ECLI:NL:RBAMS:2024:4774

Rechtbank Amsterdam

Datum uitspraak
2 augustus 2024
Publicatiedatum
1 augustus 2024
Zaaknummer
AMS 23/5814
Instantie
Rechtbank Amsterdam
Type
Uitspraak
Procedures
  • Eerste aanleg - enkelvoudig
Rechters
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Niet-ontvankelijkheid beroep tegen vernietigde naheffingsaanslag

In deze uitspraak van de Rechtbank Amsterdam op 2 augustus 2024, met zaaknummer AMS 23/5814, wordt het beroep van eiser tegen een naheffingsaanslag van 27 juni 2023 beoordeeld. De heffingsambtenaar had de naheffingsaanslag op 10 augustus 2023 gehandhaafd, maar op 30 mei 2024 werd deze alsnog vernietigd. De rechtbank heeft eiser herhaaldelijk gevraagd of hij zijn beroepschrift wilde intrekken, maar hij heeft hierop niet gereageerd. Eiser heeft wel aangegeven dat hij zijn intrekking per post had verzonden, maar deze is niet ontvangen door de rechtbank. Na meerdere verzoeken om de intrekking te bevestigen, heeft de rechtbank besloten om het beroep niet-ontvankelijk te verklaren, omdat er geen belang meer was bij de beoordeling van het beroep, nu de naheffingsaanslag al was vernietigd. De heffingsambtenaar heeft bovendien toegezegd het griffierecht aan eiser te vergoeden. De rechtbank heeft in deze zaak geoordeeld dat er geen verdere actie nodig was, gezien de omstandigheden.

Uitspraak

RECHTBANK AMSTERDAM
Bestuursrecht
zaaknummer: AMS 23/5814

uitspraak van de enkelvoudige kamer van 2 augustus 2024 in de zaak tussen

[eiser] , uit Amsterdam, eiser

en

de heffingsambtenaar van de gemeente Amsterdam.

Inleiding

1.1.
In deze uitspraak beoordeelt de rechtbank het beroep van eiser tegen de aan hem opgelegde naheffingsaanslag van 27 juni 2023.
1.2.
Met een uitspraak op bezwaar van 10 augustus 2023 heeft de heffingsambtenaar de oplegging van de naheffingsaanslag gehandhaafd.

Feiten en omstandigheden

2.1.
Met het verweerschrift van 30 mei 2024 heeft de heffingsambtenaar de naheffingsaanslag vernietigd. Volgens de heffingsambtenaar dient het beroep van eiser gegrond te worden verklaard. De heffingsambtenaar heeft toegezegd het griffierecht aan eiser te zullen vergoeden.
2.2.
Naar aanleiding van de vernietiging van de naheffingsaanslag heeft de rechtbank eiser op 3 juni 2024 gevraagd of hij zijn beroepschrift wenst in te trekken. Eiser heeft niet gereageerd op dit bericht.
2.3.
Op 12 juni 2024 heeft de griffier telefonisch contact opgenomen met eiser en gevraagd of hij zijn beroepschrift wenst in te trekken. Eiser heeft toen aangegeven zijn intrekking per post aan de rechtbank te hebben toegezonden. De rechtbank heeft deze intrekking niet ontvangen.
2.4.
De rechtbank heeft eiser vervolgens op 3 juli 2024 een bericht gestuurd met de vraag of hij zijn beroepschrift wenst in te trekken. Eiser heeft niet gereageerd op dit bericht.
2.5.
De griffier heeft op 22 juli 2024 nogmaals telefonisch contact opgenomen met eiser en gevraagd of hij de intrekking aan de rechtbank wil toesturen. De rechtbank heeft vervolgens geen intrekking van eiser ontvangen.

Beoordeling door de rechtbank

3.1.
De rechtbank heeft eiser meerdere keren gevraagd of hij zijn beroepschrift wenst in te trekken, maar heeft tot op heden geen intrekking van eiser ontvangen. De rechtbank doet daarom een uitspraak op het beroep van eiser.
3.2.
De rechtbank verklaart het beroep niet-ontvankelijk. De rechtbank overweegt daartoe dat eiser geen belang heeft bij een beoordeling van zijn beroep, nu de heffingsambtenaar de naheffingsaanslag al heeft vernietigd. De heffingsambtenaar heeft ook toegezegd het griffierecht aan eiser te zullen vergoeden.

Beslissing

De rechtbank verklaart het beroep niet-ontvankelijk.
Deze uitspraak is gedaan door mr. K.S. Man, rechter, in aanwezigheid van
mr. I.G.A. Karregat, griffier. De uitspraak is uitgesproken in het openbaar op
2 augustus 2024.
griffier
rechter
Een afschrift van deze uitspraak is verzonden aan partijen op:

Informatie over hoger beroep

Een partij die het niet eens is met deze uitspraak, kan een hogerberoepschrift sturen naar het gerechtshof Amsterdam waarin wordt uitgelegd waarom deze partij het niet eens is met deze uitspraak Het hogerberoepschrift moet worden ingediend binnen zes weken na de dag waarop dit proces-verbaal is verzonden.
Digitaal beroep instellen kan via “Formulieren en inloggen” op www.rechtspraak.nl. Hoger beroep instellen kan eventueel ook nog steeds door verzending van een brief aan het gerechtshof Amsterdam (belastingkamer), Postbus 1312, 1000 BH Amsterdam.
Kan de indiener de behandeling van het hoger beroep niet afwachten, omdat de zaak spoed heeft, dan kan de indiener de voorzieningenrechter van het gerechtshof Amsterdam vragen om een voorlopige voorziening (een tijdelijke maatregel) te treffen.