Bijlage: voor deze uitspraak belangrijke wet- en regelgeving
De toepassing van deze wet is gericht op:
voorkoming en waar nodig beperking van overstromingen, wateroverlast en waterschaarste, in samenhang met
bescherming en verbetering van de chemische en ecologische kwaliteit van watersystemen en
vervulling van maatschappelijke functies door watersystemen.
De toepassing van deze wet is mede gericht op andere doelstellingen dan genoemd in het eerste lid, voor zover dat elders in deze wet is bepaald.
Een vergunning wordt geweigerd, voor zover verlening daarvan niet verenigbaar is met de doelstellingen in artikel 2.1 of de belangen, bedoeld in artikel 6. 11 .
Artikel 2.31 (beperkingengebiedactiviteiten oppervlaktewaterlichamen)
Verboden activiteiten In dit artikel regelt het waterschap welke activiteiten verboden zijn in of bij oppervlaktewaterlichamen, tenzij de initiatiefnemer een vergunning krijgt of er een vrijstelling voor geldt. De regels verschillen voor primaire wateren, secundaire wateren en beschermingszones. De belangrijkste zijn:
(…)
Voor primaire en secundaire wateren en hun beschermingszone: Bouwwerken plaatsen, hebben of verwijderen: Het gaat hier om duikers, dammen, bruggen, steigers, beschoeiing, voorzieningen voor schaatsers of recreatievaart en dergelijke. De belangrijkste risico’s zijn dat ze een belemmering kunnen vormen voor de aan- en afvoer van water, voor het vaarverkeer en voor het onderhoud en dat ze schade kunnen veroorzaken aan de ecologische kwaliteit van het watersysteem
(…)
Artikel 2.40 (vrijstelling beperkingengebied activiteiten)
Vrijstelling onder voorwaarden Het dagelijks bestuur kan besluiten dat voor bepaalde verboden activiteiten een (collectieve) vrijstelling geldt van het verbod, waarbij activiteitgerichte specifieke zorgplichten gelden in aanvulling op de objectgerichte specifieke zorgplichten. De activiteitgerichte specifieke zorgplichten zijn er op gericht dat de oogmerken niet in gevaar komen. Voor sommige activiteiten geldt een meldingsplicht.
Artikel 2.42 (maatwerkvoorschriften)
Het bestuur kan met het oog op de belangen bedoeld in artikelen 2.1, 2.7, 2.13, 2.26 (oogmerken) en artikelen 2.2, 2.8, 2.14, 2.27 (specifieke zorgplichten) maatwerkvoorschriften stellen in aanvulling op of afwijking van de regels in:
een vrijstelling, als bedoeld in artikel 2.40 (vrijstelling); en
nadere regels, als bedoeld in artikel 2.41 (nadere regels specifieke zorgplichten).
In het maatwerkvoorschrift kan worden bepaald in welke mate en voor welke duur de afwijking geldt.
Een maatwerkvoorschrift kan niet worden gesteld als over een onderwerp een voorschrift aan een vergunning kan worden verbonden.
Artikel 2.18 (reikwijdte)
Vrijstelling wordt verleend van artikelen 2.31 onder b, onderdeel 1° en 2°, 2.17 onder a, onderdeel 6° en 7°, 2.18 onder a, onderdeel 5° en 6°, 2.18 onder b, onderdeel 4° en 5°, 2.19 onder a, onderdeel 4°, 2.19 onder b, onderdeel 4°, van de Keur voor:
het aanbrengen, hebben, wijzigen, vervangen en verwijderen van steigers en afmeerpalen in
secundaire wateren;
primaire wateren;
de kernzone en beschermingszone van waterkerende dijklichamen; en
de kernzone en beschermingszone van half-verholen waterkeringen,
(…)
Artikel 2.19 (specifieke zorgplicht voor steigers en afmeerpalen)
Degene die een vergunningvrije activiteit verricht als bedoeld in artikel 2.18, en weet of redelijkerwijs kan vermoeden dat die activiteit nadelige gevolgen heeft of kan hebben voor de belangen, bedoeld in de artikelen 2.13, 2.14, 2.26 en 2.27 van de Keur (oogmerken en specifieke zorgplichten Keur), is verplicht:
alle maatregelen te nemen die redelijkerwijs van diegene kunnen worden gevraagd om die gevolgen te voorkomen;
voor zover die gevolgen niet kunnen worden voorkomen: die gevolgen zoveel mogelijk te beperken of ongedaan te maken;
als die gevolgen onvoldoende kunnen worden beperkt: die activiteit achterwege te laten voor zover dat redelijkerwijs van diegene kan worden gevraagd.
3. De plicht, bedoeld in lid 1, houdt voor het aanbrengen, hebben, wijzigen en vervangen van steigers en afmeerpalen in ieder geval in, dat, in
het boezemsysteem, buiten de in Knelpuntenkaart boezemsysteem aangewezen gebieden, zoals opgenomen op Kaart 3,
buiten het leggerprofiel:
(…) 3º. steigers in groene oeverzones van het open type zijn zoals aangegeven in bijlage I;
(…)