ECLI:NL:RBARN:2008:BD2510

Rechtbank Arnhem

Datum uitspraak
15 mei 2008
Publicatiedatum
5 april 2013
Zaaknummer
541578 BM VERZ 08-531
Instantie
Rechtbank Arnhem
Type
Uitspraak
Procedures
  • Eerste aanleg - enkelvoudig
Rechters
  • P.A. Huidekoper
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Opheffing van bewind wegens frustratie door rechthebbende

In deze beschikking van de Rechtbank Arnhem, uitgesproken op 15 mei 2008, heeft de kantonrechter mr. P.A. Huidekoper geoordeeld over een verzoek tot opheffing van het bewind van een meerderjarige. De Gelderse Stichting tot Beheer en Bewindvoering ter Bescherming van Meerderjarigen had verzocht om haar ontheffing als bewindvoerder over de goederen van de rechthebbende, geboren in 1989. De rechthebbende had zich gedurende het bewind niet coöperatief opgesteld en had zijn medewerking aan het bewind geweigerd. Tijdens een intakegesprek in februari 2008 bleek dat zijn gedrag, gekenmerkt door verbale agressie en een fysiek dreigende houding, het onmogelijk maakte om op een normale manier met hem te communiceren. De Stichting voelde zich genoodzaakt om haar medewerkers te beschermen tegen dit gedrag, wat leidde tot de conclusie dat een verantwoord beheer van het vermogen niet mogelijk was.

De kantonrechter heeft vastgesteld dat de rechthebbende niet heeft gereageerd op het verzoek van de Stichting en ook niet is verschenen op de zitting van 15 mei 2008. Gezien de omstandigheden en de houding van de rechthebbende, heeft de kantonrechter geoordeeld dat het verzoek tot opheffing van het bewind kan worden toegewezen. De kantonrechter heeft daarbij het actus contrarius beginsel en artikel 1:431, eerste lid, BW in overweging genomen, wat de grondslag vormt voor de opheffing van het bewind. De beschikking verklaart de opheffing van het bewind met ingang van 1 juli 2008 en is uitvoerbaar bij voorraad. Tegen deze beschikking kan binnen drie maanden hoger beroep worden ingesteld door de verzoeker of andere belanghebbenden.

De beschikking benadrukt dat de mogelijkheid voor de rechthebbende om het bewind te frustreren door het aangaan van financiële verplichtingen, in combinatie met zijn gedrag, de basis voor een vruchtbaar bewind ondermijnt. De kantonrechter concludeert dat onder deze omstandigheden het bewind opgeheven dient te worden, omdat het doel van de beschermingsmaatregel niet meer bereikbaar is.

Uitspraak

RECHTBANK ARNHEM RECTIFICATIE
Sector kanton
Locatie Arnhem
Zaaknummer 541578 BM VERZ 08-531
Kenmerk PH/RvH
Beschikking opheffing bewind
De kantonrechter geeft de volgende beschikking op een verzoek van de Gelderse Stichting tot Beheer en Bewindvoering ter Bescherming van Meerderjarigen, Postbus 60118, 6800 JC Arnhem.
Het verzoek en de beoordeling daarvan:
1. De Gelderse Stichting, voornoemd, heeft de kantonrechter verzocht haar te ontheffen als bewindvoerder over de goederen die (zullen) toebehoren aan [rechthebbende], geboren te Arnhem op [dag en maand] 1989, wonende te [adres]
2. Hoewel de benoemingsbeschikking al op 26 november 2007 is gegeven, lukte het pas om in februari 2008 een gesprek te hebben waarbij [rechthebbende] met een begeleider van MEE is verschenen. Gedurende dat gesprek heeft hij aangegeven dat hij niet mee wenste te werken aan het bewind. Zijn gedrag was zeer onaangenaam. Door zijn verbale agressie en fysiek dreigende houding was een normaal gesprek niet mogelijk. De medewerker die het intakegesprek heeft gehouden, wil in de toekomst geen gesprekken meer hebben met [rechthebbende]. De Stichting wenst haar medewerkers te beschermen tegen dit soort gedrag van cliënten. Zij acht een verantwoord beheer van het vermogen niet mogelijk.
3. Aan rechthebbende is verzocht te reageren op het verzoek van de Gelderse Stichting. Daarop heeft hij niet gereageerd. Vervolgens is hij opgeroepen voor de zitting van 15 mei 2008. Daar is hij zonder bericht niet verschenen.
4. De kantonrechter is van oordeel dat het verzoek kan worden toegewezen. De kantonrechter is van mening dat de houding van rechthebbende, zoals hiervoor is weergegeven, het ontslag van de bewindvoerder op eigen verzoek rechtvaardigen. (artikel 1:448, eerste lid, sub e, jo tweede lid BW ) Het ontslag zal daarom worden verleend.
Daarnaast overweegt de kantonrechter ambtshalve het volgende.
Meerderjarigenbewind is een rechtsfiguur waarbij de rechthebbende beschikkingsbevoegd blijft tot het aangaan van rechtshandelingen. Dit impliceert dat hij bevoegd is om het financiële beheer van de bewindvoerder te frustreren door financiële verplichtingen aan te gaan, die zijn draagkracht te boven gaan. Indien zich omstandigheden voordoen waaruit redelijkerwijs kan worden afgeleid dat de rechthebbende zich niets gelegen zal laten liggen aan het beheer van de bewindvoerder, ontbreekt de basis voor een vruchtbaar bewind. Het doel waarvoor de beschermingsmaatregel is gegeven, is niet bereikbaar. De kantonrechter is van oordeel dat de bevoegdheid om een bewind in te stellen (atikel 1:431, eerste lid BW) impliceert dat hij het bewind onder deze omstandigheden kan opheffen. Het bewind zal daarom worden opgeheven.
Beschikkende
ontslaat de Gelderse Stichting tot Beheer en Bewindvoering ter Bescherming van Meerderjarigen, voornoemd als bewindvoerster;
heft het bewind met ingang van 1 juli 2008 op;
verklaart deze beschikking uitvoerbaar bij voorraad.
Gegeven en in het openbaar uitgesproken op 15 mei 2008 door de kantonrechter
mr. P.A. Huidekoper in tegenwoordigheid van de griffier.
Tegen deze beschikking kan hoger beroep worden ingesteld:
door de verzoeker(s) en door degenen aan wie een afschrift van de beschikking is verstrekt of verzonden binnen drie maanden na de dag van de uitspraak
door andere belanghebbenden binnen drie maanden na de betekening ervan of nadat de beschikking hun op andere wijze bekend is geworden.
Het beroep dient te worden ingesteld door de indiening van een beroepschrift ter griffie van het gerechtshof te Arnhem, welk beroepschrift opgesteld dient te worden door een procureur (advocaat).