3.1. In dit geding kan van de navolgende feiten worden uitgegaan.
Tielemans exploiteert een varkensmestbedrijf/ varkens vermeerderings bedrijf. Zij maakt voor ventilatie en verwarming van haar varkensstal geen gebruik van een c.v. ketelinstallatie of een warmte krachtinstallatie, maar van grondwater. Zij heeft daarvoor in december 2005 een klimaat besturingssysteem gekocht en geleverd kregen, welk systeem zij nadien in gebruik heeft genomen.
3.1.1 Ten behoeve van haar bedrijf heeft Tielemans bij Achmea, via bemiddeling van Rabobank, een zogeheten Bedrijven Compact Polis verzekering afgesloten. Onder paragraaf 2 op bladzijde drie van deze polis staat vermeld: “ vorst Deze dekking geldt alleen voor de functionele inrichting Bovendien moet de vorst schade het gevolg zijn van een plotseling en onvoorzien technisch mankement aan de ketelinstallatie of de WK- installatie of het uitvallen van de elektriciteitsvoorziening (…..) “
Elders in de polis wordt het begrip bedrijfsgebouw gedefinieerd; tot een bedrijfsgebouw wordt blijkens de polis ook de functionele inrichting gerekend. Voor zover van belang staat in de polis vermeld dat tot de functionele inrichting onder meer alle zaken behoren die zich in of aan het bedrijfsgebouw bevinden ter uitoefening van het agrarische bedrijf.
3.1.2 Voorafgaand aan het sluiten van de overeenkomst is aan de Hr. Van den Meijdenberg, assurantie adviseur in dienst van Rabobank, door Tielemans te kennen gegeven dat een conventionele centrale verwarmingsketel of een warmte kracht installatie in het bedrijf ontbreekt en dat Tielemans in de plaats daarvan gebruik maakt van een grondwater- klimaatbesturingssysteem. Deze assurantie adviseur heeft ten behoeve van het afsluiten van een verzekeringsovereenkomst tussen Tielemans en Achmea vervolgens contact opgenomen met medewerkers van Achmea; hij heeft echter daarbij niet kenbaar gemaakt, dat er in het bedrijf een klimaat besturingssysteem is die in de plaats komt van een centrale verwarmingsketel of een warmte krachtinstallatie. De verzekeringsovereenkomst is vervolgens elektronisch tot stand gekomen; op het door deze adviseur ingevulde elektronisch aanvraagformulier is bij de vraag soort verwarming het antwoord ingevuld: CV gas/olie, gesloten systeem.
3.1.3 Het bedrijf is in gebruik genomen op 27 oktober 2006; op een daaraan vooraf gegane open dag was de manager van Rabobank aanwezig: daarna is Tielemans door voormelde assurantie-adviseur geadviseerd om de onderhavige installatie mede te verzekeren tegen het risico van vorst.
3.1.4 In de nacht van 6 op 7 januari 2009 was er sprake van extreme koude. In die nacht is het klimaat besturingssysteem bevroren. Tielemans heeft de schade bij Achmea gemeld waarna Achmea een agrarisch expert, de heer Loeffen, heeft ingeschakeld. Deze Loeffen heeft op 21 januari 2009 het bedrijf bezocht en op 14 april 2009 gerapporteerd aan Achmea, dat polis dekking ontbreekt, omdat de software matige aansturing van het klimaat besturingssysteem debet aan de schade bleek. Achmea heeft de conclusie van dit rapport gevolgd en op 16 april 2009 aan Tielemans te kennen gegeven, dat er geen technisch mankement aan de installatie is waargenomen en dat er daarom geen dekking is.
3.1.5 Tielemans heeft zich vervolgens voorzien van bijstand door haar rechtsbijstandverzekeraar; deze heeft Achmea verzocht om het dekkingstandpunt te herzien en daartoe Achmea geconfronteerd met bevindingen van het bedrijf Fancom. Deze bevindingen komen erop neer dat de schade niet is ontstaan door een fout in de software maar door een plotseling en onvoorzien technisch mankement. Achmea heeft hier op bij brief van 14 september 2009 gereageerd en daarbij aangegeven dat ze de juistheid van de bevindingen ontkent; tevens schrijft zij in deze brief: “ wij wijzen u op de polisvoorwaarden. De voorwaarden bepalen dat vorst schade is gedekt als deze het gevolg is van een plotseling en onvoorzien technisch mankement aan de ketelinstallatie of het uitvallen van de elektriciteitsvoorziening. Er is op geen enkele manier aangetoond dat hiervan sprake is geweest. Wij handhaven dan ook ons afwijzend standpunt.”
3.1.6 De rechtsbijstandverzekeraar heeft vervolgens ing J.A.M. Peijnenburg, verbonden aan DLV, opdracht gegeven een onderzoek in te stellen naar de oorzaak van de schade. Deze concludeerde vervolgens, dat er sprake is van een onvoorzien technisch mankement, bestaande uit, kortgezegd, instabiliteit van temperatuur voelers. Geconfronteerd met deze bevindingen heeft Achmea opnieuw gereageerd ten aanzien van de vraag om dekking te verlenen: op 21 december 2009 wijst Achmea opnieuw dekking af en schrijft onder andere:
wij wijzen u wederom naar de polisvoorwaarden. hierin wordt bepaald dat schade door vorst is gedekt als er zich een technisch mankement heeft voorgedaan aan de ketelinstallatie of de WK- installatie. Er wordt in de polisvoorwaarden aangegeven wat er onder een ketelinstallatie wordt verstaan. Ook aan de hand van de door u aangeleverde gegevens blijkt niet dat er een technisch mankement is geweest van de ketelinstallatie(…..)”.
3.1.7 Tielemans heeft vervolgens bij deze rechtbank een voorlopig deskundigenbericht gevraagd en gekregen. De inzet van het uit te brengen deskundigenbericht was het achterhalen van de oorzaak van de schade. De door de rechtbank benoemde deskundige, te weten de Heer H.Hollanders verbonden aan Electro Care BV heeft een onderzoek naar deze oorzaak ingesteld en geconcludeerd, dat de oorzaak van de schade gelegen is in een plotseling en onvoorzien technisch mankement als gevolg van vorst. Deze Hollanders taxeert de totale herstelkosten op EURO 107.480,02 exclusief BTW.