Uitspraak
RECHTBANK AMSTERDAM
[eiser 2],
1.De procedure
- mr. Bousie;
2.De feiten
[titel single]. Hij heeft een eenmanszaak gehad onder de naam [naam eenmanzaak] . In juli 2014 heeft hij [eiser 1] opgericht. Deze vennootschap is nu producent van geluidsopnamen en het eigen platenlabel van [eiser 2] . [eiser 1] houdt zich bezig met het uitbrengen van nieuwe releases van [artiestennaam] , en van andere artiesten.
[titel single]geremixt. [naam eenmanzaak] en [naam producer] hebben op 12 oktober 2013 een overeenkomst gesloten, op grond waarvan [eiser 1] later fonogrammenproducent is geworden van die
‘ [titel single] remix’.
[titel single], alsmede voor de
remix(hierna: de [titel single] overeenkomst). In die overeenkomst staat onder meer het volgende.
[titel single] remixuitgebracht. De
[titel single] remixis een nummer 1 hit in Europese landen en heeft ook een nummer 1 positie in de Billboard Hot Dance/Electronic Songs hitlijst in de Verenigde Staten bereikt.
Reference is hereby made to the license agreement between [naam eenmanzaak] (“Licensor” or “you”) and Sony Music Entertainment Netherlands BV (“SME”) dated November 1, 2013 (“the Sony License Agreement”) regarding the assignment by Licensor to SME of the exploitation rights in and to the master recordings (…) including the [naam producer] remix (…) embodying the musical composition entitled “ [titel single] ” (the “Single”) as performed by the recording artist known as “ [artiestennaam] ” (“Artist”).
[titel single], het ontbreken van alle sales van het tweede halfjaar van 2015 en eerste halfjaar 2017 en het ontbreken van rapportage van alle naburige rechten. [naam manager] vraagt in die e-mail onder meer om een correctie op de statements met betrekking tot de ‘sliding scale’ en om een soft audit vanuit Sony Music NL om te kijken in hoeverre alle inkomsten binnen zijn vanuit het buitenland.
[titel single]te staken en gestaakt te houden. Bij brief van 9 januari 2020 heeft Ultra Records, en bij brief van 22 januari 2020 Sony Music NL, deze sommatie van de hand gewezen.
3.Het geschil
ii Subsidiair heeft [eisers] de door de auditor verzochte gegevens gevorderd op grond van artikel 843a Rv.
iii Sony Music NL heeft verder haar verplichtingen op grond van de [titel single] overeenkomst ernstig veronachtzaamd door niet (tijdig) de gelden uit naburige rechten met betrekking tot de opnamen te innen en door te betalen.
iv Sony Music NL heeft verzuimd tijdig opgave te doen van de verkopen over het tweede halfjaar 2018 van Ultra Records en deze aan [eisers] af te rekenen. Ook over het eerste halfjaar van 2019 heeft Sony Music NL geen juiste en volledige afrekening van de royaltyinkomsten uit de Verengde Staten en Canada verstrekt.
[titel single] remixreeds in 2015 ‘multi platina status’ heeft behaald (2.000.000 verkopen), omdat zij in januari 2017 twee keer ‘multi platina’ status heeft (4.000.000 verkopen) en de hit uit 2014 dateert. Dat betekent dat de verhogingen van de royalties te laat zijn toegepast door Sony Music NL. Vanaf wanneer zij die verhogingen precies verschuldigd was en op basis waarvan heeft Sony Music NL niet inzichtelijk gemaakt in haar royalty statements.
Soundscan. De ‘multi-platina’ status kan niet dienen als onderbouwing van de stelling dat een verhoging van de royalties had moeten plaatsvinden. Omdat Ultra Records te lage aantallen had doorgegeven voor de periode tweede half jaar 2016 tot en met eerste half jaar 2019, heeft zij aangepaste statements in januari 2020 en februari 2020 gestuurd aan Sony Music NL, die deze bedragen op haar beurt weer in het statement van het tweede half jaar van 2019 aan [eisers] rapporteerde. Deze heeft in verband met die bedragen een factuur gestuurd, welke Sony Music NL heeft betaald. Het statement van 30 maart 2020 en de nabetaling zijn op tijd verricht.
up to datemoeten zijn dat daarin moet staan welke bedragen buitenlandse filialen ontvingen in de periode van het statement zelf.
Sony Music NL stelt dat uit het voorgaande volgt dat er geen grond is voor eenzijdige beëindiging (ontbinding) van de [titel single] overeenkomst, de Ultra overeenkomst en artikelen 4, 5, en 11 van de beëindigingsovereenkomst. [eisers] heeft de rechten op de opnames overgedragen aan Sony Music NL in de overeenkomsten. Er is dus geen sprake van inbreuk op de rechten van [eisers] , waardoor zij geen belang heeft bij haar vordering tot het staken daarvan. Aldus steeds Sony Music NL.
4.De beoordeling
formerly trading under the name [naam eenmanzaak]”. Vervolgens noemde zij de overeenkomst van 1 november 2013 (de [titel single] Overeenkomst) “
the agreement between SME and [eiser 1]”. [eisers] stellen dat alle activa van de eenmanszaak van [eiser 2] bij akte zijn overgedragen aan [eiser 1] Door daar in haar brieven klaarblijkelijk ook vanuit te gaan heeft Sony Music NL bij [eisers] het gerechtvaardigde vertrouwen gewekt dat zij met die overdracht door [eiser 2] aan [eiser 1] heeft ingestemd. Daardoor is tussen partijen voldaan aan de wettelijke vereisten van overdracht (zie artikel 6:159 van het Burgerlijk Wetboek). Daaronder valt ook de overdracht van de IE-rechten. In elk geval sinds eind 2019 is de contractuele wederpartij van Sony Music NL en Ultra Records dus niet meer [naam eenmanzaak] maar [eiser 1]
Exclusive license agreement” maakt echter reeds voldoende duidelijk dat het partijen voor ogen heeft gestaan om Sony Music NL exclusieve toestemming tot exploitatie te verschaffen van de rechten van [eiser 1] op de opnamen, niet de overdracht van die rechten zelf. Niet in geschil is dat Sony Music NL thans de exploitatie van de opnamen voortzet. Daarmee maakt zij inbreuk op de rechten van [eiser 1] , welke inbreuk moet worden gestaakt. Dit betekent dat Sony Music NL niet alleen zelf de opnamen niet meer mag exploiteren maar ook niet meer via haar sublicentiehouders. Dit alles leidt tot de conclusie dat de vorderingen onder I, II en III van het petitum van de dagvaarding zullen worden toegewezen. De gelden die na de buitengerechtelijke ontbinding nog zijn binnengekomen of nog zullen binnenkomen bij Sony Music NL, dan wel bij haar sublicentienemers (‘pipelinegelden’) met betrekking tot de exploitatie van de opnamen en inning van naburige rechten zullen aan [eiser 1] moeten worden doorbetaald en verantwoord, zodat vordering VII ook zal worden toegewezen. Aan deze betalingsveroordeling zal geen dwangsom worden verbonden (artikel 611a lid 1 Rv).
Digital Service Providerszijn niet gerapporteerd en afgerekend, aldus [eisers] . Sony Music NL heeft aangevoerd dat zij pas begin 2020 een bedrag heeft ontvangen van Ultra Records, in verband met de exploitatie van de opnamen in het tweede half jaar 2018, welke daardoor pas op het statement na 30 juni 2020 terecht komt. Het bedrag is via het statement van 30 maart 2020 aan [eiser 1] uitbetaald. De bedragen met betrekking tot het eerste half jaar 2019 zijn meegenomen in het statement van de tweede helft van 2019, waarvan [eiser 1] een factuur heeft gestuurd, die Sony Music NL heeft voldaan. Sony Music NL erkent dat het mogelijk is dat het eerste kwartaal 2019 niet voorkomt op door haar verstrekte statements en heeft aan Ultra Records gevraagd om dit te controleren.
Soundscangegevens) niet overgelegd. [eiser 1] heeft een spoedeisend belang bij gespecificeerde opgaven, en volledige en juiste statements van alle wereldwijde verkopen van de opnamen. De vorderingen onder IV, V en VI zullen daarom worden toegewezen. Aan de subsidiaire grondslag van de vorderingen, het beroep op artikel 843a Rv, wordt dus niet toegekomen.
€ 19.767,48
5.De beslissing
a. alle overeenkomsten en wijzigingen daarvan tussen Sony Music NL, Ultra Records en/of andere tot het Sony Music concern behorende entiteiten met betrekking tot opnamen van [eiser 1] , aangegaan tussen 1 november 2013 en 10 juli 2020,
b. alle joint venture of winstverklaringen met betrekking tot die opnamen die tussen 1 november 2013 en 10 juli 2020 zijn afgegeven aan Sony Music NL,
c. alle afrekeningen of accountings met betrekking tot die opnamen die tussen 1 november 2013 en 10 juli 2020 zijn afgegeven aan Sony Music NL,
d. alle royaltyverklaringen en documenten die tussen 1 november 2013 en 10 juli 2020 zijn afgegeven aan Sony Music NL,
e. een opgave van de door Sony Music NL aan derden verstrekte (sub)licenties, waaronder begrepen de licenties die zijn verstrekt voor de ‘verwerking’ van die opnamen in fysieke dan wel digitale compilaties,
f. een opgave van alle verkopen van die opnamen en de daarbij behorende ‘at-source’-inkomsten in de Verenigde Staten, Canada, Duitsland, Denemarken, Nieuw-Zeeland, Zweden, het Verenigd Koninkrijk, Italië, Frankrijk, Brazilië, Rusland en Australië, met overlegging van de brongegevens, en opgave van de bruto opbrengsten,
g. een opgave van het totaal aantal fysieke exemplaren met daarop die opnamen, die Sony Music NL en haar (sub)licentienemers in voorraad hebben,