2.11.Bij brief van 11 september 2015 van haar advocaat heeft Accell te kennen gegeven de samenwerking met IBG te willen beëindigen. Voor zover hier van belang heeft Accell in deze brief het volgende geschreven:
‘Primair kan Accell de Raamovereenkomst vernietigen op grond van dwaling, hetgeen Accell hierbij ook doet. Indien IBG reeds in maart 2014 kenbaar had gemaakt dat zij iets meer dan een jaar later al haar [winkel] zou gaan verkopen in plaats van deze keten uit te breiden, dan had Accell nimmer de Raamovereenkomst op deze voorwaarden gesloten. Zoals uit het bovenstaande blijkt heeft IBG bij Accell bewust een verkeerde voorstelling van zaken gegeven over haar strategie.
Subsidiair geldt dat IBG in strijd handelt met wezenlijke verplichtingen uit de Raamovereenkomst:
IBG maakt haar primaire verantwoordelijkheid om vanuit haar werkplaatsen optimale service te verlenen aan haar klanten (artikel 1.5 onder b) niet waar en kan deze ook niet meer waarmaken nu zij nog slechts één fysieke winkel heeft met een beperkte werkplaats (…).
IBG heeft in strijd gehandeld met artikel 2.1 door Batavus Producten aan WV NL B.V. (de koper van de [winkel] , vzr.) te verkopen, dit terwijl WV NL op dat moment geen wederverkoper was die deel uitmaakte van het selectieve distributienetwerk van Batavus.
IBG heeft in strijd met artikel 9.1 geen hoogwaardige serviceorganisatie (meer). Aan klanten geleverde fietsen worden door IBG niet overeenkomstig artikel 9.3 (volledig) afgemonteerd (…). Ondanks dat Accell IBG hier meermaals op heeft gewezen, blijft zij op het punt van afmontage in verzuim.
IBG handelt tevens in strijd met het bepaalde in artikel 10 omdat in de enige nog resterende fysieke winkel van IBG (i) geen optimale presentatie gegeven wordt van de collectie fietsen van Accell (ii) geen fietsen van Accell worden geëtaleerd bij de ingang en de toonbank en (iii) geen gebruik wordt gemaakt van de voorgeschreven signalisatie van Batavus.
Ieder van de voorgaande tekortkomingen in de nakoming door IBG van haar verplichtingen uit hoofde van de Raamovereenkomst, is een afzonderlijke grond voor Accell om de Raamovereenkomst te ontbinden (…).
De hierboven genoemde tekortkomingen leveren voor Accell verder (overeenkomstig artikel 15.3) een zwaarwegende grond op om de Raamovereenkomst op te zeggen (…)
Meer subsidiair geldt ten slotte dat de misleidende handelwijze van IBG en het daaruit voortvloeiende gebrek aan vertrouwen in IBG tevens een zwaarwegende grond voor Accell oplevert om de Raamovereenkomst op te zeggen (…) (mede in het licht van artikel 15.2) (…).’
Accell heeft zich in deze brief ten slotte bereid verklaard om IBG tot en met 31 december 2015 fietsen van het merk Batavus, Sparta en Juncker te blijven leveren op basis van de standaard voorwaarden die door deze merken worden gehanteerd.