ECLI:NL:RBAMS:2015:2064

Rechtbank Amsterdam

Datum uitspraak
5 maart 2015
Publicatiedatum
10 april 2015
Zaaknummer
581631
Instantie
Rechtbank Amsterdam
Type
Uitspraak
Rechtsgebied
Civiel recht
Procedures
  • Rekestprocedure
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Verlof tot inroepen van het huurbeding en verzoek tot bezichtiging van het pand in het kader van executie

In deze zaak heeft de Rechtbank Amsterdam op 5 maart 2015 een beschikking gegeven in een rekestprocedure met betrekking tot het registergoed bekend als X te Y. Verzoekster, Amstelhuys N.V., heeft op 17 februari 2015 een verzoekschrift ingediend op basis van artikel 3:264 lid 5 en artikel 3:267a van het Burgerlijk Wetboek. Dit verzoek is behandeld tijdens de zitting op 3 maart 2015. De hypotheekdebiteur was aanwezig, maar de huurder en onbekende huurders zijn niet verschenen. De hypotheekdebiteur heeft verklaard de kosten voor de veiling en de hypotheekachterstand te zullen betalen, maar ontkent een betalingsachterstand aan de Vereniging van Eigenaren. Verzoekster heeft aangegeven dat als de achterstand en kosten tijdig worden betaald, de veiling niet doorgaat. Echter, verzoekster heeft onvoldoende zekerheid gekregen van de hypotheekdebiteur om haar verzoek in te trekken.

De voorzieningenrechter heeft geoordeeld dat er nog steeds sprake is van een achterstand en dat de kosten van de veiling niet zijn voldaan. Het verzoek tot het inroepen van het huurbeding is toewijsbaar, omdat aannemelijk is gemaakt dat bij verkoop van het pand in onverhuurde staat een hogere opbrengst te verwachten is. Ook het verzoek tot bezichtiging van het pand is toegewezen, aangezien dit is opgenomen in de Algemene voorwaarden van de hypotheekakte en verzoekster een belang heeft bij het verkrijgen van een hoge opbrengst. De voorzieningenrechter heeft de huurder en onbekende huurders veroordeeld om het pand binnen veertien dagen te ontruimen en heeft verzoekster gemachtigd om het pand te laten bezichtigen door belangstellenden. De beschikking is uitvoerbaar bij voorraad verklaard en het meer of anders verzochte is afgewezen.

Uitspraak

beschikking

RECHTBANK AMSTERDAM

/
Afdeling privaatrecht, voorzieningenrechter civiel

Beschikking van 5 maart 2015

in de zaak met nummers 581631 / KG RK 15-281 MW/JT
ten verzoeke van Amstelhuys N.V. tegen de hypotheekdebiteur, de huurder en de onbekende huurders, gebruikers c.q. onderhuurders,
betreffende het registergoed plaatselijk bekend als X te Y,verder te noemen het pand.

Verloop van de procedure

Verzoekster heeft op 17 februari 2015 een verzoekschrift ex artikel 3:264 lid 5 en artikel 3:267a van het Burgerlijk Wetboek ingediend, welk verzoekschrift aan deze beschikking is gehecht. Dit verzoek is behandeld ter zitting van 3 maart 2015.
Ter zitting zijn - voor zover van belang - verschenen:
  • mr. T.J.P. Jager, namens verzoekster;
  • de hypotheekdebiteur.
Ter zitting heeft verzoekster aanvullende producties overgelegd.

Gronden van de beslissing

De huurder, alsmede de onbekende huurders, gebruikers c.q. onderhuurders, zijn, hoewel behoorlijk opgeroepen, niet ter zitting verschenen.
De hypotheekdebiteur heeft ter zitting meegedeeld dat zij de gemaakte kosten ter voorbereiding van de veiling en de nieuwe hypotheekachterstand zal betalen. Daarnaast ontkent de hypotheekdebiteur dat er sprake is van een betalingsachterstand aan de Vereniging van Eigenaren. Verder heeft de hypotheekdebiteur meegedeeld dat de gemeente heeft verklaard dat de huurder onterecht stond ingeschreven en inmiddels is uitgeschreven.
Verzoekster heeft meegedeeld dat wanneer de achterstand en alle kosten tijdig door de hypotheekdebiteur worden betaald, de veiling geen doorgang zal vinden en dat zij dan geen gebruik zal maken van de beschikking. De betalingstoezegging van de hypotheekdebiteur en het feit de huurder is uitgeschreven bieden verzoekster echter onvoldoende zekerheid zodat zij haar verzoek handhaaft.

De beoordeling

Omdat er nog steeds sprake is van een achterstand en de kosten van de veiling nog niet zijn voldaan, gaat de voorzieningenrechter er vooralsnog vanuit dat de executie doorgang zal vinden en verzoekster belang heeft bij de onderhavige verzoeken.
Het - onweersproken - verzoek tot het mogen inroepen van het huurbeding is toewijsbaar nu voldoende aannemelijk is gemaakt dat bij verkoop van het pand in onverhuurde staat een hogere opbrengst is te verwachten dan bij verkoop van het pand met instandhouding van het huurcontract en de verwachte opbrengst in beide gevallen onvoldoende is om verzoekster te voldoen.
In het kader van deze verzoekschriftprocedure kan het huurbeding alleen worden ingeroepen jegens hen die krachtens een (onder)huurovereenkomst in het pand verblijven.
De verzochte ontruimingstermijn komt redelijk voor.
Het - onweersproken - verzoek tot het laten bezichtigen van het pand is toewijsbaar, nu deze verplichting tot medewerking hieraan is opgenomen als bepaling in de Algemene voorwaarden van Geldlening en Zekerheidstelling van verzoekster die onderdeel uitmaken van de hypotheekakte en aannemelijk is geworden dat verzoekster een belang heeft bij het laten bezichtigen van het pand teneinde een zo hoog mogelijke opbrengst te verkrijgen.
Dit zal als na te melden worden toegewezen.
Er is geen aanleiding voor een kostenveroordeling.

De beslissing

De voorzieningenrechter:
Verleent verzoekster verlof het huurbeding jegens de huurder en de onbekende (onder)huurders in te roepen.
Veroordeelt de huurder en de onbekende (onder)huurders om het pand met al de hunnen en het hunne binnen veertien dagen na betekening van deze beschikking te ontruimen en ter beschikking van verzoekster te stellen, welke ontruiming zo nodig door de deurwaarder bewerkstelligd kan worden met behulp van de sterke arm conform het in artikel 555 e.v. jo. 444 van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering bepaalde.
Machtigt verzoekster het pand te laten bezichtigen door belangstellenden/taxateurs, makelaars, (bouw)deskundigen, in bijzijn van de notaris en/of de directiemakelaar, welke machtiging verzoekster door de deurwaarder ten uitvoer kan doen leggen, zo nodig met behulp van de sterke arm.
Bepaalt dat de hypotheekdebiteur en eenieder die het pand gebruikt verplicht is de bezichtigingen te dulden, op twee door de notaris te bepalen (werk)dagen en tijden in de weken na aanzegging van de executie doch voorafgaand aan de veiling, telkens tussen 08.00 en 20.00 uur.
Verklaart deze beschikking tot zover uitvoerbaar bij voorraad.
Wijst het meer of anders verzochte af.
Deze beschikking is gegeven door mr. M. van Walraven, voorzieningenrechter, en in het openbaar uitgesproken op 5 maart 2015, in tegenwoordigheid van de griffier.
Coll.: