Uitspraak
RECHTBANK AMSTERDAM
Vonnis van de kantonrechterkort geding
de besloten vennootschap Libra International B.V.
en
2. [gedaagde sub 2]
3. [gedaagde sub 3]
4. [gedaagde sub 4]
5. [gedaagde sub 5]
6. [gedaagde sub 6]
7. [gedaagde sub 7]
8. [gedaagde sub 8]
9. [gedaagde sub 9]
10. Zij die verblijven in de onroerende zaak, of een gedeelte daarvan, gelegen aan de [adres 1] te [plaats] , enz
VERLOOP VAN DE PROCEDURE
GRONDEN VAN DE BESLISSING
BestemmingHet gehuurde is uitsluitend bestemd om te worden gebruikt als woonhuis voor studenten.Bijzondere bepalingen- […]- Tussenmuurtjes mogen door huurders worden geplaatst.
De huurder dient het gehuurde zelf te gebruiken overeenkomstig de aard en bestemming van het gehuurde en met in acht neming van bestaande zakelijke rechten en van overheidswege gestelde of nog te stellen eisen.
Ten aanzien van de toets aan de beleidsregel voor woonruimteverdeling het volgende:Op tekening zijn naast de gemeenschappelijke ruimte, die aan de eisen wat betreft de afmeting lijkt te voldoen, 8 slaapkamers ingetekend. Dit betekent dat er 8 onzelfstandige wooneenheden worden voorgesteld. Voor deze categorie gelden speciale voorwaarden. De onzelfstandige woonruimtes moeten worden beheerd door een speciale instelling, die zich krachten de statuten richt op de verhuur en beheer van onzelfstandige woonruimten aan jongeren of studenten. De instelling moet als zodanig ingeschreven staan bij de KvK. Het voorgaande zal moeten worden aangetoond. Daarnaast is niet aangetoond dat wordt voldaan aan de voorwaarde dat maximaal 25% van de woningen die door het zelfde trappenhuis worden ontsloten mogen worden omgezet. De tekeningen geven geen inzicht in de ontsluiting, zodat de voorgaande toets ook niet op basis van de aanvraag kan worden verricht.Libra heeft bezwaar en beroep aangetekend tegen de weigering. De procedure loopt nog.
Vordering en verweer
Daarnaast vordert Libra veroordeling van gedaagden 2-10 ieder afzonderlijk om de woonruimte, gelegen aan de [adres 1] te [plaats] , althans de woonruimte op voornoemd adres voor zover door hen in gebruik genomen, in ieder geval omvattende voor:
* gedaagde sub 4 woonruimte(s) op de derde etage;
* gedaagde sub 8 woonruimte(s) op de vierde etage;
Beoordeling
Tekortkoming - schending verplichtingen uit de huurovereenkomstLibra heeft gesteld dat Orestes handelt in strijd met haar verplichtingen uit de huurovereenkomst, door het gehuurde aan de 8 huurders in gebruik te geven, terwijl daar geen vergunning voor is. Libra verwijst daarbij op artikel 1 van de algemene bepalingen, behorende bij de huurovereenkomst, waaruit volgt dat Orestes alleen mag gebruiken met in acht neming van ‘van overheidswege gestelde of nog te stellen eisen’. De gemeente eist voor de verhuur door Orestes inmiddels een vergunning en die vergunning bezit Orestes niet. Bovendien handelt Orestes in strijd met het geldende bestemmingsplan, waaruit volgt dat het gehuurde bestemd is voor één huishouden, bestaande uit hooguit twee zelfstandige huurders. Orestes kan eenvoudig aan haar verplichtingen voldoen door het gehuurde aan slechts twee studenten in gebruik te geven. Daarvoor is geen vergunning noodzakelijk.
Omzettingsvergunning - last onder dwangsomHoewel denkbaar is dat het van Libra niet gevergd kan worden dat zij de huur door Orestes voortzet als zij daardoor aanzienlijke dwangsommen verbeurt, is die situatie thans nog niet aan de orde. Vast staat dat de aanvraag voor de vergunning van Libra tot het omzetten van de zelfstandige woonruimte in 8 wooneenheden (de zogenoemde omzettingsvergunning) door de Gemeente is geweigerd. Libra heeft weliswaar op dit moment dus geen vergunning voor de verhuur door Orestes aan de 8 huurders, terwijl zij die sinds enige tijd wel dient te bezitten, maar daartegen staat nog beroep en bezwaar open. Die procedure wordt door de kantonrechter niet bij voorbaat kansloos geacht, aangezien Libra bij haar aanvraag onjuiste gegevens heeft verstrekt ten aanzien van de statuten van Orestes en de ontsluiting van de wooneenheden van het gehuurde. Ook tegen het besluit tot het opleggen van een last onder dwangsom, is bezwaar aangetekend. Het komt de kantonrechter voor dat ook het in belang van Libra is, dat zij gezamenlijk trachten deze zaken in het voordeel van Orestes beslecht te krijgen.
Tekortkoming -overlastAan de vordering tot ontruiming heeft Libra tenslotte nog door de huurders van Orestes veroorzaakte overlast ten grondslag gelegd. De kantonrechter constateert aan de hand van de meldingen dat de gestelde overlast alleen plaats vindt in de maanden augustus en september van het jaar; in de tijd dat de nieuwe studenten op bezoek komen. Onbetwist is daarbij gebleven dat het gaat om ongeveer 6 dagen in twee weken in een vaste periode (augustus en september) en dat de overlast tot 23.00 uur duurt. Dit acht de kantonrechter toelaatbaar in een grote stad als Amsterdam. Bovendien heeft Orestes toegezegd dat in die tijd extra zal worden gewaakt voor overlast. Mee weegt daarbij dat de meldingen komen van een inmiddels vertrokken buurvrouw, dat in de 22 jaar voor de meldingen geen klachten over de huurders zijn geweest en dat de laatste melding van overlast van alweer een jaar geleden is. De door Libra ingebrachte foto’s maken dit niet anders, nu daarop geen overlast is te zien.