3.1
Van het navolgende kan ten processe worden uitgegaan.
- Van Eenennaam is geboren [in] 1956.
- In de periode van 1976 tot 1988 was Van Eenennaam aan NAC verbonden als doelman van het eerste elftal. In de periode van 1988 tot 1996 werkte Van Eenennaam bij NAC als scout en keeperstrainer.
- Van Eenennaam is op 1 januari 1996 voor onbepaalde tijd in dienst getreden bij NAC voor 40 uur per week en was laatstelijk werkzaam als stadionbeheerder tegen een loon [Q],= bruto per maand, te vermeerderen met 8% vakantietoeslag;
- In een schrijven van NAC aan Van Eenennaam van 8 oktober 2003 staat het volgende vermeld.
“(…) Uw optreden heeft ertoe geleid dat de heer [V] en zijn gezin zich zeer bedreigd hebben gevoeld (…) Hiervoor bent u verantwoordelijk. (…) Op grond van het bovenstaande heb ik dan ook besloten om mij dit maal te beperken tot het uitspreken van een ernstige berisping en tevens laatste waarschuwing. (…)”
- Op 5 september 2007 is een eindrapport ten behoeve van NAC met als titel “Eerst denken dan doen” en als ondertitel “Een voorzet voor een nieuwe tactiek van een facilitair team” verschenen.
- Op 16 mei 2009 is onderzoeks- en adviesbureau “Nachtegaal & Monsieurs” gestart met een onderzoek in opdracht van NAC om duidelijkheid te verkrijgen in vermeende interne fraude binnen NAC door Van Eenennaam.
- Op 24 september 2009 is Van Eenennaam op non-actief gesteld.
- Op 24 september 2009 heeft een gesprek plaatsgevonden tussen NAC en Van Eenennaam.
- In een schrijven van NAC aan Van Eenennaam van 24 september 2009 (gedateerd 2 april 2009) staat het volgende vermeld.
“(…) Enkele maanden geleden bereikten ons verhalen dat het voorkwam dat zogenaamde “reclasseringsuren” ten onrechte als “gewerkt werden geregistreerd, tegen betaling van een vergoeding. Wij hebben deze geruchten ernstig opgenomen en besloten te onderzoeken of een en ander ook daadwerkelijk zo had plaatsgevonden. Wij hebben daarvoor een onderzoeksbureau ingeschakeld, dat ons zeer recent op de hoogte heeft gebracht van hun (voorlopige) bevindingen.
(…) dergelijk handelen past niet bij de functie en de vertrouwelijke positie die je bij NAC bekleedt.
NAC heeft de eerste onderzoeksresultaten gedeeld met de reclassering. Laatstgenoemde heeft daarop op 23 september jl. schriftelijk aan NAC laten weten, de samenwerking met NAC onmiddellijk te zullen beëindigen, wanneer jij in je functie van stadionbeheerder wordt gehandhaafd.
Uit het onderzoek zijn ook andere feiten naar voren gekomen. We hebben je deze vanmorgen voorgehouden. Het gaat onder meer om fraude met uren, goederen en wedstrijdkaarten binnen NAC (…)
- Op 5 oktober 2009 is Van Eenennaam op staande voet ontslagen.
- In een schrijven van (de gemachtigde van) NAC van 5 oktober 2009 staat het volgende vermeld.
“Op (…) uitgenodigd voor een gesprek hierover, vanmorgen om 10:00 uur in het stadion. (…) U bent vanmorgen echter niet verschenen.
NAC heeft vanmorgen van het onderzoeksbureau vernomen welke concrete feiten naar voren zijn gekomen. Deze had NAC met u willen bespreken. (…)
Ten eerste is naar voren gekomen dat u, althans dat onder uw leiding, ten onrechte reclasseringsuren van taakgestraften heb geregistreerd als “gewerkt”. (…)
Ook is uit onderzoek naar voren gekomen dat u ten onrechte gelden bestemd voor NAC, na ontvangst niet heeft afgedragen. Het betreft concreet de opbrengst van afvalmateriaal uit het stadion van NAC, derhalve eigendom van NAC, dat u in opdracht van NAC in het kader van de uitvoering van uw werkzaamheden liet afvoeren (…)
Uit stukken is verder gebleken dat goederen, met name gereedschap, door u in de uitvoering van uw functie op naam en op rekening van NAC zijn besteld bij [H], door NAC werden betaald, en door u werden afgehaald. Deze goederen zijn, nadat u ze in uw bezit kreeg, nooit bij NAC afgeleverd (…)
Ook is gebleken dat u goederen (onder meer verf) op naam en rekening van NAC hebt besteld bij [O]. (…) Bij aankomst bij het stadion heeft deze medewerker de goederen conform uw instructies in uw auto geplaatst. De verf is nooit in het stadion gebracht. (…)
Uit de inventarisatie van de kledingvoorraad is gebleken dat een groot aantal stukken uit de voorraad ontbreken, zonder dat de uitgifte daarvan in de administratie is opgenomen. (…) gebleken dat u met onbevoegden het kledingmagazijn betreedt en deze onbevoegden met een groot aantal kledingstukken het pand laat verlaten.
Tot slot is naar voren gekomen dat u aan Pontmeijer - naar inmiddels vast gebruik – jaarlijks een achttal sponsorkaarten verstrekt, zonder dat Pontmeijer enig sponsorcontract met NAC heeft. Navraag bij Pontmeijer heeft inmiddels uitgewezen dat Pontmeijer wel degelijk in de veronderstelling verkeert een sponsorcontract met NAC te hebben. In ruil voor de sponsorplaatsen heeft Pontmeijer met u afgesproken dat u in het kader van uw functie bij NAC jaarlijks tot een bedrag van € [X],= inkoopprijs aan goederen mag bestellen. (…) Deze goederen zijn nooit aan NAC geleverd. (…)
Het complex van bovenstaande gedragingen, maar ook elk van bovenstaande gedragingen afzonderlijk is dermate laakbaar en levert een dermate ernstige schending van het vertrouwen op, dat van NAC niet gevergd kan worden dat zij de arbeidsovereenkomst met u laat voortduren: elk van de naar voren gekomen feiten levert op zichzelf staand een dringende reden voor beëindiging op. Hierbij zeg ik namens uw werkgever dan ook met onmiddellijke ingang de arbeidsovereenkomst met u op. (…)”
- In een schrijven van de gemachtigde van Van Eenennaam als reactie op het schrijven van
NAC van 5 oktober 2009 staat het volgende vermeld.
“(…) In deze brief heeft u hem staandevoets ontslagen op grond van de in die brief opgesomde dringende redenen, zonder aan de heer Van Eenennaam zelfs maar de kans te geven om eerst te reageren op de verwijten aan zijn adres. Weliswaar had u cliënt uitgenodigd voor een gesprek teneinde gehoord te worden, maar daarbij heeft u, ondanks herhaald en dringend verzoek, nagelaten concreet aan te geven over welke kwesties het in dat gesprek zou gaan.(…) Ten aanzien van de thans gepresenteerde verdenkingen en verwijten wenst de heer Van Eenennaam als volgt te reageren (…) Voor en namens de heer Van Eenennaam roep ik hierbij de nietigheid in van het staandevoets ontslag (…)”
- In een door Van Eenennaam overgelegde verklaring van [getuige], gedateerd 1
november 2009, staat het volgende vermeld.
“Langs deze weg wil ik even mijn zegje doen. (…) Als er iets voor de directie gedaan moest worden, dan was Ton wel goed genoeg, want die regelde het wel. Heer [V]: ‘dakpannetjes op uw huis goed leggen met taakgestraften, dat mag wel?” Mevrouw [B]: “uw verhuizing en uw tuin opknappen met taakgestraften, dat mag wel?”
Heer [A], die moet ook even naar huis gebracht worden, mag dit allemaal wel?
(…) Directie, bekijk eerst Uw eigen zaken maar eens goed voor U over een ander oordeelt.”
- In een door Van Eenennaam overgelegde verklaring van [getuige], gedateerd 9
november 2009, staat het volgende vermeld.
“(…) Al snel hadden Ton en ik een bouwploeg om ons heen gevormd. Deze bestond alleen maar uit NAC-supporters die op vrijwillige basis bij NAC wilden werken, want geld voor een aannemer of betaalde kracht had NAC niet. (…) Wij werden door iedereen gevraagd, door de voorzitter en door menig directeur, voor klussen als vrijwilliger, bij de mensen thuis, die bij de club betrokken waren. (…) Jarenlang heeft Ton in een grijs gebied gewerkt. Hij kende natuurlijk door zijn voetbalcarrière heel veel mensen in en rondom Breda, die voor hem en voor NAC wat wilden betekenen, soms in ruil voor een kaartje of consumptiebon. NAC was hiervan op de hoogte (zie het rapport) (…)”
- Als “rapportdatum” staat in het door “Nachtegaal & Monsieurs” uitgebrachte rapport (hierna: het onderzoeksrapport) 4 november 2009 genoemd.
- [G] was samen met [D] bij NAC werkzaam als werkmeester van Reclassering Nederland.
- In bijlage 8 van het onderzoeksrapport is de volgende verklaring van [G] opgenomen die hij op 25 september 2009 tijdens een gesprek met onder andere [V] en [D] heeft gegeven.
“(…) Ik heb eerder, op 14 september 2009, op uw uitdrukkelijk verzoek, ook met u gesproken. (…) U heeft mij toen onder andere gevraagd wat ik me kon herinneren van een geval begin 2008. U zou informatie hebben gekregen van een geval waarin een taakgestraft persoon uren zou hebben laten aftekenen binnen NAC die door hem nimmer waren gewerkt. (…) Ik kon me betreffend geval op dat moment echter niet herinneren. Ik kan me nu inmiddels herinneren waarover [S]oen ging. [S] ([S]) is een persoon die binnen NAC een werkstraf heeft moeten uitvoeren. Ik denk dat dit medio 2008 is geweest. (…) [S] zou voor “NAC Street League” hebben gereden om zijn taakstraf uren te maken (…)”
- In de als bijlage 9 van het onderzoeksrapport opgenomen verklaring van [D] staat het volgende vermeld.
“(…) De heren [L], [G] en [W] zouden op 26 juli 2009 starten met een contract in taakstraf op NAC (…) Op maandag 27 juli 2009 kregen we van Ton de presentielijst van onze cliënten voornoemd. Bij de genoemde drie personen stonden op die lijst de uren 09.00 uur tot 16.00 uur vermeld. Daarbij was door Ton een krul gezet als zijnde gewerkt. De betreffende uren waren door Ton op de presentielijst vermeld. (…) Vervolgens heb ik aan de heer [L] gevraagd (…) Daarop maakt ik op dat niet met drie cliënten van de Reclassering in het NAC-stadion was gewerkt op 26 juli 2009 maar met 2 personen. De cliënt die door de heer [L] werd omschreven, was volgens mij de heer [G], althans die voldeed aan die omschrijving. (…)”
- In de als bijlage 10 van het onderzoeksrapport opgenomen verklaring va[B] staat het volgende vermeld.
“(…) U vraagt me of op zondag 26 juli 2009 iemand van de Reclassering kan hebben gewerkt. Ik weet zeker dat op die zondag niemand daar heeft gewerkt. (…) Er is die zondag wel getraind op het complex (ktr: te Zundert) (…)”
- Als bijlage 29 van het onderzoeksrapport is opgenomen de brief van 24 september 2009
van de reclassering Nederland aan NAC, waarin staat:
“Zoals telefonisch met u is overeengekomen (16.09.09) stuur ik u deze brief waarin Reclassering Nederland u het volgende wil mededelen:
Allereerst wil ik u bedanken dat u mij op de hoogte hebt gesteld van de ontstane situatie binnen uw organisatie met betrekking tot de heer Eenennaam. (…)”
- In de door Van Eenennaam overgelegde verklaring van [getuige], gedateerd 1 december 2009, staat het volgende vermeld.
“(…) Ook op zondag 26 juli, er moest die dag veel overgebracht worden, o.a. materialen van de fitnessruimte ik heb daarbij hulp gekregen van [W] [W] die ik ‘s morgens mee kreeg van Ton van Eenennaam (…)”
- In de door Van Eenennaam overgelegde verklaring van [IJ], gedateerd 7 december 2009 staat het volgende vermeld.
“ (…) Ik werk als vrijwilliger bij NAC en ik verklaar hierbij dat ik op 30 augustus 2009 heb gewerkt in het stadion met o.a. de heer [W]. (…)”
- In het onderzoeksrapport staat onder “onderzoek documenten Stolwerk Metaal B.V.” het volgende vermeld.
“(…) Uit het stadion van NAC waren, in de maand juli 2009, door het bedrijf Stolwerk Metaal BV een aantal ladingen metaal opgehaald. (…) Doordat het voor de financiële administratie binnen NAC onduidelijk was hoeveel ladingen door Stolwerk Metaal waren opgehaald, is door een medewerker van NAC op 29 juli 2009 telefonisch contact gelegd met dit bedrijf. (…) Na enig aandringen werd uiteindelijk een fax aan NAC verzonden met daarin een kopie van de zogenaamde “contantbonnen” zoals die in de financiële administratie van Stolwerk Metaal BV werden teruggevonden. (…) Bij onderzoek in de financiële administratie van NAC is vervolgens gebleken dat de heer Ton van Eenennaam de waarde van 5 van deze 10 contantbonnen met de navolgende nummers had afgedragen aan de kasbeheerder van NAC. (…) Op 29 juli 2009, binnen 1 uur nadat de fax van Stolwerk Metaal BV door NAC was ontvangen, werd door de heer Van Eenennaam gebeld met de financiële administratie van NAC. Daarbij vermeldde hij dat door hem nog wat geld moest worden afgedragen aan de financiële administratie.. (…)”
- In het onderzoeksrapport staat onder “interview [S]” het volgende vermeld.
‘Stolwerk metaal gaf de voorkeur aan betalingen per bank. Alleen door het nadrukkelijke verzoek van de heer Van Eenennaam, was in geval van NAC Breda BV contant betaald voor het metaal dat afkomstig was uit het stadion van NAC.”
- In het onderzoeksrapport staat onder “onderzoek werkzaamheden Amphia Ziekenhuis” het volgende vermeld.
“De heer Ernest Stewart, technisch directeur binnen NAC (…) Volgens de informatie die door de heer Stewart werd verstrekt is van het Amphia Ziekenhuis recent geen verzoek gekomen met betrekking tot het verrichten van werkzaamheden aldaar. (…)”
- In de door Van Eenennaam overgelegde verklaring [M], gedateerd 4 december 2009, staat het volgende vermeld.
“(…) Bij de oplevering van die kamers heb ik met het ziekenhuis afgesproken dat ik terug zou komen voor onderhoud. Dit wilde ik dit najaar gaan doen. Ik heb hiervoor verf besteld bij Ton van Eenennaam. Die verf is door hem bij mij afgeleverd eind september 2009. (…)”
- In het onderzoeksrapport staat onder “analyse beeldmateriaal kleding voorraadruimte NAC het volgende vermeld.
“Op 18 juni 2009 werd door opdrachtgever een dvd ter beschikking van het onderzoek gesteld. (…) Ter toelichting informeerde opdrachtgever ons als volgt: (…) De heer [B] houdt de kledingvoorraad bij en is als enige bevoegd tot uitgifte daarvan. Elke uitgifte dient via de heer [B] te lopen. (…) Samenvatting videobeelden:
Uit de videobeelden is gebleken dat Ton van Eenennaam, hoewel daartoe niet bevoegd, zaken behorend aan NAC uit de betreffende ruimte mee neemt en deze uitgeeft aan derden. (…) Onderstaande waarnemingen dateren van 13 juni 2009. (…)”
- In de als bijlage 7 van het onderzoeksrapport opgenomen verklaring van [getuige] staat het volgende vermeld.
“(…)Een sleutel hangt op de administratie voor op kantoor. Voor zover ik weet zijn dus drie sleutels van die materiaalruimte. (…) Ton doet hier binnen NAC onder andere het sleutelbeheer. Ik weet niet hoe hij aan de sleutel is gekomen die hij heeft gebruikt om die ruimte binnen te gaan (…) Ton heeft mij, na mijn vakantie, op geen enkele wijze en op geen enkel moment ingelicht omtrent het feit dat hij in de betreffende ruimte was geweest en dat hij daar spullen uit had meegenomen. Omdat ik de beheerder van die spullen ben, zou hij mij daar zeker van op de hoogte moeten brengen. (…) Ik ben eind mei 2009 op vakantie gegaan. Ik ben de woensdag na Pinksteren (ktr: 3 juni 2009) vertrokken voor de duur van 10 dagen.(…)”
- In het onderzoeksrapport staat onder “interview [B]” het volgende vermeld.
“(…) [Br] van Pontmeijer had via Ton een passe-partout van NAC. Volgens mij had Ton dat via [L] [A] geregeld. U vraagt me of die regeling nu door Ton is geregeld of door mij. Ik heb die afspraken niet gemaakt met Pontmeijer. Ton maakte de afspraken. Ik heb de laatste jaren meegedaan met die regeling door mijn vier seizoenskaarten in te brengen. Ik heb bouwmaterialen van Pontmeijer ontvangen als tegenwaarde voor mijn kaarten. Als door Pontmeijer veel meer materiaal is verstrekt binnen die regeling, dan is dat niet aan mij geweest. (…)”
- In de als bijlage 15 in het onderzoeksrapport opgenomen verklaring van [getuige], directrice van Pontmeijer, staat het volgende vermeld.
“(…) Wij hebben al jaren een afspraak met Ton van Eenennaam, de stadionbeheerder van NAC. Wij zijn er altijd vanuit gegaan dat we daardoor een afspraak hadden met de club NAC. (…) Voor de tegenwaarde van die betreffende kaarten zijn door Pontmeijer Breda de afgelopen jaren bouwmaterialen geleverd aan [B] en Ton van Eenennaam. (…) Kennelijk zijn die kaarten door [B] zelf aangeschaft. Zijn naam staat namelijk op de kaarten. (…)”