Uitspraak
RECHTBANK AMSTERDAM
vonnis van de kantonrechter
de besloten vennootschap [naam vennootschap]
verweerster in reconventie
de besloten vennootschap BQ Uitzendbureau B.V.
eiseres in reconventie
VERLOOP VAN DE PROCEDURE
- antwoord met producties tevens eis in reconventie;
- instructievonnis;
- dagbepaling comparitie;
GRONDEN VAN DE BESLISSING
In conventie en in reconventie
Feiten
Beëindiging van deze overeenkomst vindt plaats door opzegging tegen het einde van een huurperiode met inachtneming van een termijn van tenminste zes maanden. Opzegging dient te geschieden bij deurwaardersexploot of per aangetekend schrijven.
Break optie: huurder heeft de mogelijkheid om het contract eenmalig tussentijds op te zeggen per 1-8-2014 met inachtneming van 6 maanden opzegtermijn, gedurende gehele periode niet eerder dan 1-9-2014.
Indien verhuurder of huurder na ondertekening van deze huurovereenkomst een afwijking en/of aanvulling van enige bepaling van deze huurovereenkomst verlangt, dient verhuurder of huurder zijn verzoek voor deze afwijking en/of aanvulling schriftelijk in te dienen.
BoetebepalingIndien huur zich, na door verhuurder behoorlijk in gebreke te zijn gesteld, niet houdt aan de in de huurovereenkomst of de in deze algemene bepalingen opgenomen voorschriften, verbeurt huurder aan verhuurder, voor zover geen specifieke boete is overeengekomen, een direct opeisbare boete van € 250,00 per dag voor elke dag dat huurder in verzuim is. (…)
Telkens indien een uit hoofde van de huurovereenkomst door huurder verschuldigd bedrag niet prompt op de vervaldag is voldaan, verbeurt huurder aan verhuurder van rechtswege per kalendermaand vanaf de vervaldag van dat bedrag een direct opeisbare boete van 2% van het verschuldigde per kalendermaand, waarbij elke ingetreden maand als een volle maand geldt, met een minimum van € 300,00 per maand.
In conventie
Vordering
Volgens [naam vennootschap] was er geen sprake van beëindiging van de huurovereenkomst maar juist van een nieuwe huurovereenkomst voor 5 jaar met verlenging van 5 jaar. Dit heeft [naam vennootschap] zo besproken met [naam manager] waarbij tevens is gesproken over het vervangen van de vloer en herstel van het schilderwerk in het gehuurde.
Verweer
Dat [naam vennootschap] met [naam manager] heeft gesproken over het vervangen van de vloer en herstel van het schilderwerk in het gehuurde was in verband met een grote lekkage in april 2018 en daarom noodzakelijk. [naam manager] is niet bevoegd om beslissingen aangaande de huurovereenkomst te nemen en daar is ook helemaal niet over gesproken.
Comparitie
Het gehuurde diende eerst opgeknapt te worden, daardoor is het later te huur gezet. Bovendien heeft de nieuwe huurder per 15 oktober 2018 een huurvrije periode van 1 maand gehad. Het huurcontract met BQ liep gewoon door, aldus [naam vennootschap] . De gemachtigde van [naam vennootschap] heeft eerst geprobeerd met BQ in onderling overleg de zaak op te lossen, hetgeen niet is gelukt. [naam vennootschap] verwijst naar productie 3 bij dagvaarding, de mail van 30 mei 2018 van [naam eigenaar] aan hem waarin zij te kennen geeft nog niet te willen opzeggen alsmede naar productie 4 bij de conclusie van antwoord waarin staat dat de vloer in het gehuurde vervangen moet worden en er geschilderd moet worden. Daaruit blijkt dat BQ langer zou blijven.
Met betrekking tot de breakoptie in het huurcontract stelt [naam vennootschap] dat deze slechts éénmalig was bedoeld, de daar genoemde datum 1 augustus dient 1 september te zijn.
Beoordeling
Nu BQ op 31 mei 2018 definitief heeft opgezegd kon de huurovereenkomst met toepassing van de breakoptie eerst op 1 december 2018 eindigen en niet per 1 augustus 2018 zoals BQ wenste. De huurovereenkomst is derhalve na 1 augustus 2018 doorgelopen tot het rechtsgeldig einde daarvan dat zoals hiervoor overwogen te stellen is op 14 oktober 2018. BQ is daarom de huur over de periode van 1 augustus 2018 tot 14 oktober 2018 verschuldigd. De daarop gebaseerde vordering is derhalve toewijsbaar.
Voor toewijzing van de gevorderde verklaring voor recht dat BQ toerekenbaar tekort is geschoten in de nakoming van de huurovereenkomst en zij daarom schadeplichtig is voor de door [naam vennootschap] geleden schade ziet de kantonrechter gelet op het voorgaande geen aanleiding. Deze zal daarom worden afgewezen.
In reconventie
Vordering
Verweer
Beoordeling
Dit bedrag dient echter wel in mindering te strekken op het in conventie toegewezen bedrag.