Uitspraak
RECHTBANK AMSTERDAM
vonnis van de kantonrechter
1. de stichting Woningstichting Rochdale
gemachtigde: mr. C. Nekeman
en
2. de Ondernemingsraad van Woningstichting Rochdale
VERLOOP VAN DE PROCEDURE
- dagbepaling comparitie
GRONDEN VAN DE BESLISSING
Feiten
“Noot.De duur van de regeling voor prestatietoeslag is 3 tot 5 jaar. De directie behoudt zich het recht voor in overleg met de Ondernemingsraad de regeling te herzien.”
“Woningstichting Rochdale heeft een systeem voor prestatietoeslag dat in ieder geval geldt voor een periode van drie jaar (2005, 2006 en 2007)”
“De (vorm van de) overgangsregeling die Woningstichting voor ogen staat, namelijk het (zonodig) aanvullen van de uitkering op grond van het prestatieplan tot het bedrag dat op grond van de 13e maand-regeling zou zijn uitgekeerd, voldoet naar het oordeel van het hof aan de eisen die in redelijkheid aan een overgangsregeling kunnen worden gesteld. Daarbij acht het hof evenwel een overgangsperiode van 6 jaar meer passend dan de gekozen periode van drie jaar.”
“De prestatietoeslag krijgt een ander karakter:er zal sprake zijn van een vaste component van 6% en een variabele component van 2%. De door u voorgestelde koppeling met het totaalpakket harmonisatievoorstellen komt erop neer dat wijziging van de prestatietoeslag alleen geldt bij een akkoord over een 5-jarige periode van afkoop. (…)Ervan uitgaande dat:- (…)- de wijziging van de prestatietoeslag niet strijdig is aan de (standaard)bepalingen van de CAO;- overeenstemming wordt bereikt over een juridisch sluitende formulering voor de afdwingbaarheid van deze afspraken voor langere tijd;- (…);stemt de ondernemingsraad in met het totaal pakket harmonisatievoorstellen.”
“
Voor de leaseregeling is een werkgroep gemandateerd aan het werk; het principe 6% + 2% met een looptijd van 5 jaar voor de prestatietoeslag is bewust gekozen met het oog op Woongroep Holland; voor alle overige zaken wordt een afkoopperiode van 5 jaar voldoende geacht. (…)”
“
Na de schorsing deelt de OR mee akkoord te gaan met het voorstel. De OR wil ook graag de zaak afronden en kan dit resultaat goed uitleggen aan de achterban (…)”Per brief van 13 december 2007 heeft Rochdale aan de ondernemingsraad het “ondernemersbesluit harmonisatie arbeidsvoorwaarden” gestuurd. Daarin is onder meer vermeld:
“
In aanvulling op het voorstel van 8 juni 2006 is verder overeengekomen dat de prestatietoeslagregeling met ingang van 1 januari 2008 wordt omgezet in een regeling die voorziet in een eindejaarsuitkering van maximaal acht % waarvan zes procent als vast bestanddeel zal gelden en twee procent als variabel (…) Deze nieuwe regeling heeft een looptijd van vijf jaar. Aan het eind van deze looptijd zal de RvB met de OR in overleg treden, ter bespreking van een mogelijk vervolg van de regeling met inachtneming van de alsdan geldende omstandigheden.”
Gezamenlijk verzoek
Beantwoording van de vragen
Vraag 1
Als in een artikel de terminologie in overleg wordt gebruikt zijn de regels van de Wet op de Ondernemingsraden (WOR) van toepassing. Dit kan betekenen dat er sprake is van advies- of instemmingsrecht op grond van artikel 25 WOR respectievelijk artikel 27 WOR.”Omdat daarvan geen sprake is geweest, duurt de regeling voort.
Anders dan de ondernemingsraad heeft betoogd, is de kantonrechter van oordeel dat de ondernemingsraad na afloop van de periode die in de regeling is genoemd - 31 december 2012 - geen instemmingsrecht toekomt omtrent het al dan niet afschaffen dan wel voortzetten van de eindejaarsuitkeringsregeling. Weliswaar is in de toelichting in de mail van 13 december 2007 opgenomen dat Rochdale na afloop van de periode “in overleg” treedt met de ondernemingsraad, maar aan de woorden “ in overleg” kan niet de betekenis worden toegekend die de ondernemingsraad daaraan heeft gegeven.
Vraag 2, 3 en 4.
.
Vraag 5.
omgezetin een eindejaarsuitkeringsregeling. Omzetting impliceert dat de regeling op zichzelf niet meer bestaat maar wordt vervangen. In de tweede plaats is aan de prestatietoeslagregeling 2005 geen gevolg meer gegeven vanaf het moment dat overeenstemming is bereikt over de eindejaarsuitkeringsregeling. Voorts blijkt nergens uit dat is besproken dat de prestatietoeslagregeling 2005 zou herleven als de eindejaarsuitkeringsregeling niet zou worden voortgezet. Dit had, gelet op hetgeen hiervoor is overwogen, wel voor de hand gelegen.