Uitspraak
RECHTBANK AMSTERDAM
beschikking van de kantonrechter
de stichting Stichting MC Astmacentrum
nader te noemen: MCA
VERLOOP VAN DE PROCEDURE
GRONDEN VAN DE BESLISSING
Uitgangspunten
[…]Ik heb van jou begrepen dat:*…MCNad nu mijn werkgever is en mijn loon betaalt; ik ben ”overgenomen” as it is, met alle arbeidsvoorwaarden die ook bij Merem golden. Dat is per 1 juli 2016 gebeurd. (…)*… voorlopig voor mij alles bij het oude blijft. Wel zou ik in de toekomst over moeten gaan naar een Zwitserse arbeidsovereenkomst, met Zwitserse arbeidsvoorwaarden. In de communicaties is al aangegeven dat dit een flinke achteruitgang van arbeidsvoorwaarden tot gevolg zal hebben. Bij het NAD doorwerken met een NL contract is geen optie. Hoe de nieuwe arbeidsvoorwaarden er uit gaan zien is nog niet duidelijk mar dat wordt tzt met mij besproken.
[…]Stichting MC Astmacentrum is vanaf 1 juli 2016 de nieuwe werkgever. […]Voor jou geldt dat we de rechten en plichten uit de arbeidsovereenkomst met Merem voort laten zetten via de Stichting MC Astmacentrum.[…]Uitgangspunt is inderdaad dat alle medewerkers op termijn een Zwitserse arbeidsovereenkomst hebben met NAD Healthcare AG. Uiteraard doen we dit in overleg. De termijn is mede afhankelijk van het besluit van de Sociale Verzekeringsbank over de geldigheid van de A1 verklaring.In die Zwitserse overeenkomst nemen we waar dat mogelijk is de CAO Ziekenhuizen als basis. Wel val je met een Zwitserse overeenkomst onder het Zwitsers (arbeids)recht en zal je je sociale premies in Zwitserland gaan afdragen en daar verzekerd zijn. Dit heeft geen flinke achteruitgang van arbeidsvoorwaarden tot gevolg, omdat de arbeidsvoorwaarden onder een Zwitsers contract nagenoeg gelijk blijven (omdat we waar mogelijk de CAO Ziekenhuizen als basis nemen dus voor inschaling, opbouw uren, arbeidsduur etc.). Dat wat, in vergelijking met je NL contract, duurder zal zijn is de zorgverzekering. Die is in Zwitserland duurder dan in Nederland. Maar mogelijk is dit voor jou niet aan de orde en kun je deze afsluiten in Italië? Aan de andere kant ga je met een Zwitsers contract pensioen opbouwen over het basissalaris + toeslagen (waar je nu enkel pensioen opbouwt over het basissalaris). Wat ons betreft is de conclusie van een flinke achteruitgang in arbeidsvoorwaarden bij het overgaan op een Zwitsers contract dus een onjuiste.
[…]Sociale Verzekeringsbank (SVB)Dit betreft de medewerkers die op 1 juli 2016 een Nederlandse arbeidsovereenkomst hadden en de medewerkers die deze nog steeds hebben. Wij hebben voor jullie de Al certificaten bij de SVB aangevraagd, met terugwerkende kracht vanaf juli 2016. Tegenwoordig ontvang je het A1 certificaat voor een periode van maximaal 5 jaar. Voor diegene die nog niet aan het maximum van deze termijn zitten, gaan we er gewoon vanuit dat de aanvragen worden goedgekeurd door de SVB en de Zwitserse bevoegde instantie. Voor een aantal van jullie zijn deze A1 certificaten ook al afgegeven. Dan is er voor een aantal van jullie een uitzondering gemaakt welke inhoud dat jullie onder Merem dispensatie hebben gekregen voor de 5 jaren termijn. Wij hebben de SVB gevraagd of we deze uitzondering over kunnen nemen. De SVB gaf aan dit pas te kunnen beoordelen, nadat we voor jullie individueel de A1 aanvraag hadden gedaan. Deze aanvragen zijn gedaan en ondertussen weten we ook dat de SVB de aanvragen in behandeling heeft genomen. De volgende stap is dat de SVB de aanvragen voorlegt aan de Zwitserse bevoegde instantie, omdat ook deze instantie goedkeuring moet geven, voordat de SVB de verklaring A1 uit kan reiken. Daarvan zijn we nu in afwachting.Er is nog geen beslissing over de A1-verklaring bekend.
Verzoeken van [verzoekster]
Verweer van MCA
Beoordeling op het verzoek ex artikel 7:671c BW
Wijziging van arbeidsvoorwaardenOverwogen wordt dat MCA tot heden geen enkele wijziging in de arbeidsvoorwaarden van [verzoekster] heeft voorgesteld of eenzijdig heeft doorgevoerd. Integendeel, keer op keer heeft MCA [verzoekster] bevestigd dat ‘alles bij het oude blijft’ en dat (in elk geval gedurende het onderzoek in 2016 -2018) geen wijzigingen in haar arbeidsvoorwaarden worden voorzien, anders dan in overleg met [verzoekster] . Hetzelfde geldt voor het sluiten van een nieuwe arbeidsovereenkomst naar Zwitsers recht. Bij dat overleg gelden de gewone regels van het Nederlandse arbeidsovereenkomstenrecht en dus dient MCA daarover eerst met [verzoekster] tot overeenstemming te komen.
Vertrouwen in MCADat [verzoekster] geen vertrouwen in MCA heeft of dat [verzoekster] (gegrond of ongegrond) de vrees heeft dat in de toekomst op enig moment door MCA een nadelige wijziging van haar arbeidsvoorwaarden zal worden voorgesteld, is niet voldoende om het verzoek van [verzoekster] op toe te wijzen. Andere feiten en omstandigheden, waaruit een aanmerkelijke wijziging ten nadele van [verzoekster] kan worden gedestilleerd en die aan MCA zijn toe te rekenen, heeft [verzoekster] niet gesteld. Daar komt bij voor de overgang van onderneming een dagelijks exploitatie verlies werd geleden waardoor de baan van [verzoekster] bedreigd werd. Die dreiging is voor de komende tijd als gevolg van de overname door MCA in elk geval weggenomen.
A1-verklaringDat de A1-verklaring zal worden verleend of worden geweigerd, is nog niet duidelijk. Wat dat betreft is het verzoek van [verzoekster] prematuur. Maar zelfs als de verklaring gewei-gerd wordt, betekent dat nog niet dat deswege de arbeidsovereenkomst dient te worden ontbonden onder toepassing van artikel 7:665 sub a BW. Alsdan moet eerst worden bezien wat de redenen en de gevolgen van de weigering zijn, en of er een aanmerkelijke nadelige wijziging van de arbeidsvoorwaarden voor [verzoekster] uit voortvloeit, welke aan de overgang van onderneming zijn toe te schrijven.
ResumeNaar het oordeel van de kantonrechter is al met al onvoldoende komen vast te staan dat als gevolg van de overgang van onderneming de arbeidsvoorwaarden van [verzoekster] aanmerkelijk zijn gewijzigd of zich - binnen afzienbare tijd - zullen wijzigen in een voor [verzoekster] nadelige zin. Het verzoek van [verzoekster] zal dan ook worden afgewezen, waarbij de kantonrechter het verzoek van [verzoekster] zo begrijpt dat zij alleen ontbinding wenst onder toekenning van de transitievergoeding en anders niet.