Uitspraak
RECHTBANK DEN HAAG
[A],
1.De procedure
- de dagvaarding van 31 januari 2017, met producties 1 tot en met 25;
- de incidentele conclusie tot vrijwaring ex artikel 210 lid 1 Wetboek Burgerlijke Rechtsvordering (Rv) van de zijde van [A] van 19 april 2017;
- de incidentele conclusie van antwoord in vrijwaring ex artikel 208 jo 128 Rv van 3 mei 2017.
2.Het geschil in de hoofdzaak
- [A] is de uitvinder van de warmtewerende daktegel die ten grondslag ligt aan het product Roofclix. In 2003 heeft hij voor deze uitvinding een octrooi verkregen (hierna: het Octrooi).
- Om het product Roofclix grootschalig te kunnen exploiteren, is [A] gaan samenwerken met een aantal partijen, hetgeen in 2007 heeft geleid tot de oprichting van Planet Safe. PON, waarvan [A] de enig bestuurder is, is daarbij één van de aandeelhouders van Planet Safe geworden. Planet Safe houdt zich sedertdien bezig met de productie en verkoop van de Roofclix-daktegels.
- Door Planet Safe en [A] is de Stichting Beheer intellectuele eigendom Safe Planet Noordwijk (hierna: de Stichting) opgericht om daarin het Octrooi en andere intellectuele eigendomsrechten met betrekking tot het product Roofclix onder te brengen.
- Op 25 januari 2012 hebben [A] en de Stichting een overeenkomst (getiteld: ‘koopovereenkomsten overdrachtsakte octrooirechten’) gesloten. Op grond van deze overeenkomst heeft [A] het Octrooi verkocht en overgedragen aan de Stichting en heeft de Stichting vervolgens aan Planet Safe een licentie verleend die Planet Safe het exclusieve recht gaf de daktegel zonder beperkingen te exploiteren en in dat kader alle handelingen te verrichten die aan de octrooihouder zijn voorbehouden.
- [A] heeft hierna echter geweigerd mee te werken aan de daadwerkelijke inschrijving van de overdracht van het Octrooi in de octrooiregisters en het Octrooi vervolgens laten verlopen door de taksen voor de verlenging niet te betalen. Daarmee heeft hij c.q. PON onrechtmatig jegens Planet Safe gehandeld.
- Bovendien hebben PON c.s. onrechtmatig jegens Planet Safe gehandeld door zelf en via de besloten vennootschap Roofscaping Worldwide B.V. (verder: Roofscaping) inbreukmakende producten op de markt te brengen, zonder toestemming auteursrechtelijk beschermd materiaal van Planet Safe te gebruiken, kennis over prijzen en bestaande en potentiële klanten van Planet Safe te misbruiken en zich negatief over Planet Safe uit te laten jegens haar afnemers en potentiële klanten.
- Ten gevolge van al dit onrechtmatig handelen heeft Planet Safe schade geleden, bestaande uit juridische kosten, gederfde winst en buitengerechtelijke incassokosten.
3.Het geschil in het incident
4.De beoordeling in het incident
5.De beslissing
Stichting Beheer intellectuele eigendom Safe Planet Noordwijken de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijk
Roofscaping Worldwide B.V.in vrijwaring te dagvaarden tegen de terechtzitting van
26 juli 2017,
26 juli 2017voor conclusie van antwoord.