ECLI:NL:RBAMS:2020:1533

Rechtbank Amsterdam

Datum uitspraak
6 februari 2020
Publicatiedatum
6 maart 2020
Zaaknummer
679286 / FA RK 20-507
Instantie
Rechtbank Amsterdam
Type
Uitspraak
Rechtsgebied
Civiel recht
Procedures
  • Beschikking
Rechters
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Afwijzing machtiging tot voortzetting van de crisismaatregel in het kader van de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg

Op 6 februari 2020 heeft de Rechtbank Amsterdam een beschikking gegeven in een zaak betreffende de verlenging van een crisismaatregel voor een betrokkene, geboren in 1992 in Afghanistan. De officier van justitie had op 4 februari 2020 een verzoek ingediend tot verlenging van de op 3 februari 2020 opgelegde crisismaatregel. Tijdens de mondelinge behandeling op 6 februari 2020 zijn verschillende betrokkenen gehoord, waaronder de betrokkene zelf, haar advocaat, een psychiater, een verpleegkundig specialist, haar partner en haar vader. De officier van justitie was niet aanwezig, omdat een nadere toelichting op het verzoek niet nodig werd geacht.

De rechtbank heeft vastgesteld dat de betrokkene gediagnosticeerd is met een bipolaire stoornis en dat zij rond de 25 weken zwanger is. Ondanks de zorgen over haar situatie, heeft de betrokkene aangegeven vrijwillig mee te willen werken aan haar behandeling en is zij bereid om zorg te ontvangen van haar steunsysteem in de thuissituatie. De psychiater heeft ook gepleit voor een kans voor de betrokkene om in de thuissituatie te blijven, mits de nodige zorg wordt geboden.

De rechtbank heeft geconcludeerd dat, hoewel er sprake is van een stoornis die ernstig nadeel kan veroorzaken, de betrokkene voldoende ziektebesef en inzicht heeft. Hierdoor is het mogelijk om een opname in een kliniek te voorkomen, mits de betrokkene en haar steunsysteem de zorg kunnen blijven bieden. De rechtbank heeft uiteindelijk het verzoek tot verlenging van de crisismaatregel afgewezen, met de overweging dat de betrokkene in staat is om in de thuissituatie te functioneren met de juiste ondersteuning.

Uitspraak

beschikking
RECHTBANK AMSTERDAM
Afdeling privaatrecht Team Familie & Jeugd
zaaknummer / rekestnummer: 679286 / FA RK 20-507
kenmerk: 1088679
Afwijzing machtiging tot voortzetting van de crisismaatregel
Beschikking van 6 februari 2020naar aanleiding van het door de officier van justitie ingediende verzoek tot verlenging van een crisismaatregel, als bedoeld in artikel 7:7 van de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg (Wvggz), ten aanzien van:
[betrokkene],
geboren op [geboortedatum] 1992 te [geboorteplaats] (Afghanistan),
wonende aan de [adres] te [woonplaats] ,
hierna te noemen: betrokkene,
advocaat: mr. L.M.A. Schwartz te Amsterdam.

1.Procesverloop

1.1.
Bij verzoekschrift, ingekomen ter griffie op 4 februari 2020, heeft de officier van justitie verzocht om verlenging van de op 3 februari 2020 opgelegde crisismaatregel.
Bij het verzoekschrift zijn de volgende bijlagen gevoegd:
  • een afschrift van de beslissing tot het nemen van de crisismaatregel d.d. 3 februari 2020;
  • de medische verklaring d.d. 3 februari 2020;
-een uittreksel uit het curateleregister
.
1.2.
De mondelinge behandeling van het verzoek heeft plaatsgevonden op 6 februari 2020, op de locatie GGZ InGeest, locatie [ggz instelling] te [plaats] .
1.3.
Ter zitting heeft de rechtbank de volgende personen gehoord:
- betrokkene, bijgestaan door haar advocaat;
- de heer D. Matser, psychiater;
- de heer E. Boer, verpleegkundig specialist;
- de partner van betrokkene;
- de vader van betrokkene.
1.4.
De officier van justitie is niet ter zitting verschenen, omdat een nadere toelichting op of motivering van het verzoek niet nodig is
.

2.Beoordeling

2.1.
Uit de overgelegde stukken en het verhandelde ter zitting is gebleken dat betrokkene gediagnosticeerd is met een bipolaire stoornis. Hiervoor is zij ambulant onder behandeling in Hoofddorp. Daarnaast is zij rond de 25 weken zwanger. Betrokkene is een paar dagen eerder ook opgenomen geweest met een crisismaatregel, waarvan de voortzetting is afgewezen.
In de onderhavige zaak heeft betrokkene bepleit dat zij vrijwillig meewerkt, haar medicatie getrouw inneemt en dat haar partner, vader en moeder voldoende zorg kunnen bieden in de thuissituatie, zodat een klinische opname kan worden afgewend. De psychiater is eveneens van mening dat betrokkene opnieuw een kans moet krijgen om in de thuissituatie te laten zien dat het goed gaat. Er zijn wel degelijk zorgen, niet alleen met betrekking tot betrokkene, maar ook met betrekking tot haar steunsysteem, nu de intensieve zorg voor hen zwaar lijkt. Zij hebben echter op de mondelinge behandeling verklaard bereid te zijn de noodzakelijk geachte zorg te (blijven) bieden.
Naar het oordeel van de rechtbank is er sprake van een stoornis, waaruit ernstig nadeel kan ontstaan. Betrokkene is echter bereid in de thuissituatie op vrijwillige basis mee te werken aan de behandeling en verzet zich niet tegen de geboden zorg. Er is sprake van ziektebesef en inzicht. Hierdoor kan een opname in een accommodatie voorkomen worden. Er is voorts sprake van een steunsysteem dat zowel overdag als 's nachts zorg kan bieden aan betrokkene. De rechtbank vertrouwt erop dat betrokkene aan de bel trekt als het niet langer lukt in de thuissituatie.
2.2.
Gelet op het voorgaande zal het verzoek tot het verlenen van een machtiging tot voortzetting van de crisismaatregel worden afgewezen.

3.Beslissing

De rechtbank:
wijst het verzoek tot het verlenen van een machtiging tot voortzetting van de crisismaatregel af.
Deze beschikking is op 6 februari 2020 mondeling gegeven door mr. R.M. Troost, rechter en in het openbaar uitgesproken bijgestaan door J.M. Vos als griffier, en op 12 februari 2020 schriftelijk uitgewerkt en ondertekend.
Tegen deze beschikking staat het rechtsmiddel van cassatie open
.