Beoordeling
5. In dit kort geding dient te worden beoordeeld of de in deze zaak aannemelijk te achten omstandigheden een ordemaatregel vereisen dan wel of de vordering van Ymere in een bodemprocedure een zodanige kans van slagen heeft dat het gerechtvaardigd is op de toewijzing daarvan vooruit te lopen door het treffen van een voorziening zoals gevorderd.
6. Ymere legt aan haar vordering ten grondslag dat sprake [gedaagde] overlast veroorzaakt jegens haar buren en dat Ymere daarom op grond van artikel 3.9 van de algemene voorwaarden beperkingen aan het houden van huisdieren – in dit geval: bijen – kan opleggen.
7. Bij de beoordeling van de vraag of sprake is van dergelijke overlast dient voorop te worden gesteld dat de bijenkast al vijf jaar op het balkon van [gedaagde] staat. Ymere heeft [gedaagde] niet eerder tot het verwijderen van de bijenkast gesommeerd. Of dat was omdat zij niet van de bijenkast op de hoogte was of omdat zij geen klachten over de bijen ontving, is ter zitting niet duidelijk geworden. Maar vast staat wel dát er tot 19 mei 2020 geen klachten over de bijen van [gedaagde] bij Ymere zijn binnengekomen. Ook daarna zijn er geen klachten over de bijen binnengekomen (anders dan een nadere uitwerking van de klacht van de benedenburen).
8. Ymere baseert haar stelling dat sprake is van overlast door de bijen van [gedaagde] dus alleen op de overlast die de benedenburen van de bijen ervaren. De overlast bestaat blijkens de op 19 mei 2020 ingediende klacht (zie 1.4), en de toelichting van Ymere ter zitting, uit:
* het aantreffen van dode bijen op het balkon;
* de bijensteek in het oog van de dochter van de benedenburen,
* de bijenallergie van de benedenbuurman;
* de angst voor bijen bij de dochter van benedenburen (die is aangewakkerd door de steek in haar oog).
9. Naar voorlopig oordeel van de kantonrechter kwalificeert het aantreffen van dode bijen op het balkon – ook ervan uitgaande dat deze bijen inderdaad zo zijn aangetroffen en afkomstig zijn van [gedaagde] , hetgeen door [gedaagde] nadrukkelijk is betwist – niet als overlast in de zin van artikel 3.9 van de algemene voorwaarden, die het opleggen van beperkingen rechtvaardigt. Het aantreffen en wegvegen van dode bijen is hooguit een lichte vorm van hinder, die door de benedenburen gedoogd moet worden. Dat daardoor hun rustig woongenot verstoord wordt, valt naar voorlopig oordeel van de kantonrechter niet in te zien.
10. Dat de dochter van de benedenburen in haar oog is gestoken
door een bij(van [gedaagde] , zoals de benedenburen kennelijk veronderstellen) is door Ymere wel gesteld, maar door [gedaagde] betwist. De kantonrechter stelt vast dat de informatie over het consult bij de huisarts (zie 1.5) hierover niet concludent is. Dat daadwerkelijk sprake is geweest van een bijensteek – in of rond het oog – is immers niet door de arts vastgesteld. Ook dit argument kan daarom naar het voorlopig oordeel van de kantonrechter niet bijdragen aan het oordeel dat sprake is van zodanige overlast van de bijenkast dat deze verwijderd moet worden.
11. Voorts heeft Ymere wel gesteld, maar niet met stukken aangetoond dat de benedenbuurman daadwerkelijk allergisch is voor bijen. Het enkele feit dat hij naar eigen zeggen bij een eerdere steek in het buitenland een heftige zwelling ondervond op de plaats waar hij was gestoken, is daarvoor onvoldoende. Het had op de weg van Ymere gelegen om ter onderbouwing van deze stelling bijvoorbeeld een verklaring van een arts over te leggen waarin deze bevestigt dat de benedenbuurman allergisch is voor bijen en bij een volgende bijensteek gevaar zou kunnen lopen. Nu Ymere dit heeft nagelaten, is deze enkele stelling niet voldoende voor het oordeel dat sprake is van overlast die maakt dat de bijenkast van [gedaagde] weg moet.
12. Dat de dochter van de benedenburen angstig is voor bijen, neemt de kantonrechter zonder meer aan, de foto’s van het spelende meisje die [gedaagde] heeft overgelegd ten spijt. Echter, met het treffen van een voorziening als verzocht – het verwijderen van de bijenkast – zal die angst vermoedelijk niet worden weggenomen. De moeder van het meisje heeft ter zitting immers bevestigd dat haar dochter ook bang is voor wespen en vliegen, omdat zij ze aanziet voor bijen. Bovendien kunnen er, ook als de bijenkast van [gedaagde] wordt verwijderd, andere bijen in de buurt van de woning van de benedenburen rondvliegen.
13. Tegenover de overlast die de benedenburen stellen te ondervinden van de bijenkast, heeft [gedaagde] vijftien verklaringen overgelegd van (voormalige) buren en omwonenden die juist verklaren geen last te ondervinden of hebben ondervonden van de bijen, of zelfs blij zijn met het feit dat [gedaagde] bijen houdt.
14. Gelet op het al het voorgaande is de kantonrechter voorshands van oordeel dat Ymere niet aannemelijk heeft gemaakt dat er op dit moment sprake is van zodanige overlast als gevolg van de bijenkast van [gedaagde] , dat [gedaagde] deze bijenkast thans, vooruitlopend op het oordeel in een bodemprocedure, bij wijze van ordemaatregel moet verwijderen.
15. Voor zover Ymere aan haar vordering ook ten grondslag legt dat het meer in het algemeen niet wenselijk is dat een bijenkast op een balkon in een wooncomplex (in de stad) gehouden wordt, zoals zij ook nog heeft gesuggereerd, is dat door [gedaagde] gemotiveerd weersproken aan de hand van verklaringen van imkers en andere deskundigen op het gebied van bijen. Ook dit (niet bijzonder uitgewerkte) argument van Ymere vormt dus geen aanleiding om in dit kort geding, vooruitlopend op een bodemprocedure, de gevraagde voorziening te treffen.
16. De conclusie uit al het voorgaande is dat de vordering van Ymere wordt afgewezen.
17. Ymere wordt als de in het ongelijk gestelde partij veroordeeld in de proceskosten.