8.3Het oordeel van de rechtbank
De rechtbank heeft bij de bepaling van de op te leggen maatregel gelet op de aard en de ernst van wat bewezen is verklaard, de omstandigheden waaronder dit is begaan, mede gelet op de persoon en de omstandigheden van de verdachte zoals van een en ander bij het onderzoek ter terechtzitting is gebleken.
De verdachte heeft zich schuldig gemaakt aan diefstal van knuffelbeesten en motorolie en aan vernieling terwijl hij helemaal niet in Nederland mag zijn omdat tegen hem een zwaar inreisverbod is uitgevaardigd en hij al een tijd verplicht is Nederland te verlaten. De diefstal vond beide keren plaats bij een tankstation. De verdachte heeft bij een van die tankstations de hele zaak verbouwd en aanzienlijke schade veroorzaakt. De rechtbank stelt vast dat de verdachte heel veel overlast en schade veroorzaakt in het bijzonder bij tankstations. Zijn onvoorspelbare en soms ook agressieve gedrag heeft bij degenen die daar aanwezig waren angst veroorzaakt. Zij rekent dat de verdachte zwaar aan.
De rechtbank heeft kennisgenomen van het reclasseringsrapport van Inforsa van 11 april 2022, opgemaakt door [naam] , reclasseringswerker. Dit rapport houdt – zakelijk weergegeven – onder meer het volgende in. De verdachte is een veelpleger en voldoet aan de harde criteria voor het opleggen van de ISD-maatregel. Hij heeft de [nationaliteit] nationaliteit. Zijn verblijfsvergunning is sinds juni 2021 ingetrokken en de verdachte is verwijderbaar. Aangezien hij geen verblijfsrecht meer heeft in Nederland kan er bij een eventueel opgelegd reclasseringstoezicht niet gewerkt worden aan het realiseren van bestaansmogelijkheden in Nederland. De verdachte voldoet hiermee ook aan de zachte criteria voor het opleggen van de ISD-maatregel. Op sociaal-maatschappelijk vlak bestaan problemen op diverse leefgebieden. De verdachte gebruikt overmatig alcohol en harddrugs (basecoke). In het verleden is het niet gelukt om hulpverlening op te starten, omdat het onder andere door zijn middelengebruik niet lukte met hem in contact te komen. De verdachte heeft geen huisvesting, geen (structurele) dagbesteding en inkomen. Er lijkt geen andere mogelijkheid dan het plegen van diefstallen om zichzelf in de basisbehoeftes te voorzien, maar ook ter bekostiging van zijn middelengebruik. Er bestaat een groot risico op vermogenscriminaliteit. In het verleden zijn verscheidene reclasseringstoezichten negatief afgerond, waaronder het toezicht van de extramurale fase van de ISD-maatregel in 2020. De verdachte was onbereikbaar voor de reclassering en hield zich niet aan de bijzondere voorwaarden.
Inforsa adviseert bij een veroordeling een onvoorwaardelijke ISD-maatregel op te leggen. Er is geen mogelijkheid om in het kader van een voorwaardelijke sanctie het recidiverisico te verlagen. In het kader van de ISD-maatregel heeft de verdachte de mogelijkheid om in de intramurale fase van de maatregel gebruik te maken van het zorg- en begeleidingsaanbod in de [naam PI 2] , waaronder een verslavingsbehandeling. Bovendien kan, in het kader van de ISD-maatregel, een zogenoemde repatriëring-met-zachte-landing worden georganiseerd. Repatriëring biedt hem mogelijk meer toekomstperspectief dan illegaal in Nederland verblijven. Het al dan niet slagen hiervan hangt echter wel af van de responsiviteit van de verdachte. Hij heeft aangegeven dat hij terug wil naar [land van herkomst] omdat hij zelf ook geen perspectief meer ziet in Nederland. Aangezien de verdachte heeft aangegeven dit niet te willen doen in het kader van de ISD-maatregel, zal bij oplegging van de maatregel worden begonnen met psycho-educatie en motivatie om de verdachte ontvankelijk te krijgen voor interventies gericht op repatriëring.
De rechtbank heeft ter terechtzitting [naam] als deskundige gehoord. Zij heeft de inhoud van het rapport bevestigd en opgemerkt dat de plannen van de verdachte naar Spanje te gaan, niets aan het advies verandert. Het is maar helemaal de vraag of dit plan van verdachte haalbaar is. Mocht de verdachte Nederland kunnen verlaten dan wordt de maatregel opgeheven, aldus de deskundige.
De rechtbank is van oordeel dat is voldaan aan de voorwaarden die artikel 38m van het Wetboek van Strafrecht voor het opleggen van de ISD-maatregel stelt, immers:
- de bewezen verklaarde feiten, de door de verdachte gepleegde diefstallen, betreffen een misdrijf waarvoor voorlopige hechtenis is toegelaten;
- de verdachte is in de vijf jaren voorafgaand aan de bewezen verklaarde feiten ten minste driemaal wegens een misdrijf onherroepelijk veroordeeld tot vrijheidsbenemende straffen;
- de onderhavige feiten zijn begaan na de tenuitvoerlegging van deze straffen;
- gelet op het advies van de reclassering en het strafblad van de verdachte moet er ernstig rekening mee gehouden worden dat de verdachte wederom een misdrijf zal begaan;
- de veiligheid van goederen eist het opleggen van de maatregel.
Uit het (negentien pagina’s tellende) uittreksel Justitiële Documentatie van 23 mei 2022 blijkt ook dat is voldaan aan de eisen die de “Richtlijn voor Strafvordering bij meerderjarige veelplegers” van het Openbaar Ministerie stelt: de verdachte is een zeer actieve veelpleger, die over een periode van vijf jaren processen-verbaal tegen zich zag opgemaakt worden voor meer dan tien misdrijven, waarvan ten minste één in de laatste twaalf maanden, terug te rekenen vanaf de pleegdatum van het laatst gepleegde feit.
De rechtbank is van oordeel dat de veiligheid van goederen het opleggen van de ISD-maatregel eist, gezien de ernst en het aantal van door de verdachte begane soortgelijke feiten.
De raadsman heeft verzocht om aan de verdachte een gevangenisstraf, een gedeeltelijk voorwaardelijke gevangenisstraf of voorwaardelijke ISD-maatregel op te leggen. Gelet op het strafblad van de verdachte en het hoge recidiverisico acht de rechtbank dat echter niet passend. Zij zal aan de verdachte een onvoorwaardelijke ISD-maatregel opleggen. De maatregel heeft immers als doel het terugdringen van ernstige criminaliteit en onveiligheid als gevolg van, door stelselmatige daders, gepleegde strafbare feiten en eerder opgelegde gevangenisstraffen hebben de verdachte er kennelijk niet toegebracht niet opnieuw strafbare feiten te plegen. Bovendien bestaan in het kader van de ISD-maatregel (meer) mogelijkheden voor verslavingsbehandeling en het toewerken naar repatriëring.
Aangezien de verdachte, gelet op het tegen hem uitgevaardigde inreisverbod, geen aanspraak kan maken op sociale voorzieningen, bestaan er geen reële mogelijkheden voor extramurale resocialisatie. De rechtbank ziet daarin aanleiding om aan de verdachte de ISD-maatregel op te leggen voor de duur van één jaar, zonder aftrek van de tijd die verdachte in voorarrest heeft doorgebracht. Gedurende dat jaar zal wellicht onder meer een start kunnen worden gemaakt met de behandeling van de verslavingsproblematiek van de verdachte. Ook kan terugkeer naar [land van herkomst] in gang gezet worden.
De rechtbank ziet geen aanleiding om de noodzaak van de voortzetting van de tenuitvoerlegging van de maatregel te toetsen. Mocht de verdachte die noodzaak willen laten toetsen dan kan hij te zijner tijd daartoe een verzoek indienen.