3.1.Op grond van de “Overeenkomsten tot Tijdelijk Gebruik” van 20 oktober 2014, van 21 januari 2015 en van 13 november 2014 hebben [gedaagde 1] c.s. ieder van Ad Hoc, tegen een maandelijkse vergoeding van € 220,--, een kamer in de voormalige bedrijfsruimte aan de [adres] te Bloemendaal (verzorgingshuis [verzorgingshuis], hierna: [verzorgingshuis]) in gebruik gekregen, met het oog tijdelijk verblijf ter beperking van het risico van ingebruikname van [verzorgingshuis] door derden zonder recht of titel (verblijf als ‘antikraakwacht’), dit in afwachting van herbestemming van [verzorgingshuis]. In de overeenkomsten is onder meer het volgende opgenomen:
“
Overwegende:
(…)
Dat deze vergoeding strekt tot bestrijding van de bedrijfskosten van Ad Hoc Beheer, en derhalve niet aan de eigenaar / beheerder van het object ten goede komt, en kan dan ook niet aan huur in de zin van het Burgerlijk Wetboek kan worden gelijkgesteld. De werking van de redelijkheid en billijkheid en de goede trouw verzetten zich bovendien tegen een eventueel beroep op de wettelijke bepalingen over huur. Een dergelijk beroep (uit welken hoofde dan ook) is in strijd met de bedoeling van partijen bij het aangaan van de overeenkomst;
Dat Ad Hoc Beheer door de eigenaar/beheerder van het object uitdrukkelijk ie gemachtigd om op eigen naam jegens gebruiker alle bevoegdheden uit te oefenen In verband met onderhavige overeenkomst, alle bevoegdheden in geval van niet nakoming van deze overeenkomst door de gebruiker daaronder begrepen, zowel in als buiten rechte;
Dat gebruiker bereid is - en dat zijn leefsituatie toelaat- zijn verblijfsrecht afhankelijk te stellen van opzegging op korte termijn door Ad Hoc Beheer, dat hij zich ermee akkoord verklaart dat dit gebruik korte tijd na opzegging als na te melden zal moeten eindigen en het object moet worden ontruimd;
Dat gebruiker zich realiseert dat hij geen beroep zal kunnen doen op huurbescherming, niet alleen omdat het beoogd gebruik van het object naar zijn aard van korte duur zal zijn, doch tevens omdat tegenover dat gebruik geen tegenprestatie aan de eigenaar / beheerder verschuldigd is of zal worden voldaan, en dat een beroep op huurbescherming bovendien in strijd is met de bedoeling van partijen en de redelijkheid en billijkheid zich tegen een dergelijk beroep verzet;
Dat partijen een nadere regeling wensen vast te stellen met betrekking tot de voor hen over en weer uit deze gebruiksovereenkomst voortvloeiende rechtsgevolgen.
Zijn overeengekomen als volgt:
(…)
Statistisch te verwachten duur van het gebruik
4. De gemiddelde duur van verblijf van een gebruiker in een object als ten deze bedoeld is naar ervaringsregelen ongeveer acht maanden. Deze verblijfsduur ie echter louter indicatief, en Ad Hoc Beheer noch de eigenaar / beheerder kunnen enige aansprakelijkheid aanvaarden indien in concrete gevallen een gebruiker mocht worden teleurgesteld in zijn toekomstverwachtingen met betrekking tot de duur van het in het object toegestane verblijf. Gebruiker is zich bewust van de bijzondere en tijdelijke aard van deze overeenkomst.
Gebruiker realiseert zich dan ook dat daarom geen absolute zekerheid kan worden verschaft over de te verwachten duur van het tijdelijk gebruik. De werkelijke duur zal in ieder geval over het algemeen beperkt (kort) en tijdelijk zijn.
(…)
Opzegging overeenkomst tot tijdelijk gebruik
28. Deze overeenkomst kan te allen tijde en door elk van partijen zonder opgave van redenen schriftelijk worden opgezegd, met inachtneming van een opzegtermijn van tenminste 28 dagen. Een opzegging door Ad Hoc Beheer moet worden gericht een het adres van het object. Een opzegging door gebruiker moet worden gericht aan het adres van dat regiokantoor ven Ad Hoc Beheer waar gebruiker zich heeft Ingeschreven en de overeenkomst met betrekking tot het object in kwestie is aangegaan. (…)
30. Voor iedere dag of gedeelte van een dag gedurende welke gebruiker nalatig blijkt of blijft aan het sub 28 (‘Oplevering bij einde van het gebruik’) of sub 29 (‘Gebruik zonder recht of titel / kraken en/of sub 12 (‘Verbod tot in gebruik geven aan derden’) bepaalde te voldoen, alsmede voor iedere overtreding van het sub 23 (‘inschrijvingsplicht’) bepaalde, verbeurt gebruiker ten gunste van Ad Hoc Beheer een zonder voorafgaande aanmaning of ingebrekestelling onmiddellijk opeisbare boete van € 500,- (zegge: vijfhonderd euro), onverminderd het recht van Ad Hoc Beheer op onverkorte nakoming en/of volledige schadeloosstelling.
31. (…) Alle geschillen tussen partijen, betrekking hebbende op deze overeenkomst en/of het object, zullen worden beslecht door de bevoegde rechter te ‘s-Gravenhage, met uitzondering van die geschillen waarvan de Kantonrechter kennisneemt (…).”