat Atos Nederland en ING niet actief werknemers zouden aanmoedigen om een claim op grond van OVO in te dienen en dat zij de werknemers zullen informeren dat de meerderheid van het werk naar de mening van ING niet over gaat maar zal worden geautomatiseerd.
In afwachting van de uitkomst van dit kort geding heeft ING aan Atos Nederland conform het in de periode daarvoor gebruikelijke tarief (base charges, tot 1 april 2014 ongeveer € 65.000.000,00) voor de UAS-Services betaald. De met UAS-Services taken belaste werknemers van Atos Nederland zijn ook na 1 april 2014 hun werkzaamheden gewoon blijven uitvoeren (Business as Usual, ook wel BAU).