2.3Uitgevoerde werkzaamheden
(…)
● Het dakgrind is niet teruggebracht. De voornaamste reden van het toepassen van dakgrind
is ballast. Hiermee wordt het risico van opwaaien van de dakbedekking weggenomen. Bij
het mechanisch bevestigen van de dakbedekking is deze ballast niet noodzakelijk. Omdat
de drukverdeelplaatjes waarmee de onderste dakbanen vastgeschroefd dienen te zijn zich
niet altijd aftekenen in de bovenste dakbanen, kon tijdens het onderzoek niet worden
geverifieerd of de dakbedekking mechanisch bevestigd is (middels destructief onderzoek
of middels een waarmtebeeldcamera zou dit geverifieerd kunnen worden).
(…)
3 Bespreking
Dakbedekking
Plaatselijk komen plooien in de nieuwe dakbedekking voor, met name bij het hoge dak van nr. 16. Deze onvolkomenheden hebben enigszins een negatieve invloed op de levensduur van de dakbedekking. (…) De dakbedekking wordt op deze daken niet veelvuldig belopen. Rozetten/plakstukken worden geb[r]uikt bij nieuw geplaatste dakdoorvoerpijpen. De bestaande dakdoorvoerpijpen zijn niet voorzien van rozetten/plakstukken, hetgeen voor een waterdichte aansluiting niet noodzakelijk is.
Hoge dak nr. 16
Bij de realisatie van een nieuw dak dient het dakoppervlak voldoende afschot te hebben, zodat het overgrote deel van het hemelwater direct kan worden afgevoerd. (…) Het dakbeschot van de daken heeft een gering afschot en buigt plaatselijk door, waardoor op de dakvelden die niet zijn na-geïsoleerd plassen blijven staan. Bij het overlagen van de dakbedekking is plasvorming dus niet te voorkomen. Aangezien de beschreven negatieve invloed op de levensduur van de dakbedekking niet groot is, is het niet gebruikelijk in een dergelijke situatie bij het na-isoleren standaard afschot isolatieplaten toe te passen. (…) Een plaatselijke verlaging van het isolatiepakket ter plaatse van de stadsuitloop zou het wegstromen van het hemelwater verder hebben bevorderd, hetgeen grote plasvorming niet volledig tegengaat. Bij het hoge dak van nr. 16 is de bolling in de dakbedekking bij de stadsuitloop als gebrek te beschouwen.
Via de dakdoorvoerpijp op het hoge dak van nr. 16 is vastgesteld dat er vrij water staat in het isolatiepakket, hetgeen verschillende oorzaken kan hebben. Het water is tijdens werkzaamheden opgesloten of is ingetreden ter plaatse van het hellende dak, alwaar de onderste rij dakpannen zijn uitgenomen. Het vocht kan ook zijn ingetreden door een defect in de dakbedekking of door lekwater van het dakbeschot. Dit opgesloten water heeft een negatieve invloed op de warmteweerstand en kwaliteit van isolatie.
(…)
Hellende dak
De uitgenomen dakpannen ter plaatse van het hoge dak van nr. 16 zijn niet teruggeplaatst. (…) De twee rijen dakpannen dienen terug te worden geplaatst, waarbij de onderste rij dakpannen worden ingekort of verhoogd wordt teruggeplaatst. In de aanbieding van Persoon is aangeboden de nokvorsten te verwijderen en opnieuw aan te brengen en vast te leggen. Tevens is aangeboden het hele pannendek na te lopen, en waar nodig nieuwe pannen te plaatsen en recht te leggen. Er is toegelicht dat deze werkzaamheden niet zijn uitgevoerd. De kosten voor bovengenoemde werkzaamheden zijn opgenomen in de kosteninschatting als niet uitgevoerd werk. (…)
Zinken deklijsten
Zinken deklijsten zijn op de geëigende manier aan elkaar gesoldeerd. Alleen de aansluitingen van de horizontale en hellende vlakken dienen aan elkaar te worden gelast. De kraal (ronding) hoeft niet te worden gesoldeerd. De defecte soldeerverbinding welke te zijn is op foto 36, is niet te beschouwen als een gebrek, omdat het wenselijk is dat de zinken deklijsten hier afzonderlijk van elkaar kunnen expanderen. Op de aansluitingen van zinken deklijsten van andere woningen komen gebreken voor aan door Persoon uitgevoerde werkzaamheden. Bij niet gesoldeerde aansluitingen of defecte soldeernaden kan water via het overlap van het zink in de onderconstructie binnendringen. (…).
Loodslabben
(…) Langs de nieuwe loodslabben is geen uitgevallen voegwerk waargenomen. Tevens zijn geen scheuren op de aansluiting met het metselwerk waargenomen die zouden duiden op een gebrekkige hechting. Om deze redenen is tijdens het onderzoek niet getwijfeld aan de deugdelijkheid waarmee de loodslabben zijn aangebracht.
Schoorsteen
De cementgebonden mortel waarmee de gemetselde schoorsteen is afgedekt vertoont geen scheuren of afschilfering. Het niet volledig strak gestreken oppervlak betreft een onvolkomenheid, welke niet als een gebrek te beschouwen is. (…) Het is niet aannemelijk dat er een verkeerde mortelsamenstelling is toegepast, omdat deze afwerking reeds enkele winters op de schoorsteen aanwezig is, en er geen vorstschade aanwezig is. (…)
Overige
Het is ondergetekende niet bekend of en waar de vermeende beschadiging aan het houten boeideel aanwezig is/was.