ECLI:NL:RBAMS:2024:6327

Rechtbank Amsterdam

Datum uitspraak
9 oktober 2024
Publicatiedatum
17 oktober 2024
Zaaknummer
C/13/756958 / FA RK 24/6353
Instantie
Rechtbank Amsterdam
Type
Uitspraak
Procedures
  • Beschikking
Rechters
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Afwijzing zorgmachtiging op basis van onvoldoende onderbouwing van psychische stoornis

Op 9 oktober 2024 heeft de Rechtbank Amsterdam een beschikking gegeven in een zaak betreffende een verzoek tot het verlenen van een zorgmachtiging op basis van de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg (Wvggz). Het verzoek was ingediend door de officier van justitie en betrof een 85-jarige vrouw, hierna aangeduid als betrokkene, die in verband met een psychotische stoornis zorg nodig zou hebben. Tijdens de mondelinge behandeling op dezelfde dag waren verschillende getuigen aanwezig, waaronder buren en een psychiater, maar de officier van justitie was niet aanwezig.

De rechtbank heeft vastgesteld dat er onvoldoende bewijs was voor de aanwezigheid van een psychische stoornis. De medische verklaring die werd gepresenteerd, gaf aan dat de psychotische symptomen in vroege remissie waren, maar dit was niet onderbouwd met een persoonlijke indruk van betrokkene of een gedetailleerde beschrijving van haar toestand. De psychiater had geen aanvullend onderzoek gedaan naar mogelijke oorzaken van de symptomen, zoals dementie, wat zorgwekkend was gezien de leeftijd van betrokkene.

De rechtbank concludeerde dat de klachten van betrokkene, waaronder depressieve gevoelens en wanen over haar bovenbuurvrouw, niet voldoende waren om een zorgmachtiging te rechtvaardigen. De getuigenverklaringen van buren gaven aan dat de overlast niet door betrokkene werd veroorzaakt, maar door de bovenbuurvrouw. De rechtbank wees het verzoek tot zorgmachtiging af, maar erkende dat betrokkene in een kwetsbare situatie verkeert en dat er vermoedens zijn van beginnende dementie. Betrokkene heeft aangegeven bereid te zijn om vrijwillig verder onderzoek te laten verrichten.

Uitspraak

beschikking
RECHTBANK AMSTERDAM
Afdeling privaatrecht Team Familie & Jeugd
zaaknummer / rekestnummer: C/13/756958 / FA RK 24/6353
kenmerk: ZM/IND/145074
Machtiging tot het verlenen van verplichte zorg
Beschikking van 9 oktober 2024van de rechtbank Amsterdam naar aanleiding van het door de officier van justitie ingediende verzoek tot het verlenen van een zorgmachtiging als bedoeld in artikel 6:4 van de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg (Wvggz), ten aanzien van:
[betrokkene] ,
geboren op [geboortedatum] 1939 te [geboorteplaats] ,
wonende te [adres] ,
zorgaanbieder: Arkin,
hierna te noemen: betrokkene,
advocaat: mr. J.W.F. Menick te Amsterdam.

1.Procesverloop

1.1.
Het procesverloop blijkt uit het verzoekschrift met bijlagen, ingekomen ter griffie op 20 september 2024.
De mondelinge behandeling van het verzoek heeft plaatsgevonden op 9 oktober 2024 in het gebouw van de rechtbank.
Ter zitting waren aanwezig en heeft de rechtbank de volgende personen gehoord:
- betrokkene;
- de raadsman;
- mw. S.C. Bunschoten, psychiater;
- mw. [naam 1] , verpleegkundige;
- dhr. [naam 2] , buurman;
- mw. [naam 3] , buurvrouw.
Omdat de officier van justitie een nadere toelichting op of motivering van het verzoek niet nodig acht, is hij niet bij de mondelinge behandeling verschenen.

2.Beoordeling

De rechtbank is van oordeel dat uit de overlegde stukken en de mondelinge behandeling onvoldoende is gebleken dat sprake is van een psychische stoornis in de zin van de Wvggz. In de medische verklaring wordt gesproken over een
psychotische stoornis e causa ignota, waarbij de psychotische symptomen in vroege remissie zijn. Dit is niet onderbouwd met een persoonlijke indruk van betrokkene, beschrijving van de wijze waarop zij zich presenteert, ziekte inzicht, ziekte besef, wilsbekwaamheid e.d. Daar komt bij dat de psychiater tijdens de mondelinge behandeling naar voren heeft gebracht dat er nog geen aanvullend onderzoek is gedaan naar de oorzaak van de psychotische stoornis waaronder de mogelijkheid van bijvoorbeeld dementie, wat wel in het zorgplan als eventuele oorzaak wordt vermeld. Dit terwijl betrokkene vijfentachtig jaar oud is en niet is gebleken uit het dossier dat zij eerder met de GGZ in aanraking is geweest. Doorslaggevend acht de rechtbank echter het volgende. Het bestaan van de stoornis is uitsluitend gebaseerd op de depressieve klachten en de wanen die betrokkene zou hebben over haar bovenbuurvrouw, alsmede de geluidsoverlast die zij zelf zou veroorzaken in reactie op de perceptie van geluidsoverlast van de buurvrouw. Deze bovenbuurvrouw zou door gaten in het plafond kattenpis in de woning van betrokkene en op het balkon laten lekken en de hele nacht op de radiator tikken. In maart 2024 zou betrokkene de bewuste buurvrouw dreigend hebben toegesproken. De psychiater is van mening dat sprake is van een waan omdat de overlast niet door de behandelaren is waargenomen en omdat de overlast is gestopt nadat betrokkene met haar medicatie, penfluridol, is gestart. Er zijn wel gaten in het plafond maar daar kan geen vocht door komen.
De rechtbank maakt uit het zorgplan op dat meerdere buren van betrokkene dezelfde overlast ervoeren en dat hen onbekend was wie de overlast veroorzaakte. Twee van de buren van betrokkene zijn op de mondelinge behandeling verschenen. Zij hebben verklaard dat er geen sprake is van een waan bij betrokkene. Deze buren hebben de (geluids)overlast van de bovenbuurvrouw zelf waargenomen en weten zeker dat zij en niet betrokkene de overlast veroorzaakte. Zij hebben met meerdere buren al ruim dertien jaar last van de bovenbuurvrouw. Ook de ter zitting verschenen buurman heeft wel eens boos op de deur van die bovenbuurvrouw gebonkt omdat hij er niet meer tegen kon. Daarnaast verklaren deze buren dat de overlast niet is gestopt wegens de medicatie van betrokkene, maar omdat er na verlenen het van de zorgmachtiging aan betrokkene vanuit de woningbouwvereniging een bemiddelingstraject is opgestart met deze buurvrouw, die daarna is gestopt met het veroorzaken van overlast. Pas na tevergeefs jarenlang klagen ondernam de woningbouwvereniging stappen en is er rust.
Op grond van al deze omstandigheden acht de rechtbank niet aangetoond dat betrokkene zich de overlast heeft ingebeeld. Andere ervaringen die als waan zouden kunnen worden aangemerkt doen zich bij haar niet voor. Van de medicatie heeft betrokkene veel last. Bovendien heeft betrokkene nog steeds depressieve gevoelens. Dat wordt mede gevoed door het gevoel niet serieus te worden genomen en de schuld te krijgen van de overlast.
Nu er onvoldoende is gebleken dat er sprake is van een psychische stoornis in de zin van de Wvggz, zal de rechtbank geen zorgmachtiging verlenen. Dit neemt echter niet weg dat het op dit moment niet goed gaat met betrokkene. Ze is erg verdrietig en lichamelijk voelt zij zich niet goed. Bovendien zijn er vermoedens dat er sprake is van (beginnende) dementie in verband met geheugenklachten en de in eerder geriatrisch onderzoek gebleken resultaten van cognitieve screening. Betrokkene heeft aangegeven dat zij bereid is om hier in het vrijwillige kader verder onderzoek naar te laten verrichten. Haar buren zullen haar hierbij helpen en zij zullen aan de bel trekken indien er toch overlast ontstaat.

3.Beslissing

De rechtbank:
wijst het verzoek af.
Deze beschikking is op 9 oktober 2024 mondeling gegeven en in het openbaar uitgesproken door mr. M.E.B. Terwee, rechter, bijgestaan door mr. A.J.A. Diederen als griffier en op 14 oktober 2024 schriftelijk uitgewerkt en ondertekend.
Tegen deze beschikking staat het rechtsmiddel van cassatie open.