“Algemeen
Voor de groei van vleeseenden moet onder andere rekening gehouden worden met de navolgende factoren:
• basisproduct (geleverd uitgangsmateriaal)
• verlichting in de stal
• omgevingstemperaturen (stalklimaat)
• seizoensinvloeden
• voerstrategie / energie opname
Uit de ter beschikking staande informatie blijkt dat de groeiachterstanden niet regionaal bepaald worden. De “technische” omstandigheden, zoals staltype, verlichting, ventilatie (temperatuur) en uitgangsmateriaal, geven geen aanleiding tot een indicatie dat hierin een verklaring kan worden gevonden.
De groeiachterstand wordt in verband gebracht met de verminderde opname van het eendenvoer dat door De Heus is geproduceerd.
Na een grondige analyse is gebleken dat de eenden die De Heus voerders kregen per dag 3 tot 4 gram minder groeiden dan de eenden gevoerd met voer van een andere fabrikant.
Het vastgestelde verschil aan het einde van het “afmest”traject (43-48 groeidagen) bedraagt 150-200 gram vlees per eend.
De lichtere eenden zijn kwalitatief zeer matig, hetgeen de afzet ernstig belemmert.
(…)
Bevindingen expert
Mengvoer is het fundament voor ieder eendenfokbedrijf. Het moet van onberispelijke kwaliteit, constant van samenstelling en smaakvol zijn teneinde met zo min mogelijk voer in zo’n kort mogelijke tijd het optimale slachtgewicht te verkrijgen.
(…)
Een andere mester is overgestapt van voer van De Heus naar dat van de concurrent. De daggroei verbeterde aanzienlijk.
Hieruit concluderen wij dat het voer van De Heus niet graag door de eenden wordt genuttigd. Algemeen bekend is dat eenden qua smaak zeer selectief zijn. Een lichte variatie in geur en of smaak door bijvoorbeeld bitter of zoet kan de opname sterk beïnvloeden. Bovendien geven gisten en schimmels in het voer het risico van verlaagde voeropname. Gisten en schimmels ontstaan op het veld, tijdens opslag. Mycotoxines kunnen in granen (CCM) voorkomen.
Uit vergelijkingen met de voersamenstellingen van De Heus en de concurrent maakten wij op dat het eiwit 20 punten hoger is en de effectieve energie 25. Een en ander naar aanleiding van de reactie van Tomassen medio augustus 2006 dat de eenden niet wilden groeien.
Gezien het feit dat de eenden desondanks achterblijven in groei ten opzichte van de concurrent moet de mogelijke oorzaak gezocht worden in de opname/conversie.
Bekend is dat voerfabrikanten, zo ook De Heus, dagelijks de receptuur, doch binnen een bepaalde bandbreedte wijzigt, c.q. kan wijzigen. De leidraad van deze aanpassingen wordt gevormd door de dagelijks wisselende prijzen van de grondstoffen. De voerleverancier zal trachten door wijzigingen in de receptuur zo voordelig mogelijk het voer samen te stellen. Dit door duurdere voer componenten te vervangen door goedkopere teneinde de door de voerleverancier beoogde winstmarge te garanderen (De gebruikte grondstoffen zijn in 2006 als gevolg van de droogte tot een historisch hoogtepunt gestegen.) Een speciaal computerprogramma ligt aan deze (commerciële) samenstelling ten grondslag.
Deze subtiele wijzigingen in de dagelijkse receptuur van het voer kunnen tot een lagere daggroei als gevolg van een verminderde opname leiden. Het een en ander verbandhebbend met een veranderde smaak en/of energieniveau.
Overigens is door ons geconstateerd dat de lagere daggroei nagenoeg samenvalt met de verplaatsing van de productie eendenvoer van Nijkerk naar Meppel. Een omstandigheid die niet op zuiver toeval kan berusten.
Het is de vraag of de productie thans onder exact dezelfde omstandigheden plaatsvindt, waarbij geenszins mag worden (uitgesloten) dat ongemerkt / onbewust er sprake is van bepaalde afwijkende omstandigheden.
Vóór de verplaatsing van het productieproces waren er immers geen noemenswaardige afwijkingen in de bandbreedte te constateren.
De vraag rijst wat mogelijk de smaak, dus de opname en conversie heeft beïnvloed.
Het een en ander is van vele factoren afhankelijk:
• herkomst van de basis grondstoffen;
• herkomst en soort bijvoegingen;
• de (tijdelijke) opslagsituatie van de grondstoffen en de duur opslag;
• de bewerking van de grondstoffen. Al dan niet expanderen;
• het sprayen van de gekoelde korrels met verteringsenzymen. Waar bestaan deze enzymen uit;
• hoe is de logistiek van het produceren van het eendenvoer? Welk ander soort krachtvoer is net voor de productie van de eendenkorrel geproduceerd, hetgeen mogelijk de smaak kan beïnvloeden;
• hoe is de consistentie van de pallet op zich?
Met name de laatste 4 punten al dan niet in een combinatie, is ons inziens van invloed op de voeropname c.q. de conversie met als gevolg de groeiachterstand ten opzichte van het voer van de concurrent, en zeer goed in verband te brengen met de verplaatsing van de productie.
Onomstotelijk staat vast dat het voer van De Heus niet aan het normale verwachtingspatroon voldoet, gezien de cijfermatige resultaten (vergelijk met de resultaten van eenden gevoed met voer van De Valk) die we hebben verkregen.
(…)
SIDE LETTER
Bij de cijfermatige beoordeling van de grafieken moet ons inziens de invloed van de hete zomer van 2006 betrokken worden.
Onopgemerkt is de hete zomer van 2006. In 2004 is er een onderzoek geweest naar de verlaagde opbrengsten van eenden gemest in de zomerperioden. Met alle mogelijke aanpassingen van het voer, onder andere verhoging van het aminozuurniveau (verhoging van de spijsvertering, voerconversie), komt de gemiddelde groei niet boven de 62 gram per dag. Dit bij een gewenste staltemperatuur van 25° C.
Het verschil ten opzichte van de concurrent bleef echter hetzelfde, of zijn er mogelijk aanpassingen geweest?
Specifieke gegevens omtrent de voersamenstelling van de concurrent (De Valk) zijn niet in ons bezit.”