Uitspraak
RECHTBANK AMSTERDAM
Beschikking van de kantonrechter
het publiekrechtelijke rechtspersoon Gemeente Amsterdam
[verweerder]
VERLOOP VAN DE PROCEDURE
GRONDEN VAN DE BESLISSING
Uitgangspunten
€ 3.520,00 bruto per maand exclusief Individueel Keuzebudget (IKB), waarvan de vakantietoeslag deel uitmaakt, en een toeslag onregelmatige diensten.
Op 5 januari 2013 en op 31 maart 2013 bent u tijdens de calamiteitendienst met de dienstauto voor privéaangelegenheden van uw woonadres naar Beverwijk gereden. Wij zijn van oordeel dat het reizen van en naar Beverwijk niet opgevat kan worden als ‘zeer beperkt privé gebruik van dienstvoertuigen’, zoals opgenomen in artikel 3.2.1. van Reglement Gebruik Dienstvoertuigen Gemeente Amsterdam. Het feit dat u na de waarschuwing van uw leidinggevende per e-mail van 27 februari 2013, op 31 maart 2013 wederom met de dienstauto naar Beverwijk bent gereden merken wij aan als plichtsverzuim. Het feit dat u een [functie] -functie vervult, het feit dat in de organisatie in 2013 veel aandacht is besteed aan integriteitsschendingen, met name op het punt van misbruik van gemeente-eigendommen en het gegeven dat uw leidinggevende u per e-mail heeft gewaarschuwd dat privégebruik van de dienstauto niet is toegestaan, maakt dat wij van oordeel zijn dat u plichtsverzuim heeft gepleegd en dat u dit kan worden aangerekend en dat de disciplinaire straf van een schriftelijke berisping proportioneel is.
Helaas zijn er collega’s op mijn Facebook, die er een sport van maken om iemand zwart te maken bij zijn werkgever. Ik weet inmiddels wie het zijn. Om geen onderscheid te maken verwijder ik per onmiddellijk alle directe collega’s.(…) reken maar dat ik de betreffende collega’s ook ga aanspreken. Ze denken anoniem melding te hebben gedaan. Maar andere collega’s hebben het gehoord en die hebben mij de namen doorgegeven. ;-)(…) nee inderdaad, daar moet je mee werken (…)en, in reactie op twee personen die op zijn bericht hadden gereageerd (met respectievelijk: ‘Wat een NSB’ers’ en ‘Schijtlijers zijn het’):
Tja… Ik mag het niet zeggen. Maar je begrijpt het.Komen aan de beurt tante, geloof mij maar.
25 augustus 2019 vakantie gehad. Op 28 augustus 2019 heeft hij zich ziekgemeld. Op 3 september 2019 heeft een ‘verantwoordingsgesprek’ plaatsgevonden en is met [verweerder] over de gebeurtenissen op [verjaardag] 2019 gesproken. Daarbij heeft [verweerder] verklaard dat hij de fles champagne heeft laten staan op het evenement. Ook heeft hij gesteld dat de toegangs-/polsbandjes niet door hem aan zijn vriendin en haar familie zijn gegeven maar door een beveiliger van het terrein, die hij al jaren kent en waarmee hij een goede samenwerking heeft. [verweerder] heeft de naam van de beveiliger niet genoemd. Voor de polsbandjes was niet betaald en het gezelschap had betaalde entreekaartjes voor het terrein.
Verzoek
Verweer
Beoordeling
Incident 1: Ongeoorloofde afwezigheidMet de vier verklaringen van collega’s is voldoende komen vast te staan dat [verweerder] op 17 maart 2019 meerdere uren afwezig is geweest tijdens zijn dienst, zonder dat hij daartoe verlof had opgenomen en terwijl hij die dag de [functie] van dienst was. Het enkele feit dat [verweerder] in de middag een formulier heeft ingevuld en om 16.43 uur een e-mail heeft gestuurd betekent immers niet dat hij dus aanwezig is geweest. Uit de stukken blijkt ook dat [verweerder] kort in de ochtend en daarna pas weer laat in de avond heeft ingelogd, terwijl onbetwist is gebleven dat [verweerder] de e-mail van 16.43 uur ook op afstand kon verzenden. Voor het feit dat geen van de collega’s [verweerder] op het werk heeft gezien, heeft [verweerder] ook geen verklaring gegeven.
Incident 2, 3 en 4: aankoop entree kaarten en gebruik dienstmiddelen voor privé doeleinden (Ajax - Tottenham Hotspur)[verweerder] heeft, ondanks eerdere waarschuwingen, op 8 mei 2019 zowel een dienstauto als de daarbij behorende parkeerontheffing aangewend voor privé gebruik. In plaats van met zijn eigen auto naar de Arena te gaan heeft hij tegen de regels in een dienstauto gebruikt en heeft hij deze geparkeerd op een plek voor handhaving waarvoor geen parkeergeld verschuldigd is. Ook de wijze waarop [verweerder] de kaarten voor de wedstrijd heeft verkregen is laakbaar en wekt op zijn minst de indruk van een constructie ter omzeiling van de integriteitsregels die op [verweerder] van toepassing zijn. De zeer gereduceerde prijs lijkt daarvan een bevestiging te zijn.
Incident 5: onheus bejegenen collega’sVast staat dat [verweerder] zich op zijn voor iedereen toegankelijke pagina van Facebook dreigend en onbehoorlijk heeft uitgelaten over een aantal collega’s en dat valt [verweerder] zwaar aan te rekenen. Dat hij deze berichten na er op aangesproken te zijn, heeft verwijderd doet daaraan niet af, net als het feit dat [verweerder] dit in privé heeft gedaan. De regels daarover zijn immers duidelijk (zie ook rov. 1.3). Bovendien was [verweerder] reeds eerder voor soortgelijk gedrag gewaarschuwd.
Incident 6 en 7: gedragingen Kwaku festivalOok blijkt uit de beschreven feiten en omstandigheden dat [verweerder] zijn functie, kennis en invloed heeft gebruikt om zijn vriendin, haar dochter en haar zus backstage toegang te verschaffen tot het Kwaku festival. Zij hadden daar niets te zoeken, [verweerder] was aan het werk en had ervoor dienen te zorgen dat zij niet backstage zouden zijn, al helemaal niet tijdens zijn werktijden. Dat zij al dan niet entreekaarten hadden voor het terrein, maakt dit niet anders. Voorts is gebleken dat [verweerder] een fles champagne van de organisatoren van het festival heeft aangenomen. Of hij de fles heeft laten staan op het festivalterrein - zoals [verweerder] aanvoert - is tegenover de verklaringen van wat [verweerder] tegen collega’s heeft gezegd over de kwaliteit van de fles, ongeloofwaardig maar maakt ook niet uit; [verweerder] had de fles niet mogen aannemen.
€ 12.000,- bruto.