ECLI:NL:RBAMS:2017:7565

Rechtbank Amsterdam

Datum uitspraak
6 juli 2017
Publicatiedatum
16 oktober 2017
Zaaknummer
13/034258-89, 23/000435-91
Instantie
Rechtbank Amsterdam
Type
Uitspraak
Rechtsgebied
Strafrecht
Procedures
  • Beschikking
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Verlenging van de terbeschikkingstelling van een terbeschikkinggestelde met ernstige persoonlijkheidsproblematiek

In deze zaak heeft de Rechtbank Amsterdam op 6 juli 2017 uitspraak gedaan over de verlenging van de terbeschikkingstelling van een terbeschikkinggestelde, geboren in 1969, die momenteel verpleegd wordt in de Pompekliniek. De terbeschikkingstelling was oorspronkelijk opgelegd bij arrest van het gerechtshof te Amsterdam op 20 juni 1991 en werd laatstelijk verlengd op 10 maart 2015 voor een periode van twee jaar. De officier van justitie heeft op 13 februari 2017 een vordering ingediend tot verlenging van de terbeschikkingstelling met opnieuw twee jaar.

De rechtbank heeft de terbeschikkinggestelde, de officier van justitie mr. R.A. Kloos en diens raadsman mr. J.T. Willemsen in openbare raadkamer gehoord. De rechtbank heeft kennisgenomen van verschillende rapportages, waaronder een advies van de Pompestichting van 9 januari 2017, waarin ernstige persoonlijkheidsproblematiek werd vastgesteld, waaronder een borderline persoonlijkheidsstoornis en antisociale en narcistische trekken. De terbeschikkinggestelde heeft in het verleden moeite gehad met behandeling en samenwerking met behandelteams, wat de prognose voor een succesvolle resocialisatie somber maakt.

De rechtbank concludeert dat, gezien de risico's van recidive in pedoseksuele delicten, de veiligheid van anderen eist dat de terbeschikkingstelling met twee jaar wordt verlengd. De rechtbank wijst de vordering van de officier van justitie toe en verlengt de termijn van de terbeschikkingstelling. De beslissing is genomen in openbare raadkamer en is ondertekend door de rechters, met uitzondering van mr. J.I.M. Kuin, die buiten staat was om te ondertekenen.

Uitspraak

RECHTBANK AMSTERDAM

Parketnummers: 13/034258-89, 23/000435-91
BESCHIKKING
op de op 13 februari 2017 ter griffie van deze rechtbank ingekomen vordering van de officier van justitie in het arrondissement Amsterdam d.d. 13 februari 2017 in de zaak tegen:

[terbeschikkinggestelde]

zich noemende: [terbeschikkinggestelde] ,
geboren te [geboorteplaats] op [geboortedatum] 1969,
thans verpleegd in de Pompekliniek te [afdeling],
die bij arrest van het gerechtshof te Amsterdam d.d. 20 juni 1991 ter beschikking gesteld werd, teneinde van overheidswege te worden verpleegd, welke terbeschikkingstelling laatstelijk bij beschikking van deze rechtbank d.d. 10 maart 2015 voor de tijd van twee jaren werd verlengd.
De inhoud van de vordering
De vordering van de officier van justitie strekt tot het verlengen van de termijn van genoemde terbeschikkingstelling met twee jaren.
De procesgang
De rechtbank heeft kennis genomen van de stukken in de zaak met bovenvermeld parketnummer, waaronder:
  • het op 9 januari 2017 op grond van artikel 509o, tweede lid van het Wetboek van Strafvordering uitgebrachte advies, strekkende tot verlenging van deze terbeschikkingstelling met twee jaren, alsmede de daarbij overgelegde aantekeningen;
  • het proces-verbaal van de behandeling in openbare raadkamer van deze rechtbank van 19 april 2017.
De rechtbank heeft op 6 juli 2017 de officier van justitie mr. R.A. Kloos, de terbeschikkinggestelde en diens raadsman mr. J.T. Willemsen, advocaat te Haarlem, in openbare raadkamer gehoord. Hiervan is afzonderlijk proces-verbaal opgemaakt.
De beoordeling
Aan genoemd
advies van de Pompestichting van 9 januari 2017wordt het volgende ontleend, zakelijk weergegeven:
Kernproblematiek
Naast pedofilie is sprake van ernstige persoonlijkheidsproblematiek in de vorm van een borderline persoonlijkheidsstoornis met daarnaast antisociale en narcistische trekken.
Behandelverloop huidig FPC
Op 15 oktober 2015 is betrokkene voor de duur van zeven weken opgenomen in de Van der Hoevenkliniek waar uitvoerig onderzoek is verricht. Uit het verslag blijkt echter dat betrokkene niet altijd meewerkend is geweest. Betrokkene heeft de periode van zeven weken niet kunnen volhouden. Geconcludeerd moet worden dat het onderzoek laat zien dat behandeling van betrokkene met een adequate instelling op medicatie niet van de grond is gekomen. De door de Van der Hoevenkliniek geadviseerde bejegening vanwege een vermoeden van een autisme spectrumstoornis wordt door het huidige team al toegepast. Echter blijft de eigengereidheid van betrokkene, het steeds weer de strijd aangaan en het onvermogen om te komen tot een langdurige samenwerkingsrelatie met het behandelteam een verdere behandeling in de weg staan. De LAP heeft op 3 december 2015 geadviseerd om de longstay status te verlengen wat door de minister is overgenomen.
Nadat de huwelijksceremonie al twee keer is uitgesteld, mede vanwege zijn verblijf in de Van der Hoevenkliniek, is betrokkene op 7 december 2015 met een medebewoner uit Zeeland in het huwelijk getreden.
Betrokkene heeft binnen de LFPZ Vught relatief stabiel gefunctioneerd. Op 10 november 2016 is betrokkene zonder problemen overgeplaatst naar de nieuwe [afdeling] omdat er twee afdelingen van de LFPZ Vught gingen sluiten. Opmerkelijk is dat hij vanaf het begin vrolijk en sociaal is op de afdeling en zijn draai van het begin af aan goed gevonden heeft. Betrokkene heeft tijdens zijn verblijf in [afdeling] niet gedreigd met juridische procedures en heeft zich gehouden aan de algemene klinieks-/afdelingsregels en de individuele afspraken die zijn gemaakt. Op korte termijn zullen er twee beveiligde verloven aangevraagd worden zodat betrokkene zijn partner op de locatie [locatie] kan bezoeken.
Recidivegevaar
Geconcludeerd wordt dat, mocht het betrokkene ontberen aan de nodige beveiliging, structuur en sturing, de kans om te recidiveren in een pedoseksueel delict zeer hoog is bij betrokkene. Zelfs binnen de huidige, sterk gestructureerde setting vertoont betrokkene met enige regelmaat delict gerelateerde gedragingen. Buiten de kaders van de TBS zal betrokkene waarschijnlijk binnen korte tijd zijn pedoseksualiteit weer praktiseren.
Koers en prognose
De ervaringen uit het verleden, de ervaringen in FPC Veldzicht, naast de vele rapportages die over betrokkene geschreven zijn en de recente ervaring in de Van der Hoevenkliniek, alsook het beschreven behandelverloop, geven een sombere prognose ten aanzien van een nieuwe behandelpoging dan wel een toekomstig resocialisatietraject. De positieve houding op de nieuwe afdeling is momenteel nog te pril om hierop voort te borduren. Daarnaast dient er ook overeenstemming te zijn over risicofactoren, wat vanuit zijn voorgeschiedenis moeilijk blijkt.
Advies
Geadviseerd wordt de maatregel van de terbeschikkingstelling te verlengen voor de duur van twee jaar.
De deskundige heeft dit advies op de zitting van 19 april 2017 bevestigd en daar waar nodig aangevuld.
Gelet op voormeld advies, het verhandelde in raadkamer en artikelen 38d en 38e van het Wetboek van Strafrecht, is de rechtbank van oordeel dat de veiligheid van anderen dan wel de algemene veiligheid van personen of goederen eist dat de termijn van de terbeschikkingstelling met twee jaren wordt verlengd.
Beslissing
De rechtbank wijst de vordering van de officier van justitie toe en verlengt de termijn van de terbeschikkingstelling van
[terbeschikkinggestelde] , zich noemende [terbeschikkinggestelde] ,voornoemd met twee jaren.
Deze beschikking is gegeven in openbare raadkamer van deze rechtbank door
mr. P.L.C.M. Ficq, voorzitter,
mrs. W.H. van Benthem en J.I.M. Kuin, rechters,
in tegenwoordigheid van mr. E. Bouwhuis, griffier,
en uitgesproken ter openbare terechtzitting van 6 juli 2017.
mr. J.I.M. Kuin is buiten staat deze beslissing mede te ondertekenen.