ECLI:NL:RBAMS:2022:5567

Rechtbank Amsterdam

Datum uitspraak
23 september 2022
Publicatiedatum
26 september 2022
Zaaknummer
13/156190-22
Instantie
Rechtbank Amsterdam
Type
Uitspraak
Procedures
  • Eerste en enige aanleg
Rechters
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Afwijzing vordering tot verlenging van de gevangenhouding in het kader van overlevering

Op 23 september 2022 heeft de Rechtbank Amsterdam uitspraak gedaan in een zaak betreffende de verlenging van de gevangenhouding van een opgeëiste persoon, geboren in Polen en thans gedetineerd in Nederland. De officier van justitie had een vordering ingediend tot verlenging van de gevangenhouding, omdat de feitelijke overlevering op 21 september 2022 niet had kunnen plaatsvinden. De opgeëiste persoon had op Schiphol aangegeven last te hebben van vliegangst, wat leidde tot de beslissing om de overlevering uit te stellen. De rechtbank heeft in haar beoordeling gekeken naar de relevante wetgeving, met name artikel 35 van de Overleveringswet (OLW), dat stelt dat de overlevering tijdelijk kan worden opgeschort om ernstige humanitaire redenen.

De rechtbank concludeert dat er geen voldoende onderbouwing is voor de vliegangst van de opgeëiste persoon. Er zijn geen gegevens of stukken overgelegd die aantonen dat deze vliegangst zo ernstig is dat het leven of de gezondheid van de opgeëiste persoon in gevaar zou komen bij een feitelijke overlevering. De rechtbank heeft vastgesteld dat de vordering tot verlenging van de gevangenhouding niet kan worden toegewezen, omdat niet is gebleken van de noodzakelijke humanitaire redenen die een opschorting van de overlevering rechtvaardigen.

Uiteindelijk heeft de rechtbank de vordering tot verlenging van de gevangenhouding afgewezen, waarmee de opgeëiste persoon voorlopig niet langer in detentie zal blijven in afwachting van de overlevering.

Uitspraak

RECHTBANK AMSTERDAM,

INTERNATIONALE RECHTSHULPKAMER

BEVEL VERLENGING GEVANGENHOUDING

Parketnummer: 13.156190-22
Op 23 september 2022 heeft de officier van justitie in het arrondissement Amsterdam de verlenging van de gevangenhouding gevorderd van de opgeëiste persoon:

[opgeëiste persoon]

geboren op [geboortedag] te [geboorteplaats] (Polen),
zonder vaste woon- of verblijfplaats hier te lande,
thans gedetineerd in de Penitentiaire Inrichting (P.I.) [detentieadres] .
De justitiële autoriteiten van Polen hebben een EAB met betrekking tot bovengenoemde persoon toegezonden.
Bij uitspraak van 14 september 2022 heeft de rechtbank de overlevering toegestaan.
De rechtbank heeft acht geslagen op het dossier, waaronder de stukken die op de overleveringsdetentie van de opgeëiste persoon betrekking hebben.
In raadkamer van deze rechtbank van 23 september 2022 zijn gehoord:
de officier van justitie, de opgeëiste persoon en diens raadsman
De rechtbank stelt vast dat de feitelijke overlevering wel is toegestaan, maar nog niet heeft kunnen plaatsvinden.
De officier van justitie heeft hierover in raadkamer naar voren gebracht dat de opgeëiste persoon op de dag van de feitelijke overlevering, 21 september 2022, op Schiphol aangaf last te hebben van vliegangst waardoor hij weer is teruggebracht naar de P.I. Hiermee is sprake van een situatie als bedoeld in artikel 35, derde lid, Overleveringswet (OLW) zodat daarmee de grondslag voor een verlenging van de gevangenhouding voor de duur van tien dagen is gegeven, aldus de officier van justitie.
De raadsman stelt zich op het standpunt dat niet gebleken is van dusdanige humanitaire redenen om de vlucht af te blazen. Verzocht is om de vordering af te wijzen.
Oordeel van de rechtbank
Ingevolge artikel 34, tweede lid, aanhef en onder b, OLW kan de vrijheidsbeneming telkens met ten hoogste dertig dagen worden verlengd, wanneer de overlevering wel is toegestaan, maar de feitelijke overlevering niet binnen de gestelde termijn heeft kunnen plaatshebben. Deze bepaling ziet (mede) op gevallen waarin artikel 35, derde lid, OLW van toepassing is.
Ingevolge artikel 35, derde lid, OLW (eerste volzin) kan de feitelijke overlevering bij wijze van uitzondering tijdelijk worden opgeschort zolang er ernstige humanitaire redenen bestaan die aan de feitelijke overlevering in de weg staan, in het bijzonder zolang het gelet op de gezondheidstoestand van de opgeëiste persoon niet verantwoord is om te reizen. Voormelde bepaling geeft uitvoering aan artikel 23, vierde lid, Kaderbesluit 2002/584/JBZ (Kaderbesluit) en dient kaderbesluitconform uitgelegd te worden.
In artikel 23, vierde lid, Kaderbesluit is onder meer bepaald dat de overlevering bij wijze van uitzondering tijdelijk kan worden opgeschort om ernstige humanitaire redenen, bijvoorbeeld indien er gegronde redenen bestaan om aan te nemen dat die overlevering het leven of de gezondheid van de gezochte persoon ernstig in gevaar zou brengen.
Vast staat dat de feitelijke overlevering van de opgeëiste persoon op 21 september 2022 achterwege is gebleven nadat de opgeëiste persoon - die blijkens zijn verklaring pas op Schiphol hoorde dat hij met het vliegtuig zou gaan reizen – op dat moment verklaarde dat hij last heeft van vliegangst. De rechtbank begrijpt dat het Openbaar Ministerie deze verklaring van de opgeëiste persoon zonder meer heeft geaccepteerd, wat ertoe heeft geleid dat op 21 september 2022 is afgezien van feitelijke overlevering via het vliegtuig. De rechtbank is echter niet gebleken of is onderzocht dat de - gestelde - vliegangst van de opgeëiste persoon dusdanig is dat er gegronde redenen bestaan om aan te nemen dat een feitelijke overlevering met behulp van een vliegtuig het leven of de gezondheid van de opgeëiste persoon
ernstigin gevaar zou brengen. Gegevens of stukken waaruit hiervan blijkt ontbreken.
Op grond van het vorenstaande concludeert de rechtbank dat niet gebleken is van een uitzondering als bedoeld in artikel 35, derde lid, OLW om de overlevering tijdelijk op te schorten. De vordering zal dan ook worden afgewezen.

BESLISSING:

Wijst de vordering tot verlenging van de gevangenhouding af.

Aldus gedaan op 23 september 2022 door:
mr. M.C.M. Hamer, rechter,
in tegenwoordigheid van M.S. Schenker, griffier.