Uitspraak
RECHTBANK AMSTERDAM
fno.: 245
VONNIS VAN DE KANTONRECHTER
[eiser]
de besloten vennootschap THE ALBUS B.V.
VERLOOP VAN DE PROCEDURE
- de conclusie van antwoord met producties;
- instructievonnis;
- dagbepaling comparitie.
GRONDEN VAN DE BESLISSING
Feiten
● op verzoek serveren van dranken en klaarmaken / serveren van koffie, thee en eenvoudige gerechten (bijvoorbeeld broodjes)● zo nodig klaarmaken en serveren van het ontbijt.
OnverwijldTer toelichting wijst [eiser] er op dat al op 9 september 2013 met hem is gesproken over het opdekken van de tafels. Omdat hij geen tafels heeft opgedekt, heeft [eiser] op 16 september 2013 een officiële waarschuwing gekregen. Ook na 16 september 2013 is [eiser] geen tafels gaan opdekken, waarna pas op 5 november 2013 ontslag op staande voet is gegeven. The Albus heeft zodoende te lang gewacht met het geven van een ontslag op staande voet.
Feitelijke grondslagIn dit verband stelt [eiser] dat hij op 5 november 2013 is ontslagen omdat hij geweigerd heeft tafels op te dekken. Van een weigering is echter geen sprake. [eiser] heeft aangegeven dat hij vindt dat de opdracht tot het opdekken van tafels een substantiële extra taak impliceert en dat daarom een salarisverhoging op zijn plaats is. Dat is iets anders dan werkweigering.
Dringende redenHet opdekken van tafels behoort niet tot de functie van [eiser]. [eiser] verwijst daarvoor naar de CAO, de arbeidsovereenkomst en de hem op enig moment verstrekte “check-lijst nachtdienst”. Het opdekken van de tafels komt op de “checklijst” niet voor. Van [eiser] kan geen extra taak worden verlangd - zonder dat zijn instemming nodig is - en het opdekken van de tafels is geen taak, die standaard aan een nachtreceptionist kan worden opgedragen. Het is geen onderdeel van zijn functie.
Verweer
OnverwijldThe Albus heeft ten opzichte van [eiser] een uiterste coulance betoont met een welhaast eindeloos geduld, totdat zij geen andere keus meer had dan het dienstverband met [eiser] met onmiddellijke ingang te beëindigen. [eiser] heeft op 5 november 2013 The Albus immers ten zoveelste male te kennen gegeven het restaurantwerk niet te zullen verrichten. Op 5 november 2013 heeft The Albus [eiser] wederom voorgehouden dat werkweigering ontslag op staande voet kon betekenen, maar [eiser] bleef weigeren. Op die dag heeft The Albus [eiser] op staande voet ontslagen.
Dringende reden
Feitelijke grondslagIn het laatste gesprek op 5 november 2013 heeft [eiser] gesteld bereid te zijn de werk-zaamheden te verrichten, als daar een extra honorering tegenover stond. Omdat de maatregel was bedoeld om kosten te besparen en [eiser] al (ruim) boven de CAO werd beloond, was The Albus daartoe niet bereid. Overigens blijkt hieruit, dat het restaurantwerk voor [eiser] wel tijdens zijn dienst was uit te voeren, maar dat [eiser] er extra voor wilde worden beloond.
Beoordeling
Onverwijld?Bij herhaling - en inderdaad met veel geduld - heeft The Albus getracht [eiser] te bewegen de werkzaamheden te gaan doen. The Albus heeft hem daarbij meer dan eens gewaarschuwd dat bij herhaalde weigering ontslag op staande voet zou volgen. Toen wederom [eiser] weigerde of een extra honorering wenste, was voor The Albus de maat vol en heeft zij [eiser] op die dag op staande voet ontslagen. Naar het oordeel van de kantonrechter is het ontslag op staande voet daarmee onverwijld gegeven.
Feitelijke grondslag?[eiser] wordt evenmin gevolgd in zijn stelling, dat The Albus een onjuiste feitelijke grondslag zou hebben gebruikt, omdat hij op 5 november 2013 niet heeft geweigerd de werkzaamheden uit te voeren maar om een extra honorering heeft gevraagd. Het was voor [eiser] overduidelijk wat The Albus van hem vroeg en [eiser] was niet bereid het restaurantwerk te doen, zonder daarvoor extra te worden betaald. Dat is door The Albus aan het ontslag op staande voet ten grondslag gelegd en dat klopt met de feiten.
Dringende reden[eiser] heeft in dit verband betoogd dat de opgedragen werkzaamheden niet tot zijn functie c.q. de bedongen werkzaamheden behoorden, aldus een wijziging van zijn functie betekenden en dat hij daarom de opdracht mocht weigeren. [eiser] wordt hierin niet gevolgd. Immers, uit het Handboek volgt dat het zo nodig klaar maken van het ontbijt tot de taken van de nachtreceptionist behoort (zie rov 1.3). Van een wijziging van de functie, als bedoeld in artikel 4.10 van de CAO is derhalve geen sprake.