Uitspraak
1.De procedure
- het verzoekschrift met bijlagen van 15 januari 2024 van werkgever;
- de brief met aanvullende bijlagen van werkgever van 29 februari 2024;
- het (voorlopige) verweerschrift met bijlagen van 15 maart 2024 van [verweerder] ;
- de akte vermeerdering eis van werkgever van 21 maart 2024;
- de brief van [verweerder] van 25 maart 2024, met bijlagen;
- de e-mail van 26 maart 2024 van [verweerder] ;
2.Feiten
€ 6.320,43 bruto per maand, exclusief emolumenten. De Cao Rijk is van toepassing op de arbeidsovereenkomst. De opzegtermijn bedraagt drie maanden.
“(…) Medisch gezien zijn er weinig beperkingen (zie hieronder). Een harde beperking is werken binnen de eigen organisatie. Zolang de problemen tussen werkgever (‘managers’ en HR) en werknemer niet zijn opgelost is werken binnen de Belastingdienst en ministerie van Financiën niet mogelijk.” (…) “Meneer is momenteel arbeidsongeschikt voor de bedongen arbeid, dat wil zeggen op de eigen werkplek. Daar waar meneer in contact komt met de mensen die in de afgelopen jaren een rol hebben gespeeld in zijn arbeidsongeschiktheidsperiode.”
“Het protest van de medewerker lijkt te komen vanuit een verleden waarin dingen zijn gebeurd en een onderliggende overtuiging die zo dominant aanwezig is, dat onze begeleiding op dit moment in het proces geen toegevoegde waarde heeft. Helaas zijn we dus aan het einde van het gesprek tot de conclusie gekomen dat het Transferium [verweerder][ [verweerder] , ktr]
op dit moment niet kan helpen. (…) Mocht [verweerder] zijn ‘protest’ opzij kunnen schuiven en toch begeleiding wensen, dan kunnen we altijd opnieuw het gesprek daarover aangaan.”
om het advies van Firma Transferium en het medisch advies van de bedrijfsarts niet te gebruiken in het re-integratietraject. Mijn tweede verzoek is om na de ‘vakantieperiode’ een nieuw periodiek medisch onderzoek uit te laten voeren, waarbij de indeling indigenous en non-indigenous peoples wordt benoemd.(…)“In de brief die ik wil schrijven zal ik een klacht beschrijven over discriminatie door mevrouw [naam 5] en de heer [naam 1] . De voorwaarde die mevrouw [naam 5] in haar mail stelde, vormt een belemmering tot het re-integratietraject. De artikelen die toegepast worden zijn waarschijnlijk artikel 14 en artikel 8 van het EVRM.”(…)Middels deze brief laat ik u weten dat ik nog steeds niet mijn ritualen kan uitvoeren door de situatie op werk. Veel situaties op werk veroorzaken veel stress en spanningen waar mijn gezondheid onder lijdt. Een voorbeeld is de situatie met Transferium.”
“(…) Hoewel ik begrip heb voor het feit dat u zo correct mogelijk wenst te handelen als werkgever jegens betrokkene, hetgeen te waarderen valt, zie ik geen toegevoegde waarde van mijn inspanningen in deze. Daarnaast voel ik er bijzonder weinig voor de 4e in de rij te worden waartegen betrokkene klachten gaat indienen.Het is uit de stukken duidelijk dat medisch gezien men van mening is dat geen sprake is van langdurige ziekte, en dat de arbeidsongeschiktheid bestaat in relatie tot de werkomgeving en de ontstane verstandhoudingen. Pogingen daartoe ten spijt hebben niet tot oplossing geleid en ik heb niet de illusie dat ik daar nog iets aan zou kunnen veranderen. Nu betrokkene ook niet meewerkt aan re-integratiepogingen en uitnodigingen voor het spreekuur van collega [naam 4] , houdt het volgensmij op. U heeft meer dan eens voldaan aan uw verplichtingen als werkgever m.i. (…)”
3.Het verzoek en het verweer
4.Beoordeling
- werknemer is ten minste twee jaar arbeidsongeschikt;
- herstel binnen 26 weken is niet aannemelijk;
- werknemer kan zijn werkzaamheden niet binnen 26 weken in aangepaste vorm uitvoeren;
- werknemer kan (ook met behulp van scholing) niet binnen een redelijke termijn worden herplaatst in een passende functie;