Uitspraak
RECHTBANK AMSTERDAM
eiseres,
1.De procedure
- de dagvaarding van 10 juli 2023,
- de conclusie van antwoord, met producties 1 t/m 7,
- het tussenvonnis van 19 oktober 2023, waarbij een mondelinge behandeling is bepaald,
- de conclusie van antwoord in reconventie, tevens akte overlegging producties, met producties E1 t/m E7,
- de mondelinge behandeling van 11 januari 2024, waarvan de griffier aantekeningen heeft gemaakt en de daarbij overgelegde spreekaantekeningen van Liander.
2.De beoordeling
(…)
1.Inleiding procesbeschrijving
3.Onderzoeksfase
4.Ontwerpfase
5.Werkvoorbereidingsfase
6.Uitvoeringsfase
€ 980,75 +
het mechanisch verrichten van werkzaamheden in de ondergrond. Artikel 2 lid 2 van de WIBON bepaalt dat de grondroerder de graafwerkzaamheden op zorgvuldige wijze moet verrichten. Daarvoor moet hij – op grond van het derde lid van dit artikel – er ten minste voor zorgen dat i) vóór aanvang van de werkzaamheden een graafmelding is gedaan, ii) onderzoek is verricht naar de precieze ligging van onderdelen van netten op de graaflocatie en iii) op de graaflocatie de van de Dienst ontvangen gebiedsinformatie aanwezig is.
“Dit onderdeel definieert «graafwerkzaamheden» in de zin van dit wetsvoorstel als het mechanisch verrichten van werkzaamheden in de ondergrond. Met ondergrond wordt bedoeld het deel van de aarde vanaf het maaiveld tot circa 10 kilometer diepte. Het mechanisch verrichten van werkzaamheden in water valt hier eveneens onder. Graafwerkzaamheden zullen over het algemeen in de ondiepe ondergrond plaatsvinden vanaf het maaiveld tot hoogstens een kilometer diepte. Onder de definitie van graafwerkzaamheden valt een breed scala van werkzaamheden, zoals de aanleg, de verplaatsing en het verwijderen van netten, bouwwerkzaamheden zoals het heien van palen, het slaan van damwanden en het bouwrijp maken van grond. Ook diepploegen of het mechanisch uitbaggeren van sloten valt hieronder. Graafwerkzaamheden die met een schop worden uitgevoerd, vallen buiten deze definitie. In het algemeen geschiedt dit type werkzaamheden met een te geringe kracht om schade te veroorzaken. Bovendien is het overgrote deel van de kabels en leidingen bestand tegen de kracht die bij het graven met een schop wordt uitgeoefend.” [2] Uit deze toelichting is af te leiden dat het gebruik van een stootijzer wel onder graafwerkzaamheden valt omdat van een stootijzer niet gezegd kan worden dat het gebruik daarvan geschiedt
met een te geringe kracht om schade te veroorzaken.Het tegendeel is in deze zaak gebleken.
het gehele proces van een project, vanaf initiatief tot en met de gebruiksfase’. Daarmee lijkt een ruime toepassing te zijn beoogd waarbij geen uitzondering wordt gemaakt naar het soort graafwerkzaamheden. Een dergelijke uitzondering zou bovendien afbreuk doen aan de doelstelling van de Richtlijn, namelijk het geven van een invulling aan de zorgplicht door duidelijkheid te scheppen over de maatregelen die bij de graafwerkzaamheden moeten worden genomen.
Daarmee is vast komen te staan dat HB Adviesbureau bij het raken van de kabel bezig was het met nemen van een bodemmonster zonder dat zij de op de KLIC-tekening vermelde kabel eerst heeft gelokaliseerd.
Omdat het stootijzer niet is gebruikt om de kabel te lokaliseren en ook overigens geen maatregelen zijn gesteld om de precieze plaats van de kabel vast te stellen, heeft HB Adviesbureau de Richtlijn niet in acht genomen en dus onrechtmatig gehandeld.
€ 132,00 +