Naar aanleiding van de door [B] uitgevoerde reparatie op 2 en 3 februari 2010 heeft de heer R.F.G. Frankort, werkzaam bij Achmea Schadeservice Brand & Varia, een onderzoek verricht ter zake waarvan hij een rapport heeft opgesteld. In dit rapport, gedateerd 1 december 2010, is – voor zover relevant – het volgende opgenomen:
“Naam verzekerde [B] Koeling B.V.
(…)
Inleiding
Op 19 maart 2010 ontving ik van Interpolis de opdracht voor het doen van het onderzoek naar de toedracht en de hoogte van de schade die verzekerde op zijn aansprakelijkheidpolis claimt.(…)
(…)
Verklaring [C]
(…)
Verzekerde moest een lekkage aan de machine verhelpen. Een koppeling bleek niet goed dicht te zijn. De koppeling moest gedemonteerd worden. Hier is nieuw dichtingmateriaal toegepast waarna de koppeling weer is aangebracht. Doordat deze koppeling zich in het koudemiddelcircuit bevond moest het koudemiddel worden afgetapt. Het aftappen is door verzekerde [lees: [B]], gezien de tijd dat het aftappen heeft geduurd, correct uitgevoerd. [C] heeft het vermoeden dat bij het terugpompen van het koudemiddel in de verdamper na het verhelpen van de lekkage fout is gegaan. [C] is ervan overtuigd dat door verzekerde de afsluiter in de leiding tussen de condensor en de verdamper te snel is geopend. Hierdoor komt in een korte tijd het vloeibare koudemiddel in de verdamper terwijl voor die tijd de verdamper vacuüm is gemaakt. Door het vacuüm maken is de druk in de verdamper laag waardoor het koudemiddel direct tot verdamping overgaat. Het water in de buizen door de verdamper stond stil waardoor alle warmte aan dit water werd onttrokken. Het water kon daardoor bevriezen met scheuren in de buizen tot gevolg.
Juist bij deze machine waar het water zich in de buizen bevindt en het koudemiddel daaromheen is de kans op bevriezing groter dan bij de gebruikelijke machines met het koudemiddel in de buizen. Dit komt doordat de hoeveelheid koudemiddel ten opzichte van de hoeveelheid water erg groot is. In de verdamper zit in bepaalde situaties circa 300 kilogram koudemiddel tegen circa 30 kilo water in de buizen. Verzekerde heeft hier hoogstwaarschijnlijk geen rekening mee gehouden.
[C] verklaart expliciet dat het ontbreken van een flowswitch niets te maken heeft met deze oorzaak.
Eigen bevindingen:
De technische verklaring van [C] klopt volledig. Wanneer meerdere buizen waarin water aanwezig is binnen een kort tijdsbestek scheuren, kan dat alleen het gevolg zijn van een abrupte temperatuurverlaging met bevriezing van het water tot gevolg. Doordat hoogstwaarschijnlijk de circulatiepomp niet heeft gedraaid stond het water stil in de buizen. Indien de pomp wel zou hebben gedraaid was de omvang van de schade vele malen kleiner geweest of was zelfs geen schade ontstaan. De monteur van verzekerde had voor het weer vullen van de verdamper moeten controleren of de watercirculatiepomp draaide. Dat is essentieel van belang in deze situatie.
Oorzaak:
De monteur van verzekerde heeft hoogstwaarschijnlijk, na het verhelpen van de lekkage de verdamper te snel weer gevuld met koudemiddel. Omdat de druk in de verdamper laag was (vacuüm) is het koudemiddel direct van vloeibaar naar gasvormig veranderd. Deze toestandverandering heeft dermate veel energie/warmte in de buizen onttrokken dat bevriezing van het water is ontstaan met scheuren in de buizen als gevolg.”