ECLI:NL:RBARN:2010:BL6537

Rechtbank Arnhem

Datum uitspraak
5 maart 2010
Publicatiedatum
5 april 2013
Zaaknummer
05/091484-03
Instantie
Rechtbank Arnhem
Type
Uitspraak
Rechtsgebied
Strafrecht
Procedures
  • Raadkamer
Rechters
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Verlenging van de termijn van terbeschikkingstelling van een betrokkene met antisociale persoonlijkheidsstoornis

In de zaak van de officier van justitie in het arrondissement Arnhem tegen de betrokkene, heeft de rechtbank Arnhem op 5 maart 2010 uitspraak gedaan over de verlenging van de terbeschikkingstelling van de betrokkene. De vordering tot verlenging, ingediend op 1 februari 2010, was gebaseerd op een eerder opgelegde maatregel van terbeschikkingstelling door het Gerechtshof te Arnhem op 3 december 2004. De rechtbank heeft kennisgenomen van de processtukken, waaronder het verlengingsadvies van het Forensisch Psychiatrisch Centrum (FPC) Dr. S. van Mesdag, waarin werd geadviseerd om de terbeschikkingstelling met twee jaar te verlengen. De officier van justitie heeft de vordering toegelicht en de getuige-deskundige heeft het verlengingsadvies verder toegelicht. De raadsman van de betrokkene heeft zich gerefereerd aan het oordeel van de rechtbank.

De rechtbank heeft overwogen dat de maatregel van terbeschikkingstelling is opgelegd terzake van een misdrijf dat gericht was tegen de onaantastbaarheid van het lichaam van een persoon. Gezien de ernst van het delict en de risico's voor de veiligheid van anderen, is de rechtbank van oordeel dat een verlenging van de terbeschikkingstelling met twee jaar noodzakelijk is. De rechtbank heeft daarbij de relevante wetsartikelen in aanmerking genomen en heeft besloten de termijn van terbeschikkingstelling van de betrokkene met twee jaar te verlengen. Deze beslissing is genomen in raadkamer en is op 5 maart 2010 openbaar uitgesproken.

Uitspraak

RECHTBANK ARNHEM
Sector strafrecht
Meervoudige raadkamer
Parketnummer : 05/091484-03
Datum zitting : 19 februari 2010
Datum uitspraak : 5 maart 2010
In de zaak van
de officier van justitie in het arrondissement Arnhem
tegen
naam : [betrokkene]
geboren op : [geboortedatum] te [geboorteplaats],
thans verblijvende te FPC Dr. S. van Mesdag te Groningen.
Raadsman : mr. M.J.J.E. Stassen, advocaat te Tilburg.
Procedure
De raadkamer heeft kennis genomen van de op 1 februari 2010 ter griffie van deze rechtbank ingekomen vordering van de officier van justitie in dit arrondissement van dezelfde datum, welke vordering strekt tot verlenging van de terbeschikkingstelling met twee jaar van de door het Gerechtshof te Arnhem bij arrest van 3 december 2004 opgelegde maatregel van terbeschikkingstelling met betrekking tot voornoemde [betrokkene], hierna te noemen betrokkene.
De raadkamer heeft verder kennis genomen van de processtukken, waaronder de aantekeningen als bedoeld in artikel 509o, tweede lid, van het Wetboek van Strafvordering alsmede het verlengingsadvies van het Forensisch Psychiatrisch Centrum (FPC) Dr. S. van Mesdag te Groningen d.d. 6 januari 2010, in welke rapportage wordt geadviseerd om de terbeschikkingstelling met twee jaar te verlengen.
In raadkamer van 19 februari 2010 zijn gehoord:
- betrokkene;
- de raadsman van betrokkene, mr. M.J.J.E. Stassen;
- de getuige-deskundige dhr. R. Pieters, psycholoog, en
- de officier van justitie.
De officier van justitie heeft de vordering toegelicht en daarbij gepersisteerd.
De getuige-deskundige heeft het verlengingsadvies toegelicht.
De raadsman heeft zich gerefereerd aan het oordeel van de rechtbank.
Overwegingen
De raadkamer heeft kennis genomen van het verlengingsadvies van FPC Dr. S. van Mesdag voornoemd d.d. 6 januari 2010. In dit advies wordt – onder meer – het volgende geconcludeerd:
“Box 2 Algemeen
2.1 (Delict) Diagnostiek
[…]
• Delictgerelateerde factoren
1. Er is sprake van impulsiviteit, moeite zich in een ander te verplaatsen en een onvoldoende ontwikkelde gewetensfunctie passend bij een antisociale persoonlijkheidsstoornis. Betrokkene heeft moeite met langetermijnplanning en hij heeft een geringe frustratietolerantie.
2. Betrokkene kan non-verbaal intimiderend overkomen.
3. Betrokkene heeft moeite met het verwoorden en uiten van gevoelens en om bepaalde emoties en gevoelens aan gebeurtenissen te koppelen.
4. Betrokkene heeft in het verleden misbruik gemaakt van alcohol.
[...]
Box 4 Algemeen
[…]
4.3 Recidivegevaar
• Prognose met betrekking tot de duur van het benodigde risicomanagement/ recidivegevaar/ geclassificeerde stoornis t.a.v. het TBS-delict
Vanuit de literatuur en klinische ervaring blijkt dat persoonlijkheidsstoornissen hardnekkig kun-nen zijn, maar met het vorderen van de leeftijd en het aanleren van juiste coping vaardigheden wel in ernst kunnen afnemen of verbleken. In betrokkene’s geval is het hierbij prognostisch gunstig dat hij zich inzet voor de behandeling, dat hij cognitief gemiddeld presenteert, in staat is tot zelfreflec-tie, een ondersteunend sociaal milieu heeft en op relatief jonge leeftijd met de behandeling begint. Zijn oorlogservaring hebben in die zin een ongunstige invloed dat ze persoonlijkheidsproblemen versterkt zullen hebben. De ernst van het delict is ook een ongunstige factor.
Indien betrokkene zich op een positieve manier blijft inzetten voor zijn behandeling, is op dit mo-ment de verwachting dat hij genoeg uit de behandeling kan halen om uiteindelijk weer (eventueel met gepaste begeleiding) in de maatschappij te kunnen functioneren.
[…]
Box 9 Verlengingsadvies
• Samenvattende beschrijving m.b.t. het verband tussen stoornis, gevaar, geboden behandeling en de prognose.
Betrokkene is een thans 24-jarige man bij wie sprake is van een antisociale persoonlijkheidsstoor-nis en trekken van een narcistische persoonlijkheidsstoornis.
Hij bevindt zich op dit moment in de delictgerelateerde fase van zijn behandeling. De bewerking van de persoonlijkheidsproblematiek zal naar verwachting nog geruime tijd in beslag nemen en de duur van twee jaar zeker overschrijden. De delictrisico’s hangen samen met:
- de persoonlijkheidsproblematiek en daarmee samenhangende kenmerken,
- betrokkene’s geslotenheid en moeite met het uiten van emoties,
- kans op terugval in misbruik van middelen,
- ontbreken van een voldoende groot adequaat sociaal netwerk.
• Advies verlenging terbeschikkingstelling
Wij adviseren de terbeschikkingstelling te verlengen met 2 jaar.”
De rechtbank is van oordeel dat op grond van hetgeen hiervoor is overwogen en op grond van de omstandigheid dat de maatregel van terbeschikkingstelling is opgelegd terzake van een misdrijf dat gericht was tegen of gevaar veroorzaakte voor de onaantastbaarheid van het lichaam van een persoon, de veiligheid van anderen dan wel de algemene veiligheid van personen een verlenging van de maatregel vereist en wel met een periode van 2 (twee) jaar.
De rechtbank zal dan ook beslissen als hierna te melden en neemt daarbij de desbetreffende wetsartikelen in aanmerking.
BESLISSING:
Verlengt de termijn van de terbeschikkingstelling van [betrokkene] voornoemd met 2 (twee) jaar.
Deze beschikking is gegeven in raadkamer door mrs. T.H.P. de Roos, voorzitter, W. Bruins en W.L.J.M. Duijst, rechters, in tegenwoordigheid van mr. Y. Rikken, griffier, en uitgespro-ken ter openbare terechtzitting van deze rechtbank op 5 maart 2010.