2.15.Bij brief van 20 juni 2023 heeft het AVL hierop als volgt gereageerd:
“(..)
Behandeling met Enhertu
Zoals bij u bekend wordt het middel Enhertu in Nederland op dit moment enkel gebruikt in
studieverband. Er zijn op dit moment helaas geen studies waaraan uw cliënt kan deelnemen.
Behandeling met Enhertu via studieverband is derhalve op dit moment niet mogelijk.
Op 31 januari 2023 is door de behandelend arts van uw cliënt een ‘compassionate use’ aanvraag gedaan bij AstraZeneca. Op 22 februari 2023 is dit verzoek helaas door de firma afgewezen. AstraZeneca liet weten dat zij Enhertu enkel aan hun lopende klinische studies en aan goedgekeurde indicaties wereldwijd leveren. Om die reden wordt er geen toegang tot een ‘compassionate use program’ geboden en wordt Enhertu ook niet geleverd omdat er in Nederland geen goedgekeurde indicatie is. Het is ons bekend dat er voor meerdere patiënten uit verschillende ziekenhuizen dergelijke aanvragen zijn gedaan, helaas wordt dit steeds afgewezen. Ook op deze manier lukt het ons niet uw cliënt te behandelen met Enhertu.
Sluis voor geneesmiddelen en off-label voorschrijven
Door de Europese Commissie is een handelsvergunning afgegeven voor Enhertu, om die reden staat het middel als geregistreerd bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Dit betekent echter niet direct, zoals u stelt, dat het middel door onze artsen kan worden voorgeschreven en toegediend. (..)
De minister heeft Enhertu (voor de indicatie borstkanker) in de ‘sluis voor dure geneesmiddelen’ geplaatst. Dit betekent dat het middel op dit moment niet voor vergoeding uit het basispakket van de zorgverzekering in aanmerking komt, zelfs niet voor het ‘on-label’ gebruik voor de indicatie borstkanker. Het middel zit ‘in de sluis’ wat betekent dat we (heel Nederland) in afwachting zijn van de financiële afspraken tussen VWS en de fabrikant die ervoor moeten zorgen dat het uiteindelijk wordt toegelaten tot het verzekerde pakket. Daarmee is vergoeding door de zorgverzekeraar van off-label gebruik (bijv. bij longkanker) van Enhertu ook niet mogelijk. Dit systeem is wettelijk vastgesteld binnen de Nederlandse democratie, waarmee een bewust afgewogen keuze is gemaakt die kan leiden tot de
situatie dat een middel wel aangetoond werkzaam is maar toch (in ieder geval tijdelijk) niet verstrekt kan worden.
Als gevolg van het voorgaande is het voor onze apotheek nog niet mogelijk om Enhertu regulier (dus buiten studieverband) te verkrijgen - ook niet voor de on-label indicaties -.
Ziekenhuismiddelen
Wij hebben aan uw cliënt genoemd dat er beperkte ziekenhuismiddelen zijn voor off-label gebruik en [dat] dit twee jaar geleden aan bod is gekomen in een moreel beraad. Dit heeft in de huidige casus mogelijk tot verwarring geleid en dat betreuren wij.
De genoemde middelen zijn bestemd voor echte uitzonderingsgevallen voor middelen die niet in de sluis zitten en die de ziekenhuisapotheek wel kan verkrijgen - en we dus in staat zijn om het middel off label voor te schrijven - en het een unieke incidentele situatie betreft voor zeer korte duur. De indicatie van uw cliënt valt helaas niet onder deze uitzonderingsgevallen. Het middel zit in de sluis en is niet verkrijgbaar buiten studieverband.
Solidariteitsbeginsel
Uw cliënt (zijn vader) heeft eerder verzocht om de kosten van het middel zelf te dragen door het middel zelf particulier in te kopen, en de behandeling bij ons in het Antoni van Leeuwenhoek te laten plaatsvinden. Ook aan dit verzoek kunnen wij niet voldoen. Het is in het Antoni van Leeuwenhoek niet toegestaan dat patiënten middelen zelf kopen en dat wij deze in het AVL enkel aan deze patiënten toedienen. Dit zou een ongelijkheid tussen patiënten opleveren. Vermogende patiënten zouden dan meer toegang krijgen tot zorg dan andere patiënten met dezelfde zorgvraag, hetgeen niet strookt met het in Nederland geldende basisprincipe van solidariteit in de gezondheidszorg. Wij vermoeden dat ook andere ziekenhuizen zich hieraan zullen houden maar wilden uw cliënt niet de mogelijkheid onthouden om na te gaan of andere ziekenhuizen wellicht toch een alternatieve mogelijkheid zouden weten. Daarom heb ik dit - ten overvloede - genoemd bij uw cliënt. Voorts wijs ik
u erop dat het aan de zorgverzekeraar is om te beslissen of zorg (eventueel verkregen in het
buitenland) onder de zorgpolis vergoed kan worden. Indien een verzekerde het niet eens is met de beslissing van de zorgverzekeraar, bestaan er mogelijkheden om daartegen in bezwaar te gaan.
Wanneer we van bovenstaande af wijken, ondermijnen we het solidariteitsbeginsel en het
Nederlandse systeem van bekostiging en vergoeding van zorg (Enhertu staat in de sluis voor dure geneesmiddelen).
Het spijt ons u te moeten berichten dat wij helaas niet kunnen voldoen aan het verzoek van uw cliënt. Voor de collega’s van het AVL is deze situatie ook moeilijk te verteren, voor uw cliënt en ook voor andere patiënten. Het AVL draagt waar mogelijk bij aan, maar heeft zelf niet de mogelijkheden om invloed uit het oefenen op, het proces om het middel in het verzekerde pakket te krijgen. Helaas heeft het AVL niet de mogelijkheid om het middel zelf te verstrekken, praktisch gezien kan zij het middel niet verkrijgen en vanwege het geldende systeem in Nederland met betrekking tot geneesmiddelen zou dat evenmin te rechtvaardigen zijn. De uiteindelijke beslissing hierover ligt bij de minister, naar aanleiding van de afspraken die het ministerie dient te maken met de fabrikant. (..)”.