Uitspraak
RECHTBANK AMSTERDAM
vonnis van de kantonrechter
[eiser]
de besloten vennootschap Vroegop A.G.F. B.V.
VERLOOP VAN DE PROCEDURE
- antwoord met een productie
- instructievonnis
- dagbepaling comparitie
GRONDEN VAN DE BESLISSING
Feiten
Indien diefstal door werknemer in welke vorm dan ook wordt gepleegd en als zodanig wordt geconstateerd, volgt onmiddellijk ontslag op staande voet.
De aanleiding voor dit ontslag op staande voet is het vaststaande feit dat u een tas met goederen, eigendom van Vroegop Windig(werkgever, ktr.)
, heeft meegenomen zonder daarvoor een nota te kunnen overleggen.Daarna volgt een beschrijving van de gebeurtenissen, welke voor Vroegop aanleiding zijn geweest voor het ontslag op staande voet.
Vordering en verweer
at moet ik anders, het is toch recessie”.
Beoordeling
OnverwijldheidHet ontslag is verleend op de dag nadat Vroegop had ontdekt dat [eiser] na zijn werkzaamheden met de bewuste tas was weggefietst en aansluitend aan een gesprek dat Vroegop met [eiser] heeft gehad aan het begin van diens werkdag. Dat [eiser] (al dan niet) net met werken was begonnen, maakt dit niet anders. Dat [eiser] in het gesprek (nog) niet op staande voet is ontslagen, maar in onwetendheid verkeerde over wat er zou gaan gebeuren, is ongeloofwaardig. [eiser] heeft dit eerst in de procedure aangevoerd, heeft er niets over gesteld in zijn brief van 17 maart 2014 en het is niet nader door [eiser] onderbouwd. Het ontslag op staande voet is derhalve onverwijld gegeven.
De dringende reden[eiser] heeft gesteld dat het ontslag op staande voet een dringende reden ontbeert. Ook in die stelling wordt [eiser] niet gevolgd. [eiser] heeft niet betwist dat de tas was gevuld met levensmiddelen. [eiser] heeft meer dan eens beloofd met bewijsstukken te onderbouwen, dat het levensmiddelen waren die hij had gekocht op weg naar zijn werk. Die bewijsmiddelen zijn tot op de dag van vandaag niet door [eiser] verstrekt. De stukken bij de dagvaarding - bestaande uit salarisspecificaties en correspondentie tussen partijen - kunnen niet als dat bewijs dienen. De ingebrachte bon van kaas uit Bunschoten dan wel van de Albert Cuyp, evenmin.