ECLI:NL:RBAMS:2021:1544

Rechtbank Amsterdam

Datum uitspraak
16 februari 2021
Publicatiedatum
1 april 2021
Zaaknummer
RK 21/210
Instantie
Rechtbank Amsterdam
Type
Uitspraak
Rechtsgebied
Strafrecht
Procedures
  • Beschikking
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Vordering tot onttrekking aan het verkeer van een personenauto met verborgen ruimte

In deze zaak heeft de Rechtbank Amsterdam op 16 februari 2021 een beschikking gegeven op de vordering van de officier van justitie, mr. R. Leuven, ex artikel 552f van het Wetboek van Strafvordering. De vordering betreft de onttrekking aan het verkeer van een in beslag genomen Citroën personenauto, die op 12 mei 2020 in beslag is genomen. De beslagene, geboren in [geboorteplaats] op [1997], zonder vaste woon- of verblijfplaats, is rechtsgeldig opgeroepen maar is niet verschenen in de raadkamer.

De officier van justitie heeft in raadkamer verklaard dat de beslagene al vervolgd is en volhardt in de vordering. De rechtbank heeft vastgesteld dat er een verborgen ruimte in de auto aanwezig was, wat niet standaard is voor dit type voertuig. Dit feit, in combinatie met het algemene bekendheid dat voertuigen met verborgen ruimtes vaak voor criminele doeleinden worden gebruikt, heeft de rechtbank doen besluiten dat het ongecontroleerde bezit van deze auto in strijd is met het algemeen belang, zoals bedoeld in artikel 36c van het Wetboek van Strafrecht.

De rechtbank heeft de vordering van de officier van justitie toegewezen en verklaart de Citroën onttrokken aan het verkeer. De beslissing is openbaar uitgesproken door rechter mr. E.G.C. Groenendaal, in tegenwoordigheid van griffier mr. C.T. St Rose. Tegen deze beslissing staat voor de belanghebbende beroep in cassatie open bij de Hoge Raad, binnen veertien dagen na betekening van deze beschikking.

Uitspraak

beschikking

RECHTBANK AMSTERDAM

Afdeling Publiekrecht
Teams Strafrecht
Parketnummer: 13/130579-20
RK: 21/210
Beschikking op de vordering van de officier van justitie ex artikel 552f van het Wetboek van Strafvordering (Sv) in de zaak betreffende:
[beslagene] ,
geboren te [geboorteplaats] ( [geboorteland] ) op [1997] ,
zonder vaste woon- of verblijfplaats hier te lande,
beslagene.

1.De procesgang

De vordering is op 13 januari 2021 ter griffie van deze rechtbank ontvangen.
De rechtbank heeft op 16 februari 2021 de officier van justitie, mr. R. Leuven, in openbare raadkamer gehoord.
De beslagene is, hoewel daartoe rechtsgeldig opgeroepen, niet in raadkamer verschenen.

2.De inhoud van de vordering

De vordering strekt tot onttrekking aan het verkeer van een in beslag genomen personenauto, van het merk Citroën, met het kenteken [kenteken] , omdat uit onderzoek van de politie is gebleken dat in de auto een verborgen ruimte is aangebracht, die niet standaard in deze voertuigen aanwezig is, of door de fabrikant wordt geleverd.

3.Het standpunt van het Openbaar Ministerie

De officier van justitie volhardt in de vordering en heeft in raadkamer verklaard dat beslagene al vervolgd is.

4.De beoordeling

Uit de stukken en het verhandelde in raadkamer is het volgende gebleken.
Op 12 mei 2020 is de auto in beslag genomen.
Beslagene heeft geen afstand gedaan van de auto.
In het proces-verbaal van bevindingen met nummer 2020098910-3 van 12 mei 2020 staat gerelateerd dat op 12 mei 2020 een onderzoek in de auto heeft plaatsgevonden en dat hieruit is gebleken dat er een verborgen ruimte in de auto aanwezig was.
De rechtbank is van oordeel dat uit de resultaten van het door de politie gedane onderzoek kan worden vastgesteld dat de onderhavige auto op het moment van inbeslagname een verborgen ruimte had.
Het is een feit van algemene bekendheid dat voertuigen voorzien van een verborgen ruimte doorgaans voor criminele doeleinden worden gebruikt. Door deze voertuigen terug te geven, wordt het circuit van gestolen voertuigen in stand gehouden, dan wel gestimuleerd. Het ongecontroleerde bezit van, in dit geval, een auto met een verborgen ruimte doet dan ook afbreuk aan een effectieve voorkoming en bestrijding van die criminele doeleinden en is daarom in strijd met het algemeen belang in de zin van artikel 36c Sr.
De rechtbank zal de vordering derhalve toewijzen.
De rechtbank komt tot de volgende beslissing.

5.De beslissing

De rechtbank wijst de vordering
toe.
De rechtbank
verklaart onttrokken aan het verkeerde auto ven het merk Citroën, met het kenteken [kenteken] (goednummer: 5917728).
Deze beslissing is gegeven door
mr. E.G.C. Groenendaal, rechter,
in tegenwoordigheid van mr. C.T. St Rose, griffier
en in het openbaar uitgesproken op 16 februari 2021.
Tegen de beslissing van deze rechtbank staat voor de belanghebbende beroep in cassatie bij de Hoge Raad open, in te stellen bij de griffie van deze rechtbank, binnen (veertien) 14 dagen na betekening van deze beschikking.