17.44.10u [bijnaam medeverdachte 7] aan [naam 1] : Want [bijnaam medeverdachte 3] is hier bij mij.
Blijkens observatie op 14 januari 2014 is gezien dat verdachte [medeverdachte 3] uit de woning aan de [adres 6] komt. Op 17 januari 2014 wordt gezien dat verdachte [medeverdachte 3] (herkenning) uit dezelfde woning komt en vervolgens wegrijdt in een zwarte personenauto Mercedes-Benz (type hatchback met dakspoiler, kenteken [kenteken 3] ). Uit een zogenaamde ‘still’ (afkomstig van een vaste cameraopstelling) blijkt dat bij de voordeur van nummer [huisnummer] [medeverdachte 3] hoofd reikt tot halverwege het huisnummerbord [huisnummer] .
Uit het dossier is gebleken dat medeverdachte [medeverdachte 7] woont aan de [adres 6] en zij in verband met een verbouwing tijdelijk haar intrek elders heeft genomen. Uit cameraobservatie blijkt dat op 8 februari 2014 omstreeks 17.29 u een donkerkleurige personenauto (dakspoiler, achterraam met 3e remlicht) de doodlopende straat [adres 6] inrijdt. Om 17.35 u rijdt een tweede personenauto de straat in, waarbij omstreeks 17.38 u [medeverdachte 7] wordt waargenomen en naar de woning op nummer [huisnummer] loopt, vergezeld van een manspersoon die wordt omschreven als een lange kale man, gekleed in een halflange capuchonjas. Het kale hoofd van deze man reikt blijkens de ‘still’ tot halverwege het huisnummerbord [huisnummer] . De man die op 8 februari 2014 zich bij de woning meldt komt wat lengte, postuur, haardracht en voorzover zichtbaar het hoofd betreft, overeen met die van [medeverdachte 3] . Beide verlaten om 18.14 u de woning en vertrekken. [medeverdachte 3] heeft over het al dan niet bezoeken van de woning aan de [adres 6] op 8 respectievelijk 17 januari 2014 niets verklaard. Het door ‘ [bijnaam medeverdachte 7] ’ gebruikte pin-nummer in het contact met [medeverdachte 3] is [pin-nummer 2] .
Ditzelfde pin-nummer wordt gebruikt door ‘ [bijnaam medeverdachte 7] ’ in het contact met medeverdachte [medeverdachte 5] . Dit toestel is gekoppeld aan het telefoonnummer [telefoonnummer] . Verdachte [medeverdachte 7] heeft verklaard dat zij het telefoontoestel met het telefoonnummer eindigende op [telefoonnummer] heeft gebruikt. Dit toestel lag in de VW Jetta. Dit sluit aan bij de volgende ping-gesprekken met het telefoonnummer eindigende op [telefoonnummer] , waaraan [bijnaam medeverdachte 7] heeft deelgenomen:
8-2-2014 – 16.33.41 : [bijnaam medeverdachte 7] - [bijnaam verdachte] : Een beetje rommelig, want ik ben tijdelijk verhuisd, terwijl ze mijn woning opknappen.
9-2-2014 – 01.00.54: NN- [bijnaam medeverdachte 7] : Maar ik moet de chauffeurs daarvan betalen, de kinderoppas, de huur van verschillende huizen, dat alles moet ik van de verkoop doen.
9-2-2014 – 01.23.57: NN- [bijnaam medeverdachte 7] : Kijk, mijn zus is zo beledigd dat zij zelfs daarheen is gegaan en mij niet eens ingeseind had…. Ik wilde je een pgp sturen en dat kon ik niet.
Op 17 februari 2014 zijn zogenaamde stille sms’ n ingezet op het telefoonnummer [telefoonnummer] (lees: [telefoonnummer] ). Hieruit kwam naar voren dat om 10.08 u tot en met 11.55 u het nummer gebruik maakte van de zendmasten in de directe omgeving van de [adres 8] te [plaats 3] .
Omstreeks 13.00 u op dezelfde dag verplaatst deze telefoon zich van [plaats 3] naar [plaats 2] en maakt zij contact met een zendmast aan de [adres 2] . Uit observaties in [plaats 2] op dezelfde dag wordt een vrouw waargenomen die uit een VW Jetta stapt. Op 20 februari 2014 wordt dezelfde VW Jetta gecontroleerd. Zij legitimeert zich als de verdachte [medeverdachte 7] . Verdachte wordt herkend als zijnde dezelfde vrouw die op 17 februari 2014 bij de [adres 8] respectievelijk aan de [adres 2] in [plaats 2] is geobserveerd.
Verdachte [medeverdachte 3] heeft met betrekking tot bovenstaande namen verklaard dat hij geen bijnamen heeft, de namen ‘ [bijnaam medeverdachte 3] ’en ‘ [bijnaam medeverdachte 3] ’ hem niets zeggen en dat men hem [medeverdachte 3] of [naam 3] noemen.
Is [medeverdachte 3] ‘ [bijnaam medeverdachte 3] ’ en ‘ [bijnaam medeverdachte 3] ’ of ‘ [bijnaam medeverdachte 3] ’?
De herkenning van [medeverdachte 3] op 17 januari 201 bij de woning [adres 6] , de specifieke kenmerken van de man bij dezelfde woning op 8 februari 2014, de kenmerken van de door [medeverdachte 3] bestuurde auto en het wederzijds kennen van [medeverdachte 3] en [medeverdachte 7] tezamen genomen, maken naar het oordeel van de rechtbank dat het [medeverdachte 3] is geweest die ook op 8 februari 2014 de woning aan de [adres 6] heeft bezocht. Nu uit de ping-gesprekken kan worden afgeleid dat ‘ [bijnaam medeverdachte 3] ’ op 8 februari 2014 omstreeks 17.28 u een ontmoeting afspreekt met [medeverdachte 7] in de woning aan de [adres 6] , [medeverdachte 7] ook daadwerkelijk bij de woning verschijnt en het naar het oordeel van de rechtbank [medeverdachte 3] is geweest die naar die woning is toegegaan en naar binnen is gegaan, is de zich in het pingcontact ‘ [bijnaam medeverdachte 3] ’ noemende man [medeverdachte 3] . Nu [medeverdachte 7] blijkens het door haar gevoerde pingbericht laat weten dat ‘ [bijnaam medeverdachte 3] ’ op 14 februari 2014 om 17.44.10 u bij haar is, maakt dat [medeverdachte 3] de man is die ook ‘ [bijnaam medeverdachte 3] ’ wordt genoemd.
Dat ‘ [bijnaam medeverdachte 3] ’, zoals de verdediging heeft gesteld, ook andere betekenissen (afkorting voor [bijnaam medeverdachte 3] , zwager, vriend) kent, doet aan bovengenoemd oordeel niet af, temeer nu ‘ [naam 4] ’ ook in de betekenis van het algemene begrip ‘vriend’ wordt gebruikt.
Is [medeverdachte 7] ‘ [bijnaam medeverdachte 7] ’?
Verdachte [medeverdachte 7] heeft ontkend dat zij zich ‘ [bijnaam medeverdachte 7] ’ noemt of laat noemen en met de naam [bijnaam medeverdachte 6] of [bijnaam medeverdachte 7] heeft zij niets te maken. Blijkens de hierboven genoemde ping-gesprekken op 8 februari 2014 hebben ‘ [bijnaam medeverdachte 7] ’ en ‘ [bijnaam medeverdachte 3] ’ afgesproken elkaar te ontmoeten in de woning van ‘ [bijnaam medeverdachte 7] ’ en hebben zij elkaar ook daadwerkelijk ontmoet.
Blijkens observatie van de woning [adres 6] wordt de vrouw, die op 8 februari 2014 omstreeks 17.28 u arriveert en de woning binnengaat, herkend als verdachte [medeverdachte 7] . Overigens heeft verdachte [medeverdachte 7] zelf verklaard woonachtig te zijn op dit adres. Daarenboven heeft [medeverdachte 7] gebruik gemaakt van de BlackBerry met pin-nummer [pin-nummer 2] met het daaraan gekoppelde telefoonnummer eindigende op [telefoonnummer] , terwijl de gebruiker zich ‘ [bijnaam medeverdachte 7] ’ noemt. De met dit toestel gevoerde en hierboven aangehaalde ping-gesprekken op 8 en 9 februari met NN sluiten aan bij de tijdelijke verhuizing van verdachte [medeverdachte 7] naar de [adres 3] , de slechte verhouding met haar zus en haar werk in verbinding met de verhuur van appartementen voor of namens [naam appartementen] .
Het bovenstaande leidt tot de conclusie dat [medeverdachte 7] , ondanks haar ontkenning, zich bedient c.q. laat bedienen van de naam ‘ [bijnaam medeverdachte 7] ’. De rechtbank wordt in dit oordeel gesterkt nu de door het toestel met telefoonnummer eindigende op [telefoonnummer] aangestraalde zendmasten meer dan eens overeenkomen met verblijfplaatsen en reisbewegingen van verdachte [medeverdachte 7] in combinatie met op haar op meerdere dagen uitgevoerde observaties. Tot slot heeft [medeverdachte 7] verklaard ook van het toestel met telefoonnummer eindigende op [telefoonnummer] , gebruik te hebben gemaakt. Niet aannemelijk is geworden dat dit slechts in een enkel geval zich zou hebben voorgedaan.
Overwegingen met betrekking tot de naam ‘ [bijnaam verdachte] in relatie tot de verdachte [verdachte]
In het notitieboekje dat is aangetroffen op de [adres 5] is bij de datum van
27 februari 2014 genoteerd dat [bijnaam medeverdachte 1] ’18 PAK, 10 FLOR en 1 Rojo’ meeneemt. Net als op
5 april 2014, worden op 27 februari 2014 [medeverdachte 1] en [verdachte] , in gezelschap van een vrouw, op beelden van de lift gezien. Er worden opnieuw tassen naar de parkeergarage gebracht waarna twee voertuigen wegrijden: de Volkswagen Jetta en de Kia Picanto.
In het betreffende notitieboekje is verder genoteerd, bij de datum 27 februari 2014; ‘ [bijnaam verdachte] neemt 8 met een W mee’. Dat ‘ [bijnaam verdachte] ’ [verdachte] is, leidt de rechtbank af uit de beelden, waarop is te zien dat [verdachte] in de middag van 27 februari 2014 nogmaals te zien is, ditmaal met een vrouw die een AH tas in haar hand draagt. Ze lopen over het parkeerdek richting een Citroën Berlingo. De rechtbank wordt in dit oordeel gesterkt door het ping-gesprek van
21 april 2014 tussen [bijnaam medeverdachte 5] ( [medeverdachte 5] ) en [naam 5] :
[bijnaam medeverdachte 5] – [naam 5] : De [bijnaam medeverdachte 1] , [bijnaam verdachte] en die anderen die hier zitten hebben gevraagd of de zitting naar voren schoven kan worden.
[bijnaam medeverdachte 5] – [naam 5] : En dat is afgewezen omdat het onderzoek nog niet gesloten is.
[bijnaam medeverdachte 5] – [naam 5] : Ze hebben nog 3 maanden de tijd gevraagd.
Op 21 april 2014 zaten [verdachte] en [medeverdachte 1] gedetineerd in afwachting van de behandeling van hun strafzaak en was hun voorlopige hechtenis zojuist met 90 dagen verlengd. [bijnaam medeverdachte 1] is de bijnaam van [medeverdachte 1] en ‘ [bijnaam verdachte] ’ is - in samenhang met het bovenstaande – [verdachte] . [verdachte] heeft overigens zelf nimmer ontkend dat hij zich ‘ [bijnaam verdachte] ’ noemde of liet noemen.
C. De periode van 1 november 2013 tot en met 5 april 2014: deelname aan een organisatie als bedoeld in artikel 11a (oud) OW en deelname aan een organisatie als bedoeld in artikel 140 Sr; alle verdachten.
C.1 November 2013, contacten [medeverdachte 5] met onder meer [medeverdachte 6]
Op 21 november 2013 vanaf 16.48 uur komt [medeverdachte 5] (‘ [bijnaam medeverdachte 5] ’) in beeld. Hij pingt dan met ene [persoon 1] . Het gaat over ’30 meisjes die gaan/reizen’ en ‘mogelijk nog 3’ die morgen vertrekken. Het gaat verder over een bankier waarmee gesproken is.
Op 22 november 2013 heeft [medeverdachte 5] (‘ [bijnaam medeverdachte 5] ’) contact met [medeverdachte 6] (‘ [bijnaam medeverdachte 6] ’). Hij laat haar weten dat hij het ‘meisje met de roze jurk’ laat zien aan een vriend die over is uit ‘Barsa’. Op dezelfde dag pingt [medeverdachte 5] (‘ [bijnaam medeverdachte 5] ’) met ene [naam 1] , opnieuw over hulp die hij met een meisje nodig heeft.
Op 24 november 2013 pingt [medeverdachte 5] (‘ [bijnaam medeverdachte 5] ’) met [medeverdachte 6] (‘ [bijnaam medeverdachte 6] ’). Hij zegt tegen haar dat hij ‘een meisje heeft, die ster, die ene waar zij van houden’. Het gaat over een contract dat getekend moet worden. [medeverdachte 5] vraagt vervolgens aan ene ‘ [persoon 2] ’: ‘straks komt een vriend van [bijnaam medeverdachte 6] . Kun je hem dat meisje met de ster brengen’. Hij zegt ook: ‘Zodra je met hem bent, moet hij [bijnaam medeverdachte 6] bellen, [bijnaam medeverdachte 6] ’.
Op 25 november 2013 heeft hij het tegenover [naam 1] opnieuw over het meisje met het roze jurkje. [naam 1] zegt dat [medeverdachte 5] gerust kan zijn, ‘want zij gaan dat afzetten’. Op
25 november 2013 heeft [medeverdachte 5] (‘ [bijnaam medeverdachte 5] ’) ook gesprekken over ‘meisje’ en ‘ster’, en ook over ‘vis’, met ene [persoon 3] .
Op 27 november 2013 hebben [medeverdachte 5] (‘ [bijnaam medeverdachte 5] ’) en [medeverdachte 6] (‘ [bijnaam medeverdachte 6] ’) opnieuw contact. [medeverdachte 6] zegt tegen [medeverdachte 5] : ‘Ik hoop dat je de kat uit wandelen hebt genomen’. [medeverdachte 5] vraagt aan [medeverdachte 6] (‘ [bijnaam medeverdachte 6] ’): Ben je al langs geweest voor het product van vandaag? Daarop antwoordt [medeverdachte 6] : ‘Want de vrienden komen een ster halen’.
Op 27 november 2013 hebben [medeverdachte 5] (‘ [bijnaam medeverdachte 5] ’) en [naam 1] opnieuw gesprekken. [medeverdachte 5] vraagt voor welke prijs het aan de mensen van [naam 1] moet worden gegeven. Zij komen overeen ‘25’, voor ‘13’ in totaal. [naam 1] zegt nog: ‘Maak er zes klaar voor 26’.
Op 28 november 2013 vraagt [medeverdachte 6] (‘ [bijnaam medeverdachte 6] ’) aan [medeverdachte 5] (‘ [bijnaam medeverdachte 5] ’): ‘Kan ik al dat meisje, dat sterretje ophalen?’ waarop hij haar antwoordt: ‘ Ja zeker, [bijnaam medeverdachte 6] , ik maak dat voor jou in orde’.
Op 28 november 2013 vraagt ‘ [bijnaam medeverdachte 1] ’ aan [medeverdachte 5] (‘ [bijnaam medeverdachte 5] ’): ‘Jongen, doe mij een lol, kun jij een ster aan [verdachte] ( [bijnaam verdachte] ) geven, want die staat buiten. Daarop antwoordt [medeverdachte 5] : ‘Ok’. Op dezelfde dag heeft [medeverdachte 5] (‘ [bijnaam medeverdachte 5] ’) ook contact met ene [persoon 4] , aan wie hij vraagt hoe het met het meisje ging, ‘die ster’. Soortgelijke gesprekken over ‘meisje’ en ‘ster’ tussen [medeverdachte 5] (‘ [bijnaam medeverdachte 5] ’) en [persoon 4] zijn er ook in de daarop volgende dagen, tot en met 3 december 2013.
Op 28 november 2013 zijn er wederom gesprekken met [persoon 3] . [medeverdachte 5] (‘ [bijnaam medeverdachte 5] ’)vraagt hem: ‘Jongen de kat, laatste prijs 25’, waarop [persoon 3] zegt: ‘Ik zal kijken wat die mensen zeggen, en er is nog vis beschikbaar. Voor welk getal kan jij mij dat uiterlijk geven?’ [medeverdachte 5] (‘ [bijnaam medeverdachte 5] ’) antwoordt: ‘8 en een half.’ Het gesprek gaat verder over ‘ster’, ‘vis’, ‘kater’, betalen, en wat het kost.
Op 30 november 2013 zijn er ping gesprekken tussen [medeverdachte 5] (‘ [bijnaam medeverdachte 5] ’) en [medeverdachte 6] (‘ [bijnaam medeverdachte 6] ’), over de katten die als onderpand zouden kunnen gelden, en daarvoor zou ‘25’ worden gegeven.
Op 2 december 2013 zegt [persoon 3] tegen [medeverdachte 5] (‘ [bijnaam medeverdachte 5] ’): ‘Hou die sterren voor mij apart want ik kom die morgen ophalen’.
In de weken hierop volgend heeft [medeverdachte 5] nog diverse pingcontacten, waarin veel wordt gesproken over prijzen en percentages.
Bovenstaande gesprekken, waarin veelvuldig over ‘ster’ wordt gesproken, zijn opvallend nu ook in het kasboek / Bruna Collegeblok dat op 15 juni 2014 is aangetroffen op de [adres 4] , de verblijfplaats van [medeverdachte 5] , en dat ziet op de periode 1 februari 2014 tot en met 10 april 2014, een aantal maal het woord ‘ster’ voorkomt. Ook in het op de [adres 4] aangetroffen Handy collegeblok komen meerdere berekeningen en een aantal symbolen voor, waaronder een stervorm.
Op 5 april 2014 is een partij cocaïne in beslag genomen. Enkele blokken daarvan hadden een gestanste ster. Ook in de administratie die op 5 april 2014 in de [adres 5] is aangetroffen, wordt over sterren gesproken.
Daarnaar gevraagd is voor bovengenoemde gesprekken geen, dan wel een onaannemelijke verklaring gekomen. De rechtbank stelt op grond van het voorgaande vast dat [medeverdachte 5] en [medeverdachte 6] in bovengenoemde pinggesprekken in bedekte termen hebben gesproken over cocaïne.
C.2 December 2013, contacten [medeverdachte 5] en [medeverdachte 7]
Op 1, 2 en 3 december 2013 heeft [medeverdachte 5] (‘ [bijnaam medeverdachte 5] ’) contact met [medeverdachte 7] (‘ [bijnaam medeverdachte 7] ’). Er wordt gesproken over een geldbedrag van 6000 euro dat moet worden afgegeven bij een restaurant in Barcelona. Op 3 december 2013 verzoekt [medeverdachte 7] aan [medeverdachte 5] of hij naar haar toe wil komen, om rekeningen na te lopen, waarna [medeverdachte 5] om 15.40 uur bij het woonadres van [medeverdachte 7] , de [adres 6] , wordt gezien tijdens een observatie.
C.3 Februari 2014, contacten [medeverdachte 7] en [persoon 5]
Vanaf 17 januari 2014 is bevel gegeven om het nummer dat eindigt op * [telefoonnummer] en dat in gebruik is bij “NN [bijnaam medeverdachte 7] ” op te nemen en af te luisteren.
Op 8 en 9 februari 2014 is er contact tussen [medeverdachte 7] (‘ [bijnaam medeverdachte 7] ’) en [persoon 5] . Zij spreken over een foto waarop aantekeningen zouden staan met getallen. Vervolgens zegt [persoon 5] tegen [medeverdachte 7] : ‘Voor jou, (…) 70 units als winstcommissie. En als belasting ben ik 48 units verschuldigd voor 1.3 miljoen’. Het gaat vervolgens over nummers en getallen. [medeverdachte 7] zegt: ‘Ik kan mij niet heugen dat zij er voor eentje een prijs van 28XX gegeven hebben’. [medeverdachte 7] zegt dat zij het belachelijk vindt dat zij haar van elke 100 5 geven, ofwel 2.5 voor haar en 2.5 voor haar partner. [medeverdachte 7] zegt: ‘Het betalen van het verstoppen, het transport, en dat alles en daarom zeg ik je dat het niet eerlijk is dat ik zulke kleine percentages/marges krijg, want ik neem wel de verantwoording en dubbel risico, door het eruit te halen en het te verkopen’. Zij vraagt aan [persoon 5] : ‘Zeg me de waarheid, horen jullie daar niet wat de straatprijs is’? De discussie gaat verder over prijzen, waarbij ook de getallen 27 en 27.5 worden genoemd. Uit het kasboek dat is aangetroffen op de [adres 4] kan worden afgeleid dat vaker bedragen van 28.000 euro of een veelvoud daarvan werden bijgeschreven in het kasboek. De rechtbank leidt daaruit af, mede in aanmerking genomen de door de verbalisant beschreven ambtshalve kennis, dat de straatwaarde van een kilo cocaïne op ongeveer 28.000 euro ligt.
De rechtbank concludeert dan ook, mede in het licht van de overige inhoud van de gevoerde gesprekken, over verstoppen en verborgen ruimtes (zie hierna) dat [medeverdachte 7] en [persoon 5] hier de straatwaarde (‘straatprijs’) van cocaïne hebben besproken.
In genoemde pinggesprekken vervolgt [medeverdachte 7] met de volgende vraag aan [persoon 5] : ‘Of laden zij daar zo maar gratis de handel in daar bij [naam 6] ’
Gebleken is dat een in het dossier voorkomend schip, de [naam schip 1] , via [naam schip 2] in Colombia naar Nederland vaart.
In de woning van [medeverdachte 6] ( [adres 3] te [plaats 3] ) is een document aangetroffen, gedateerd op 26 januari 2014, met daarop de namen van een aantal schepen die in 2013 de havens van Antwerpen in België en [naam 7] in Colombia aandeden. Ook is een uitdraai van dezelfde datum van een vaarschema van schepen van de [naam firma] , een grote groente- en fruitdistributeur, in deze woning aangetroffen.
[medeverdachte 7] zegt vervolgens in de pinggesprekken: ‘Bovendien, van wat ik verdien, laat ik hen een verstopplaats in de auto’s aanbrengen en maak die klaar voor transport.’
Gebleken is dat in ieder geval twee auto’s waar medeverdachten de beschikking over hadden, te weten de Saab en de Mercedes Vito, verborgen ruimtes hadden.
[medeverdachte 7] vervolgt met te zeggen dat zij te weinig over houdt, dat zij haar deel moet delen, en dat ze nog wat aan haar zus (zijnde [medeverdachte 6] ) moet geven.
De rechtbank leidt uit het voorgaande af dat de genoemde gesprekken tussen [medeverdachte 7] en ‘ [persoon 5] ’ gaan over de handel in cocaïne. Niet is te verklaren waarom anders gesproken zou zijn over de straatprijs, over verborgen ruimten, over het risico dat zij zou hebben gelopen, en over de opbrengst die zij moest delen. Verdachte [medeverdachte 7] heeft voor voornoemde gesprekken geen alternatieve en aannemelijke lezing gegeven.
Op 22 februari 2014 zijn gesprekken onderschept tussen [medeverdachte 1] ( [bijnaam medeverdachte 1] ) en [verdachte] . Laatstgenoemde zegt tegen [medeverdachte 1] dat de vriendin er 100 heeft en dat hij onderweg is naar haar. Zijn telefoon peilt op dat moment uit nabij de [adres 5] in [plaats 2] . Op het adres [adres 5] is later, op 5 april 2014, een grote hoeveelheid cocaïne aangetroffen, alsmede verpakkingsmaterialen en een notitieboekje. In dit notitieboekje is bij de datum van 22 februari 2014 genoteerd: 141W, 34 PAK, 24 FLOR, 1 rojo, 3 estrella, totaal: 203. Zoals eerder overwogen komt het woord dan wel de beeltenis ‘estrella’ (ster) voor in ten minste twee kasboeken, wordt daarover in pinggesprekken gesproken en komt een afbeelding van een ster voor op de partij cocaïne die is aangetroffen in de woning aan de [adres 5] en op de partij cocaïne die is aangetroffen in de Mercedes Vito.
Op de beelden die zijn gemaakt op het parkeerdek behorend bij het appartementencomplex aan de [adres 5] laat op de avond van 22 februari 2014, is te zien dat een man die door de politie is herkend als [medeverdachte 1] , tezamen met een andere man, zogenoemde big shoppers vanuit een auto lijkt af te leveren. Een en ander kan overeenkomen met het tapgesprek op
22 februari 2014 om 21.23 uur waar [verdachte] , terwijl hij uitpeilt nabij de [adres 5] , tegen een onbekende vrouw zegt: ‘Maak die parking voor me open.’
Het voorgaande in onderling verband en samenhang beschouwd, leidt tot de conclusie dat op 22 februari 2014 cocaïne is geleverd door, in ieder geval, [medeverdachte 1] .
In het notitieboekje dat is aangetroffen in de [adres 5] is bij de datum van
27 februari 2014 genoteerd dat [bijnaam medeverdachte 1] 63 pakketten meeneemt. Gebleken is dat [bijnaam medeverdachte 1] een bijnaam is van [medeverdachte 1] .
Op beelden van het appartementencomplex van genoemde datum, in de ochtend, is te zien dat [medeverdachte 1] en een vrouw met een Volvo aankomen en dat een Volkswagen Jetta hen volgt. Uit de bewijsmiddelen volgt verder dat [verdachte] met een steekkar met erop een pakket, verpakt in een vuilniszak of plastic tas, over het parkeerdek loopt richting de Jetta, waarna hij met een lege steekkar terugloopt. Vervolgens is te zien dat hij een tweede keer met een gevulde vuilniszak op een steekkar in de richting van de Jetta loopt. De Jetta rijdt vervolgens weg. Voorafgaand aan dit bezoek is telefonisch contact geweest tussen [medeverdachte 1] en [verdachte] .
In het notitieboekje dat is aangetroffen op de [adres 5] is bij de datum van
27 februari 2014 genoteerd dat [bijnaam medeverdachte 1] ’18 PAK, 10 FLOR en 1 Rojo’ meeneemt. Net als op
5 april 2014, worden [medeverdachte 1] en [verdachte] , in gezelschap van een vrouw, op beelden van de lift gezien. Er worden opnieuw tassen naar de parkeergarage gebracht waarna twee voertuigen wegrijden: de Volkswagen Jetta en de Kia Picanto.
In het betreffende notitieboekje is verder genoteerd, bij de datum 27 februari 2014; ‘ [bijnaam verdachte] neemt 8 met een W mee’ Uit het voorgaande volgt dat [verdachte] en [medeverdachte 1] op 27 februari 2014 betrokken zijn geweest bij het ophalen van pakketten uit het appartement uit de [adres 5] . De notities in het notitieboekje dat is aangetroffen op de [adres 5] komen overeen met de observaties. De notities van 27 februari komen voor wat betreft de verwijzingen ‘flor’ en ‘w’ overeen met notities van 22 februari 2014 in hetzelfde boekje. Dat die notities over cocaïne gaan, leidt de rechtbank af uit de omstandigheid dat in die notities ook een ster (estrella) voorkomt, een codering die ook veelvuldig wordt gebruikt in ping gesprekken die in versluierd taalgebruik over cocaïne gaan en een aanduiding die op 5 april 2014 is aangetroffen op daadwerkelijk aangetroffen pakketten cocaïne. De term ‘flor’ komt daarnaast voor in pinggesprekken tussen [medeverdachte 5] en ene [persoon 6] die plaatsvinden rond 22 april 2014. Gebleken is overigens dat [persoon 6] vóór 5 april een contact was van [medeverdachte 3] .
Op grond van het voorgaande stelt de rechtbank vast dat op 27 februari 2014 cocaïne is opgehaald bij de [adres 5] door, in ieder geval, [medeverdachte 1] en [verdachte] .
Door de officieren van justitie is gesteld dat [medeverdachte 2] door de politie is herkend als de vrouw die op 27 februari 2014 in de middag samen met [verdachte] is gezien. Inderdaad wordt in het dossier gerelateerd dat [medeverdachte 2] is herkend. Door wie en waaraan zij is herkend, blijkt echter niet uit het dossier en de officieren van justitie hebben bevestigd dat een onderliggend proces-verbaal van herkenning ontbreekt. De rechtbank kan derhalve niet vaststellen dat de vrouw in kwestie inderdaad [medeverdachte 2] is geweest.
C.5 Pinggesprekken maart 2014
Op 11 maart 2014 zijn er ping gesprekken tussen ‘ [bijnaam persoon 7] ’ ( [persoon 7] ) en ‘ [bijnaam verdachte] ’(één van de pingnamen van [verdachte] ). [bijnaam persoon 7] heeft het tegen [bijnaam verdachte] over iets wat binnen komt via een scheepsluik in de boeg, en dat hij met 50 wil beginnen, dat het donderdag kan bij [naam schip 1] . [verdachte] zegt dat ‘het’ naar Antwerpen moet, ‘niet naar [plaats 2] ’.
Gebleken is dat de [naam schip 1] een schip is dat vanaf [naam schip 2] (Colombia) naar Nederland vaart. In voornoemde gesprekken van februari 2014 sprak [medeverdachte 7] met [persoon 5] over ‘laden zij het gratis in bij [naam 6] ?’. In de woning van [medeverdachte 6] ( [adres 3] te [plaats 3] ) zijn tijdens de doorzoeking op 15 juni 2014 uitdraaien van internet aangetroffen die betrekking hadden op boten die havensteden in Colombia aandoen.
De rechtbank concludeert - alles in onderling verband bezien - dat het niet anders kan dan dat het hier gaat over schepen die vanuit Colombia naar Nederland varen, met als vracht, cocaïne. [verdachte] , [medeverdachte 7] en [medeverdachte 6] hebben daar gezien voornoemde pinggesprekken tussen [medeverdachte 7] en [persoon 5] en tussen [verdachte] en [persoon 7] van geweten. Dat geldt ook voor [medeverdachte 6] nu zij wordt genoemd door [medeverdachte 7] als degene met wie de buit moet worden gedeeld en nu zij uitdraaien van schepen in haar woning had. De verklaring die zij daarvoor heeft gegeven, namelijk dat zij deze uitdraaien uit woningen die zij verhuurde had meegenomen, is op geen enkele manier onderbouwd en in het licht van de overige bewijsmiddelen ook ongeloofwaardig, met name de pinggesprekken van [medeverdachte 7] over [naam schip 1] en [naam 6] en een nadien door haar zelf gevoerde pinggesprek met ene [persoon 8] over het komen tot een akkoord met betrekking tot iets dat is ingeladen in een haven bij een bedrijf met een privé haven, “degene die de meeste bananen overal naartoe exporteert”.
Op 5 april 2014 worden [medeverdachte 3] , [medeverdachte 1] en [verdachte] aangehouden (zaaksdossier ‘100 kilo’). In de ochtend van 5 april 2014 zijn twee dozen cocaïne naar de woning [adres 5] in [plaats 2] gebracht. Uit observaties is gebleken dat een Mercedes Vito [kenteken 4] de parkeergarage komt binnenrijden en parkeert op de bij het appartement aan de [adres 13] behorende parkeerplaats. [medeverdachte 2] en [verdachte] lopen met een steekkar met dozen erop naar de deur. Ook [medeverdachte 1] is daarbij. Even later rijden zij gezamenlijk weg in de Mercedes Vito waarna [medeverdachte 2] terugkomt. In de middag zijn de Mercedes Vito en de Peugeot 107 [persoon 9] gezien bij een tankstation in Oud Gastel. Daarbij zijn [verdachte] en [medeverdachte 1] beiden herkend. In de avond is [verdachte] opnieuw bij de [adres 5] . [medeverdachte 2] opent de deur en even later komt [verdachte] naar buiten met een blauwe big shopper. In de buurt staat ook de Peugeot 107. De Mercedes Vito komt aangereden en [verdachte] zet de tas daarin. Er is contact met mannen die in de buurt staan. De Mercedes rijdt de garage binnen om 17.25uur met aan het stuur [medeverdachte 1] . Er achteraan lopen [verdachte] en [medeverdachte 3] . [verdachte] stapt in als bijrijder. De Mercedes wordt geparkeerd en er lijkt iemand achterin te zitten. Twee mannen staan bij de achterklep. Later rijdt de Mercedes weg met [medeverdachte 3] als bestuurder. [medeverdachte 1] is dan de bijrijder. In de auto zit een verborgen ruimte. Er wordt 51 kilo cocaïne in deze ruimte aangetroffen. In de woning wordt 49 kilo cocaïne aangetroffen. In de keuken en in de trapkast staat een vacuümmachine. In blokken cocaïne uit zowel de woning als de auto zat een knikker. Op de pakketten in de woning en in de auto staan merktekens van een ster. In de auto werden tevens pakketten aangetroffen met het merkteken “7A”.
D Auto’s ten behoeve van de criminele organisatie
D.1 Volkswagen Jetta, [kenteken 2]
Op grond van hetgeen hiervoor is overwogen ten aanzien van de gebeurtenissen op
27 februari 2014 concludeert de rechtbank dat de VW Jetta betrokken is geweest bij een cocaïnetransport op 27 februari 2014. Deze VW Jetta is in gebruik bij [medeverdachte 7] . Deze auto wordt regelmatig geparkeerd voor haar woningen aan de [adres 8] in [plaats 3] en [adres 6] in [plaats 1] . Eerder, op 26 november 2013, zijn, tijdens een controle door de politie, [medeverdachte 1] en [verdachte] samen in deze VW Jetta aangetroffen. Een dag later, op 27 november 2013, is [medeverdachte 5] in de VW Jetta door de politie gezien. Hij wordt dan afgezet bij zijn woning aan [adres 9] in [plaats 1] . De auto vertrekt daarna naar het [adres 6] , waar [medeverdachte 7] destijds woonde. Even later keert de auto terug bij de [adres 9] .
Op 7 april 2014 is de Saab van de verdachte [verdachte] doorzocht. Het bleek dat er een verborgen ruimte was aangebracht tussen de achterbak en de kofferbak.
E. Administratie ten behoeve van de criminele organisatie
In het op de [adres 4] aangetroffen Handy collegeblok komt veelvuldig het teken van een stervorm voor. Een teken van een ster is ook aangetroffen op cocaïne die op 5 april 2014 in beslag is genomen op de [adres 5] en in de Mercedes Vito. In dit collegeblok komt verder de naam van [medeverdachte 5] voor, evenals de naam [bijnaam persoon 7] . Uit tapgesprekken is gebleken dat [medeverdachte 6] op donderdag 10 juli 2014, [persoon 7] ‘ [bijnaam persoon 7] ’ noemt, Zij bevestigt dit ook in haar politieverhoor. In het collegeblok staat verder de naam [bijnaam medeverdachte 1] geschreven. Deze naam komt ook voor in het Bruna collegeblok. Gebleken is dat [bijnaam medeverdachte 1] een bijnaam is van [alias medeverdachte 1] . Ook de naam [naam 8] staat in het Handy collegeblok genoteerd. Die naam komt veelvuldig voor in ping communicatie tussen [medeverdachte 5] ( [bijnaam medeverdachte 5] ) en [medeverdachte 7] ( [bijnaam medeverdachte 7] ) op 3 december 2013.
Op de [adres 4] is een Bruna Collegeblok aangetroffen. Hierin wordt de periode van 1 februari 2014 tot en met 10 april 2014 beschreven. In het kasboek komen de namen [bijnaam medeverdachte 1] ( [medeverdachte 1] ), [bijnaam medeverdachte 5] ( [bijnaam medeverdachte 5] , [medeverdachte 5] ), [bijnaam medeverdachte 6] ( [medeverdachte 6] ), [bijnaam verdachte] ( [verdachte] ) en [bijnaam medeverdachte 3] ( [medeverdachte 3] ) voor. Uit het kasboek blijkt dat door of namens laatstgenoemde ( [bijnaam medeverdachte 3] ) veelvuldig geld wordt gestort. Ook namens [bijnaam verdachte] wordt vaker geld gestort, vaak door [bijnaam medeverdachte 1] ( [medeverdachte 1] ).
E.3 Notitieboekje [adres 5]
In de woning aan de [adres 5] is een notitieboekje aangetroffen. Hierin wordt de periode van 22 februari 2014 tot en met 7 maart beschreven. De namen [bijnaam verdachte] en [bijnaam medeverdachte 1] komen voor, net als het woord “estrella”. De rechtbank verwijst ook naar hetgeen zij reeds hiervoor over dit notitieboekje overwoog.
F. Woningen ten behoeve van de criminele organisatie
F.1 [adres 5] te [plaats 2]
[medeverdachte 2] heeft in deze woning verbleven. [verdachte] heeft de woning voor haar geregeld. Een sleutel van de woning lag in de bloemenbak, zodat ook [verdachte] de woning in kon. [medeverdachte 7] blijkt bekend te zijn met de woning; zij is daar op 21 februari 2014 met [medeverdachte 1] geweest. Op 22 en 27 februari 2014 worden [medeverdachte 1] en [verdachte] bij de woning gezien. Zij zijn bezig met het brengen naar dan wel halen uit de woning van pakketten en gevulde Albert Heijn (big shopper) tassen. Op 5 april 2014 worden [medeverdachte 1] en [verdachte] weer bij de woning gezien. Ook [medeverdachte 3] en [medeverdachte 2] zijn dan in beeld. Zoals hiervoor al vastgesteld wordt die dag een grote hoeveelheid cocaïne in de woning aangetroffen. Ook wordt een notitieblok in de woning aangetroffen, waarin aantekeningen staan die zien op de handel in verdovende middelen. De rechtbank concludeert dat de woning diende als opslagplaats voor cocaïne.
F.2 [adres 6] te [plaats 1]
[medeverdachte 7] heeft in 2013 en 2014 in deze woning verbleven. [medeverdachte 1] komt vaak in de woning. Zo constateert de politie tijdens de observatie in de periode van 14 januari 2014 tot en met 23 januari 2014 dat hij dagelijks meerdere keren te zien is bij de woning en de woning in en uit gaat. Tijdens de observatie in de periode van 17 februari 2014 tot en met 24 februari 2014 ziet de politie dat [medeverdachte 1] de woning bezoekt en de deur met de sleutel open doet. Ook [medeverdachte 3] bezoekt deze woning meerdere keren. De rechtbank concludeert dat de woning minst genomen heeft gediend als ontmoetingsplek van de verdachten.
F.3 [adres 7] te [plaats 1]
Het adres [adres 7] te [plaats 1] is het adres waarop het bedrijf ‘ [naam appartementen] ’ is gevestigd. Dit bedrijf, dat zich bezig houdt met woningbemiddeling, wordt gerund door [medeverdachte 6] , enig aandeelhoudster, en [medeverdachte 7] , die – zo stelt de rechtbank vast – eveneens werkzaamheden verricht voor het bedrijf. Zo heeft zij het bedrijf voor haar zus waargenomen tijdens een eerdere detentie en staat zij ook met haar foto op de website van het bedrijf. [medeverdachte 5] heeft van januari 2014 tot mei 2014 in deze woning verbleven. Op 6 maart 2014 is [medeverdachte 1] hier met een rolkoffer afgezet door [medeverdachte 3] , terwijl op die datum in het op de [adres 4] aangetroffen kasboek is te lezen: ‘1.465.000 brengt [bijnaam medeverdachte 1] van [bijnaam medeverdachte 3] ’. De rechtbank trekt de conclusie dat een geldbedrag is gebracht naar dit adres op de genoemde datum. Op 8 april 2014 ziet de politie tijdens een observatie dat [medeverdachte 5] met de auto wordt opgehaald door [medeverdachte 6] . Ook deze woning is te beschouwen als een ontmoetingsplek voor tenminste enkele verdachten.
F.4 [adres 4] te [plaats 4]
[medeverdachte 5] heeft vanaf 1 mei 2014 in de woning aan de [adres 4] verbleven. [medeverdachte 4] en [medeverdachte 6] hadden een sleutel van deze woning. [medeverdachte 6] is een aantal keer in de woning geweest toen [medeverdachte 5] daar verbleef. Tijdens de doorzoeking van de woning op 15 juni 2014 zijn in een verborgen ruimte het Bruna collegeblok en het Handy collegeblok aangetroffen met daarin aantekeningen die als kasboeken kunnen worden aangemerkt zoals hierboven omschreven.
G. Nadere beschouwingen per verdachte, periode tot 5 april 2014
Verdachte [medeverdachte 3] komt regelmatig voor in het op de [adres 4] aangetroffen kasboek. Onder meer is daar op 6 maart 2014 in geschreven: 1.465.000 brengt [bijnaam medeverdachte 1] van [bijnaam medeverdachte 3] . Tijdens een observatie die dag wordt waargenomen dat [medeverdachte 1] en [persoon 10] door [medeverdachte 3] worden afgezet bij de [adres 7] te [plaats 1] . [medeverdachte 1] en [persoon 10] lopen naar de [adres 7] met een rolkoffer en een rugtas. Bij terugkomst is de rugtas verdwenen en lijkt de rolkoffer lichter van gewicht. De rechtbank trekt de conclusie dat kennelijk een geldbedrag naar de [adres 7] is gebracht, afkomstig van [bijnaam medeverdachte 3] . [medeverdachte 3] had daarnaast contacten met overige leden van de organisatie. Hij is regelmatig gezien bij de woning van [medeverdachte 7] . Dat zij elkaar kenden heeft hij zelf niet ontkend en blijkt uit pinggesprekken tussen hen op onder meer 8 februari 2014. Op dezelfde dag pingt [medeverdachte 7] aan een ander: ‘ [bijnaam medeverdachte 3] is hier bij mij’. Hun bekendheid met elkaar blijkt ook uit pinggesprekken op 21 februari 2014 waarin [medeverdachte 7] ( [bijnaam medeverdachte 7] ) pingt naar “ [bijnaam medeverdachte 1] ”: ‘Je vindt ze in de Gamma, zegt [bijnaam medeverdachte 3] .’ Hij is met [medeverdachte 1] , [verdachte] en [medeverdachte 2] op 5 april 2014 in de weer geweest met cocaïne bij de [adres 5] . Na 5 april moet zijn contact met [persoon 6] worden overgenomen door [medeverdachte 5] ( [bijnaam medeverdachte 5] ), nu [medeverdachte 3] vanaf die datum is aangehouden. In dit verband is van belang dat [bijnaam medeverdachte 6] ( [medeverdachte 6] ) op 11 april 2014 naar [medeverdachte 5] ( [bijnaam medeverdachte 5] ) pingt: ‘Zeg dat je dezelfde mensen hebt als [bijnaam medeverdachte 3] , maar [bijnaam medeverdachte 5] , neem zijn ping ok. Vraag het hem zodat we direct kunnen handelen’. Dat met [bijnaam medeverdachte 3] verdachte [medeverdachte 3] wordt aangeduid, blijkt uit het hiervoor weergegeven overzicht van gebruikte bijnamen.
Dat [medeverdachte 3] [verdachte] kent, kan verder blijken uit de omstandigheid dat in het tasje met daarin zijn portemonnee in de Mercedes Vito, vier simkaartverpakkingen zijn aangetroffen, waarvan twee bijbehorende telefoonnummers in gebruik zijn geweest bij [verdachte] . Alles overziend oordeelt de rechtbank ook zijn deelneming aan de organisatie bewezen. Anders dan verdachte ter zitting heeft verklaard, acht de rechtbank namelijk, mede op basis van de aantekeningen in het kasboek en zijn betrokkenheid bij de 51 kilo in de Mercedes Vito, bewezen dat de contacten van [medeverdachte 3] met zijn medeverdachten van criminele aard waren, gericht op het realiseren van een gezamenlijk oogmerk, te weten de voorbereiding, bevordering en realisatie van (grootschalige) cocaïnehandel. De rechtbank legt zijn contacten voor 5 april 2014 uit in het licht van zijn betrokkenheid bij het cocaïnetransport op 5 april 2014. Daarbij overweegt de rechtbank dat hij voor de observaties op 6 maart 2014 en de genoemde contacten met ‘ [persoon 6] ’ geen andere uitleg heeft gegeven.
Verdachte [medeverdachte 2] verbleef in ieder geval vanaf 8 maart 2014 (zijnde de datum waarop de toegangsdeur van de woning met behulp van een camera werd geobserveerd en de datum waarop verdachte werd herkend) in de woning aan de [adres 5] . Op dat moment was die woning, blijkens de hiervoor weergegeven bevindingen ten aanzien van 22 en 27 februari 2014 reeds in gebruik als een zogeheten stash. Op die data werd vanuit de woning cocaïne verplaatst. Op 5 april 2014 werd er in de woning cocaïne aangetroffen, bij de verplaatsing waarvan zij zelf betrokken is geweest. In de woning zijn vacumeermachines aangetroffen en verpakkingsmaterialen, onder meer in de keuken. Voorts is er een notitieboekje aangetroffen met administratie, in de slaapkamer waarin zij sliep. [medeverdachte 2] heeft verklaard dat zij gewoon in de woning kon verblijven en uit de observaties blijkt dat zij ook zelfstandig in de woning verbleef. Hiervoor is reeds overwogen dat [medeverdachte 2] op de hoogte moet zijn geweest van de inhoud van de dozen cocaïne en van de aanwezigheid van het verpakkingsmateriaal. Kennelijk genoot zij het vertrouwen van de medeverdachten en kon zij zodoende in de woning verblijven. De rechtbank acht het niet aannemelijk dat hiervoor niets werd terugverlangd, zoals bijvoorbeeld het beheer van de stash en het helpen met het verplaatsen van de verdovende middelen. Alles overziend vindt de rechtbank dat ook zij een wezenlijke bijdrage heeft geleverd aan het in stand houden van de criminele organisatie vóór 5 april 2014.
Verdachte [medeverdachte 1] heeft in zijn zaak een bekennende verklaring afgelegd voor wat betreft zijn betrokkenheid bij het transporteren van cocaïne op 5 april 2014. Ervoor is hij evenwel ook al herkend op beelden van de [adres 5] namelijk op 22 en 27 februari. De rechtbank heeft vastgesteld dat toen cocaïne naar de [adres 5] is gebracht en later weer is opgehaald. Daarnaast is [medeverdachte 1] zoals overwogen op 6 maart 2014 herkend terwijl hij met een rolkoffer naar de woning aan de [adres 7] liep en komt hij veelvuldig voor in het Bruna collegeblok dat is aangetroffen op de [adres 4] . Tevens komt hij voor in het notitieboekje op de [adres 5] . Voorts is er bij een doorzoeking op 6 april 2014 op het adres [adres 10] te [plaats 2] , het verblijfsadres van [medeverdachte 1] , een geldbedrag aangetroffen van 142.930 euro. Ook werden er verhuisdozen aangetroffen, sterk gelijkend op de dozen die werden aangetroffen op de [adres 5] . Op een telefoon in de woning stonden foto’s van verdachte samen met medeverdachten en foto’s met vermoedelijke pakketten cocaïne. Bovendien zijn er in het onderzoek valse identiteitspapieren van [alias medeverdachte 1] gevonden. Alles in onderling verband bezien is de rechtbank van oordeel dat ook [medeverdachte 1] betrokken is geweest bij de organisatie.
Verdachte [verdachte] komt voor in pinggesprekken in februari als het gaat om de levering van cocaïne op 22 februari 2014. Hij is herkend op beelden van de [adres 5] van 27 februari, een datum waarvan de rechtbank heeft vastgesteld dat er toen cocaïne is opgehaald bij dat adres. Hij komt als ‘ [bijnaam verdachte] ’ voor in het notitieboekje dat op de [adres 5] is aangetroffen en is betrokken bij het cocaïnetransport op 5 april 2014. Op zijn verblijfplaats aan de [adres 11] in [plaats 2] werden agenda’s aangetroffen met notities die lijken te wijzen op de handel in cocaïne. Ook op gegevensdragers in de woning stonden foto’s van verdachte met pakketten geld en foto’s van wit poeder en foto’s van een blok op een weegschaal, met opdruk 7A. Blokken met deze opdruk zijn ook gevonden in de [adres 5] . Op de [adres 12] in [plaats 2] , een ander adres dat aan verdachte kan worden toegeschreven, werd een bedrag van 96.000 euro aangetroffen. In een Saab die verdachte blijkens observaties gebruikte, werd een verborgen ruimte aangetroffen, alsmede een telefoon met daarop foto’s van witte blokken op weegschalen. Opvallend is dat na de aanhouding van de verdachten op 5 april 2014 de politie constateert dat [verdachte] op de muur van de luchtplaats van het hoofdbureau van politie heeft geschreven: “Wet van de stilte jongens, voor iedereen.” Uit voorgaande feiten en omstandigheden destilleert de rechtbank zijn betrokkenheid bij de organisatie.
komt vanaf eind 2013 in beeld bij de pinggesprekken. In februari 2014 voert zij enkele zeer belastende gesprekken met ‘ [persoon 5] ’. Deze gaan in nauwelijks verhuld taalgebruik over de straatprijs, over verbergen, en over het delen van opbrengst. Als bewoner van de woning aan de [adres 6] faciliteert zij de organisatie door haar woning beschikbaar te stellen voor, tenminste, ontmoetingen met en tussen de medeverdachten. Zij is de eigenaar van de Volkswagen Jetta waar verschillende medeverdachten in hebben gereden. zij is één dag voor de levering van cocaïne in het pand aan de [adres 5] in [plaats 2] geweest, samen met [medeverdachte 1] . Zij is, via [naam appartementen] , in ieder geval zijdelings betrokken bij het beschikbaar stellen van de woning aan de [adres 7] in [plaats 1] . Het bezoeken of beschikbaar stellen van een woning of het uitlenen van een auto zijn op zichzelf geen criminele handelingen. Bezien in de context van de door haar gevoerde pinggesprekken, en haar vele contacten met leden van de organisatie, alles in onderling verband bezien, concludeert de rechtbank dat ook [medeverdachte 7] heeft deelgenomen aan de organisatie.
Verdachte [medeverdachte 5] komt veelvuldig voor in een groot aantal pinggesprekken waarin hij in bedekte termen spreekt over cocaïnehandel. Daarnaast is hij de bewoner van de woning aan de [adres 4] , de plek waar een kasboek is aangetroffen. Voor dit alles heeft hij geen verklaring gegeven. De rechtbank stelt vast dat hij betrokken is geweest bij de organisatie, welke betrokkenheid hij ook na 5 april heeft voortgezet, zoals hierna zal worden overwogen.
Verdachte [medeverdachte 6] heeft via haar bedrijf [naam appartementen] de woning aan de [adres 7] ter beschikking gesteld. Zij heeft enkele zeer dubieuze gesprekken gevoerd met onder meer [medeverdachte 5] over ‘meisjes’ en ‘ster’; de rechtbank duidt deze gesprekken als versluierde gesprekken over cocaïne. Zij komt verder voor in het op de [adres 4] aangetroffen kasboek, als ‘ [bijnaam medeverdachte 6] ’. Zoals hierna wordt overwogen is zij na 5 april een van de belangrijkste voortrekkers van de organisatie. Maar ook voor die periode is zij, alles in onderling verband bezien, bij die organisatie betrokken.
H.Tussenconclusie: de organisatie tot 5 april 2014
H.1 Alle verdachten, met uitzondering van [medeverdachte 4] , zijn deelnemers
De rechtbank concludeert ten aanzien van alle verdachten, met uitzondering van [medeverdachte 4] , dat zij tezamen en in vereniging een duurzaam gestructureerd samenwerkingsverband hebben gevormd, met ook andere onbekend gebleven personen in Colombia of elders in Zuid Amerika. Verdachten hebben in deze periodes verschillende activiteiten verricht, die naar het oordeel van de rechtbank zowel gericht waren op het invoeren, bewerken, verwerken, verkopen, afleveren, verstrekken, vervoeren, vervaardigen dan wel aanwezig hebben van cocaïne, als bedoeld in de tenlasteleggingen voor zover die zijn gebaseerd op artikel 140 Sr, als met het voorbereiden en bevorderen daarvan als bedoeld in de beschuldigingen die zien op een criminele organisatie als bedoeld in de Opiumwet.
Op het gestructureerde samenwerkingsverband zal de rechtbank na het bespreken van de situatie na 5 april 2014, hieronder nader ingaan.
H.2 Vrijspraak periode voor 5 april 2015 ten aanzien van [medeverdachte 4]
Ten aanzien van de verdachte [medeverdachte 4] geldt, dat hij niet in het dossier voorkomt in de periode voor 5 april 2014. Wel is het zo dat uit een in de woning van [medeverdachte 1] aan de [adres 10] in beslaggenomen notitieboek blijkt dat op enig moment aan ‘ [persoon 11] ’ 450 is betaald voor ‘die doos/kist/lade achterin te maken’. Hoewel dit kan corresponderen met de in enkele auto’s aangetroffen verborgen ruimten acht de rechtbank dit onvoldoende om betrokkenheid bij de organisatie aan te nemen in de periode voor 5 april 2014.
I. De periode na 5 april 2014: deelname aan een organisatie als bedoeld in artikel 11(a) OW (oud); verdachten [medeverdachte 4] , [medeverdachte 5] , [medeverdachte 6] , [medeverdachte 7] .
I.1 Vrijspraak [medeverdachte 7] [medeverdachte 5] , [medeverdachte 6] en [medeverdachte 4] wel deelnemers
Na de aanhouding van de verdachten [medeverdachte 2] , [medeverdachte 3] , [verdachte] en [medeverdachte 1] , wordt de organisatie (verder) voortgezet door onder meer de verdachten [medeverdachte 5] en [medeverdachte 6] en [medeverdachte 4] .
[medeverdachte 7] heeft, zo is uit onderzoek aan een in haar slaapkamer aangetroffen BlackBerry gebleken, in 2015 pinggesprekken gevoerd met ene ‘ [persoon 12] ’ over ‘eucalyptus’ en ‘dennen’ die moeten worden verkocht in Antwerpen. Opvallend is dat op de PGP BlackBerry waarmee deze gesprekken zijn gevoerd, foto’s zijn aangetroffen van een zeecontainer, terwijl soortgelijke foto’s op de telefoon van [medeverdachte 5] zijn aangetroffen in juni 2014. Een en ander correspondeert ook met de vondst van een briefje met notities bij hem thuis waarop is geschreven: ‘koel, blik, eindbestemming Antwerpen’. Het voorgaande duidt erop dat [medeverdachte 7] ook na 5 april 2014 is voortgegaan met het deelnemen aan de criminele organisatie. Een en ander kan ook blijken uit het bij haar thuis aangetroffen grote contante geldbedrag (92 briefjes van 500 euro). Nu deze gesprekken echter ruim driekwart jaar na het einde van de tenlastegelegde periode hebben plaatsgevonden en ook het geldbedrag nadien is aangetroffen, acht de rechtbank onvoldoende vaststaan dat dit geld en deze gesprekken met de onderhavige criminele organisatie te maken hadden. Daarbij speelt een belangrijke rol dat alle andere verdachten in deze zaak toen al waren aangehouden. De rechtbank spreekt [medeverdachte 7] vrij van deelname aan enige criminele organisatie zoals ten laste gelegd in de periode na 5 april 2014.
I.2 Pinggesprekken april 2014
In de periode na 5 april 2014 is er veelvuldig ping contact tussen [medeverdachte 5] ( [bijnaam medeverdachte 5] ) en [medeverdachte 6] ( [bijnaam medeverdachte 6] ). Opvallend is dat [medeverdachte 6] op 11 april 2014 per ping tegen [medeverdachte 5] zegt: ‘Zeg dat je dezelfde mensen hebt als [bijnaam medeverdachte 3] ’. [bijnaam medeverdachte 3] is een bijnaam van [medeverdachte 3] . Zij zegt vervolgens: ‘Neem zijn Ping ok. Vraag het aan hem zodat we direct kunnen handelen’. Vervolgens stuurt, eveneens op 11 april 2014, [medeverdachte 5] een ping-uitnodiging naar [persoon 6] , die tot dan toe een contact van [medeverdachte 3] was. Het bericht houdt in dat [medeverdachte 5] wil worden toegevoegd aan de Blackberry contacten van [persoon 6] . Even later meldt [medeverdachte 5] zich weer bij [medeverdachte 6] . Hij zegt tegen haar dat hij hem heeft uitgenodigd en wacht tot hij wordt toegevoegd.
Op 12 april 2014 volgt een ping conversatie tussen [medeverdachte 5] en [persoon 6] . [medeverdachte 5] zegt tegen hem: ‘Meneer, de vriend heeft tegen je gezegd dat wat [bijnaam medeverdachte 3] heeft, dat hebben wij hier, natuurlijk met dezelfde mensen’. ‘Met de mensen hier vormen we een hele goede groep. We hebben 4 klussen voor [bijnaam medeverdachte 3] gedaan en we hebben er 1 in de pijplijn’. [persoon 6] zegt vervolgens: ‘Ja, hij heeft me alles verteld, en we kunnen werken’. [persoon 6] spreekt vervolgens tegen [medeverdachte 5] over de ‘wekelijkse bloem’, een term die ook al in correspondentie van [medeverdachte 3] voorkwam en waarvan de rechtbank hierboven heeft vastgesteld dat dit om versluierd taalgebruik over cocaïne gaat. Kort hierna koppelt [medeverdachte 5] aan [medeverdachte 6] terug dat hij ‘hem’ alles heeft gezegd, waarna hij weer in gesprek gaat met [persoon 6] over ‘1 koffer van 20’ en ‘een vriend in Sao die de deur voor KLM heeft’.
Enkele dagen later wordt er opnieuw gesproken over vluchten. [persoon 6] zegt dan: ‘Voor [bijnaam medeverdachte 3] zijn 4 retours gedaan het was altijd transit/op doorreis naar Rusland, door Martinez of Lan , er is er een gedaan door [persoon 15] maar die kan hier niet meer’. Later zegt [persoon 6] : ‘Ik verkoop het voor 4500 met garantie’. Op 21 april 2014 heeft hij het over ‘een unit voor 9000’. Op 22 april 2014 komt iemand die zich [bijnaam medeverdachte 6] noemt over de ping via de telefoon van [medeverdachte 5] . [bijnaam medeverdachte 6] communiceert met [persoon 6] en zegt: Ik ben [bijnaam medeverdachte 6] , hier met de vriend, om te kijken of we het eens worden. Vertel me alsjeblieft wanneer kunnen we werken. Wij zijn er klaar voor wanneer u dat wilt’. [persoon 6] zegt dan: ‘Wij kunnen 1 of 2 kisten/dozen doen deze week’. Ook op 22 april wordt er door [persoon 6] gesproken over ‘Flor’.
Uit voorgaande pinggesprekken kan worden afgeleid dat [medeverdachte 5] na de aanhouding van [medeverdachte 3] ( [bijnaam medeverdachte 3] ) zijn contacten met [persoon 6] overneemt. [medeverdachte 5] en [persoon 6] spreken over de ping over ‘flor’ en ‘wekelijkse flor’, over vliegtuigen (KLM, Martinez , LAN ), en over, kennelijk, bedragen (‘ik verkoop het voor 4500’). Ook [medeverdachte 6] heeft contacten met [persoon 6] . De rechtbank concludeert uit alle bewijsmiddelen in onderling verband bezien dat deze gesprekken gaan over de handel in drugs. Een andere duiding is in ieder geval door de verdachten niet gegeven.
I.3 Pinggesprekken mei 2014
In mei 2014 pingt ‘ [bijnaam medeverdachte 6] ’ ( [medeverdachte 6] ) veelvuldig met ‘ [persoon 8] !!’. [medeverdachte 6] zegt: ‘Wij willen wat doen met die 6 letters, welke mogelijkheden hebben jullie daar? Het is wat kleiners dan wij met [bijnaam medeverdachte 5] aan het doen zijn. Maar wij hebben een technische man nodig. Het is een gat, waar wel zo’ [bijnaam persoon 7] 40 in kan’. In mei 2014 pingt [bijnaam medeverdachte 6] ( [medeverdachte 6] ) veelvuldig met ‘ [bijnaam persoon 7] .’. Laatstgenoemde zegt tegen haar: ‘Het is daar vertrokken op de 17e en doet er 25 dagen over om aan te komen’. Hij vermeldt daarbij dat hij rond Cartagena (een Colombiaanse havenstad) is. [medeverdachte 6] zegt hem: ‘Ik hoop dat het goed gaat’. ‘ [bijnaam persoon 7] ’ noemt de namen ‘ [naam schip 3] ’ en ‘ [naam schip 4] ’, namen die ook voorkomen als scheepsnamen in dit dossier.
Desgevraagd heeft [medeverdachte 6] bij de politie verklaard dat het gesprek over een ‘gat’ waar ‘40’ in kan, van haar kant een blufverhaal was en dat je in die kleine ruimte geen 40 kilo kon plaatsen en dat het niet tot een transport heeft geleid. Ter zitting heeft zij gezegd dat het ging over 40 bedrijfsruimtes in Medellin . Gelet op deze tegenstrijdigheid in haar verklaringen, schuift de rechtbank deze als ongeloofwaardig ter zijde. Op grond van deze gesprekken, bezien in relatie tot de gesprekken die hierna zullen worden weergegeven en die [medeverdachte 5] vervolgens heeft gevoerd, concludeert de rechtbank dat het hier over een verborgen ruimte moet gaan om iets (‘40’) in te verbergen. Daarbij is ook van belang dat [medeverdachte 6] refereert aan iets dat zij met [bijnaam medeverdachte 5] ( [medeverdachte 5] ) aan het doen is, en dat [medeverdachte 5] in deze periode veelvuldig pingt over koelschepen of –containers.
I.4 Pinggesprekken juni 2014
In juni 2014 pingt [medeverdachte 5] immers veelvuldig met ene ‘ [persoon 8] ’. Het gaat over betalen, bedragen, iets wat verstopt moet worden. Ook [bijnaam medeverdachte 6] ( [medeverdachte 6] ) komt weer over de lijn. Zij spreekt met ‘ [persoon 8] ’ over ‘de logistiek’ en wil opnieuw kijken of er tot een akkoord kan worden gekomen. Het gaat over iets in ‘banano’ met de kisten van ‘ [naam 9] ’, een groot bedrijf met een privé haven, blikken die worden ingeladen in de haven, blikken die niet ouder mogen zijn dan 7 jaar en blikken waar letters op staan. Het gaat verder over bananen die worden geëxporteerd. Hij heeft het over [naam 10] , codes die zijn aangetroffen op een briefje met aantekeningen erop dat in zijn woning aan de [adres 4] is gevonden. Het blijkt dat [naam 10] een container verschepingsbedrijf is. Op hetzelfde briefje is vermeld ‘koel, blik beginnen zijn, leeftijd +- 7 jaar, eindbestemming Antwerpen’. In zijn woning zijn verder documenten aangetroffen waaronder een vaarschema van containerschepen van Zuid Amerika voor de periode 20 mei -21 juli. Belastend is in dit verband ook de uitdraai die in de woning van [medeverdachte 6] is aangetroffen en waar routes van schepen opstonden.
Op de in beslag genomen telefoon van [medeverdachte 5] , het toestel waarmee voorgaande gesprekken zijn gevoerd, zijn foto’s aangetroffen van de koelinstallatie van een container. Deze foto’s zijn op 13 juni 2014 opgeslagen.
Op 4 juni 2014 voert [medeverdachte 6] (‘ [bijnaam medeverdachte 6] ’) gesprekken over de ping met [persoon 5] . Het gaat over ‘de jurk uitdoen’ waarna [medeverdachte 6] tegen [medeverdachte 6] zegt: ‘We hebben er balletjes van gemaakt maar miste wel de jurk’, en ‘Toen we er bolletjes van maakten toen miste er eentje’. [persoon 5] heeft het vervolgens over een weegschaal die slecht geijkt is. Het gaat verder over bolletjes en over wegen.
Voor bovenstaande tapgesprekken is vanuit de verdachten geen enkele redelijke verklaring gekomen. Uit het voorgaande leidt de rechtbank dan ook af dat [medeverdachte 5] en [medeverdachte 6] bezig zijn geweest met het organiseren van een drugstransport via koelschepen. Daarbij is tevens redengevend dat [medeverdachte 6] het expliciet heeft over ‘bolletjes’ en wegen.
Het eerder genoemde Bruna Collegeblok dat in de woning aan de [adres 4] is aangetroffen vermeldt ook na 5 april 2014 nog transacties. Daarbij valt op dat ‘ [bijnaam medeverdachte 1] ’ in het kasboek in verband wordt gebracht met een bedrag van 350.202 euro op 10 april 2014.De rechtbank overweegt dat het feit dat [bijnaam medeverdachte 1] destijds vastzat, uiteraard nog niet wil zeggen dat er geen betaling ten behoeve van hem kan zijn gedaan, die wellicht door een ander in ontvangst is genomen. Zo komt bijvoorbeeld ook de vrouw van [bijnaam medeverdachte 1] voor in het kasboek. Uit de bewijsmiddelen blijkt dat verdachte bij meerdere deelnemers aan de organisatie bekend was onder de naam [bijnaam medeverdachte 1] en ook zo door hen werd genoemd. Dat er daarnaast nog een ander contact van de organisatie in het kasboek zou worden aangeduid met de naam [bijnaam medeverdachte 1] is niet aannemelijk. In de eerste plaats is van het bestaan van een tweede [bijnaam medeverdachte 1] helemaal niet gebleken en in de tweede plaats is het, in het geval van het bestaan van meer dan één [bijnaam medeverdachte 1] , uiterst onwaarschijnlijk dat deze [bijnaam medeverdachte 1] ’s enkel onder de naam [bijnaam medeverdachte 1] , zonder enige nadere specificatie, in het kasboek zouden worden geregistreerd.
I.6 Invoer cocaïne via bollenslikker
Zoals elders in vonnissen in deze omvangrijke zaak is overwogen, worden de verdachten [medeverdachte 5] en [medeverdachte 4] schuldig bevonden aan het invoeren van cocaïne via een bollenslikker op 23 mei 2014.
[medeverdachte 5] , [medeverdachte 4] en [medeverdachte 6] worden door de rechtbank verantwoordelijk gehouden voor het witwassen van een bedrag van 89.230 euro op
12 juni 2014. [medeverdachte 5] en [medeverdachte 4] hebben zich verder schuldig gemaakt aan het witwassen van 230.000 euro op 15 juni 2014.
Het bewijs in voornoemde zaaksdossiers is mede redengevend voor de bewezenverklaring van deelname aan de criminele organisatie als bedoeld in artikel 11A Opiumwet.
J. Nadere beschouwingen per verdachte, periode vanaf 5 april 2014
In de periode na aanhouding van enkele medeverdachten is het [medeverdachte 6] die veelvuldig pingt met leden van de organisatie. Zij spoort [medeverdachte 5] aan om de ping contacten van [medeverdachte 3] over te nemen en is in gesprek met ‘ [persoon 16] ’ en ‘ [bijnaam persoon 7] ’. Uit de gesprekken leidt de rechtbank af dat zij een sturende rol vervult in het verder voortzetten van de organisatie na 5 april 2014. Zij is verder betrokken bij het witwassen van een geldbedrag van 89.230 euro in juni 2014. De rechtbank leidt uit het voorgaande haar verdere betrokkenheid af.
is de persoon die na 5 april 2014 de contacten van [medeverdachte 3] voortzet per ping. De gesprekken die hij voert zijn zeer belastend. De rechtbank stelt vast dat hij na 5 april 2014 is voortgegaan met zijn deelneming aan de criminele organisatie.
J. 3 [medeverdachte 4]
Zijn bijdrage aan het witwassen van twee geldbedragen en zijn bijdrage aan het invoeren van cocaïne door middel van een bollenslikker maakt, dat zijn bijdrage aan de organisatie voldoende significant is om van deelneming te spreken.
K. Criminele organisatie?
K.1 Gestructureerd en duurzaam samenwerkingsverband
De rechtbank heeft hiervoor de feiten en omstandigheden die van belang zijn voor de beantwoording van de vraag of sprake is van de ten laste gelegde criminele organisatie (chronologisch) besproken. Daarbij heeft de rechtbank geconcludeerd dat de feitelijke gedragingen, zoals vermeld in de bewezenverklaring, zijn verricht door de verschillende verdachten in het onderzoek 13Koelruit en dat ze verband houden met de handel in cocaïne en/of de voorbereiding daarvan. Daarnaast duiden ook andere bevindingen van de politie, onder meer tijdens observaties en doorzoekingen, op cocaïnehandel door de verdachten en/of de voorbereiding daarvan. Daarmee staat vast dat alle verdachten in de periode van belang op enigerlei wijze betrokken waren bij de handel in cocaïne en/of de voorbereiding daarvan. Uit hetgeen hiervoor is omschreven, komt ook naar voren dat de verdachten bij de cocaïnehandel en/of de voorbereiding daarvan in verschillende samenstellingen direct met elkaar hebben samengewerkt.
De rechtbank is tevens van oordeel dat sprake was van een alle verdachten overkoepelend gestructureerd samenwerkingsverband, waaraan zij in een zekere duurzame onderlinge samenwerking hebben deelgenomen.
De onderlinge samenwerking komt het duidelijkst naar voren bij de door de leden gezamenlijk gepleegd strafbare feiten met betrekking tot cocaïne. Zo hebben [medeverdachte 1] , [verdachte] , [medeverdachte 3] en [medeverdachte 2] op 5 april 2014 gezamenlijk – in verschillende samenstellingen – strafbare handelingen verricht met betrekking tot een grote hoeveelheid cocaïne. Ten aanzien van [medeverdachte 4] en [medeverdachte 5] geldt dat zij gezamenlijk in mei 2014 betrokken waren bij de invoer van cocaïne in Nederland. In juni 2014 waren [medeverdachte 4] en [medeverdachte 5] ook gezamenlijk betrokken bij witwassen, welke strafbare feiten bezien in het licht van het dossier direct samenhangen met de handel in cocaïne. Daarbij was ook [medeverdachte 6] betrokken.
Verder zijn de aangetroffen ‘kasboeken’ een sterke aanwijzing voor gestructureerde samenwerking. In de kasboeken komen de bijnamen dan wel afkortingen voor van, zo concludeert de rechtbank, meerdereverdachten. Dat de namen van:
- [bijnaam medeverdachte 1] ( [medeverdachte 1] ),
- [bijnaam medeverdachte 5] ( [bijnaam medeverdachte 5] , [medeverdachte 5] ),
- [bijnaam medeverdachte 6] ( [medeverdachte 6] ),
- [bijnaam verdachte] ( [verdachte] ) en
- [bijnaam medeverdachte 3] ( [medeverdachte 3] )
bij elkaar in één kasboek, te weten het Bruna collegeblok dat is aangetroffen in de woning aan de [adres 4] , zijn vermeld, duidt op gestructureerde samenwerking tussen deze personen gedurende de periode van 1 februari 2014 tot en met 10 april 2014, waar dit kasboek op ziet.
Ook van belang is dat de verdachten in het onderlinge contact dat verband houdt met de handel in cocaïne veelal gebruik maken van bijnamen, welke bijnamen ook weer terugkomen in de kasboeken. Desgevraagd verklaart een aantal verdachten bijnamen te kennen van medeverdachten.
Daar komt bij dat het gebruiken van versluierde taal tijdens ping/telefoongesprekken door verdachten duidt op gestructureerde samenwerking. Het vergt immers de nodige onderlinge afstemming en het maken van afspraken om voor elkaar begrijpelijk te communiceren in versluierde taal.
Voorts was bij het regelen van de woning aan de [adres 5] in [plaats 2] , die een belangrijke functie vervulde in de organisatie, ook sprake van samenwerking, namelijk tussen [verdachte] en [medeverdachte 2] . Ook [medeverdachte 7] en [medeverdachte 6] blijken bekend met deze woning. Datzelfde geldt voor [medeverdachte 3] en [medeverdachte 1] gelet op hun activiteiten bij deze woning op 5 april 2014.
Tevens van belang is dat [medeverdachte 5] tot mei 2014 in de woning aan de [adres 7] in [plaats 1] heeft verbleven. Het bedrijf van [medeverdachte 6] , waarbij ook haar zus [medeverdachte 7] was betrokken, was gevestigd op dit adres. Daaruit leidt de rechtbank af dat de zussen [medeverdachte 6 en 7] betrokken waren bij het regelen van huisvesting voor [medeverdachte 5] .
Gelet op al het voorgaande, in onderling verband en samenhang bezien, acht de rechtbank bewezen dat de acht verdachten hebben deelgenomen aan één en dezelfde criminele organisatie, zij het in verschillende periodes. De organisatie heeft in ieder geval van november 2013 tot en met half juni 2014 gefunctioneerd en had dan ook een duurzaam karakter. Dat die organisatie in de loop van de tijd in verschillende samenstellingen heeft gefunctioneerd, maakt dat niet anders. Zo was ook na de aanhouding van [medeverdachte 1] , [verdachte] , [medeverdachte 3] en [medeverdachte 2] , sprake van een voortzetting van activiteiten door de overige leden van de organisatie, getuige bijvoorbeeld de pinggesprekken in de periode na 5 april 2014, de invoer van cocaïne in mei 2014 en het met de handel in cocaïne samenhangende witwassen van geldbedragen.
Naast de acht verdachten komen verschillende personen in het dossier voor, bijvoorbeeld als contactpersonen bij pinggesprekken, die ook meer dan eenmalig met (leden van de) de organisatie contact hadden. Van belang is dat meerdere verdachten met dezelfde “externe” contactpersonen communiceerden. Dit duidt er eveneens op dat door deze verdachten vanuit een organisatie werd gehandeld.
K.2 Verdachten hebben aandeel in dan wel bieden ondersteuning aan gedragingen die strekken tot of rechtstreeks verband houden met de verwezenlijking van het oogmerk van de organisatie
De rechtbank acht ook bewezen dat de acht verdachten een aandeel hebben gehad in de organisatie, dan wel de criminele organisatie hebben ondersteund met gedragingen die strekken tot of rechtstreeks verband houden met de verwezenlijking van de oogmerken van de organisatie, te weten het voorbereiden van cocaïnehandel en het zelf uitvoeren van die cocaïnehandel. Verdachten hebben onvoorwaardelijke opzet gehad op het oogmerk van de criminele organisatie.
Ten aanzien van [medeverdachte 1] , [verdachte] , [medeverdachte 3] , [medeverdachte 2] , [medeverdachte 4] en [medeverdachte 5] geldt dat zij direct een aandeel hebben gehad in de cocaïne handel. Het behoeft dus geen nadere toelichting dat zij bekend waren met de oogmerken van de organisatie en daar een aandeel in hebben gehad.
[medeverdachte 2] en [verdachte] hebben de woning aan de [adres 5] ter beschikking gesteld voor de organisatie, een belangrijke voorbereidingshandeling.
De verdachten hebben ook de nodige pinggesprekken gevoerd, waarbij de feitelijke gang van zaken bij de cocaïnehandel werd besproken. Daarmee hebben zij ook bijgedragen aan de voorbereiding en verwerkelijking van die cocaïnehandel.