2.3.Aan deze vordering heeft Miro c.s. – voor zover thans van belang en zakelijk weergegeven – het volgende ten grondslag gelegd.
2.3.1.[A] is de uitvinder van isolerend enkelglas en (voormalig) bestuurder van VRI. VRI dreef een onderneming waarbij de activiteiten bestonden uit onder meer de verkoop van dat glas. In dat kader maakte VRI gebruik van de handelsnaam en het teken Van Ruysdael. Het Benelux-woordmerk Van Ruysdael, op 17 oktober 2003 ingeschreven onder nummer 0749978 voor onder meer klasse 19 (Glas voor bouwdoeleinden), (hierna: het Benelux-merk Van Ruysdael), was door VRI ondergebracht bij de Stichting Octrooibehoud VR (hierna: de Stichting). Enig bestuurder van de Stichting was mevrouw [Q] (hierna: [Q] ), met wie [A] enige tijd een affectieve relatie heeft gehad. Daarnaast gebruikte VRI de domeinnamen vanruysdael.eu en vanruysdael.com waarop content (onder meer teksten, foto’s, logo’s, video’s) te vinden was waarvan VRI auteursrechthebbende was. Voorts was VRI rechthebbende van het auteursrecht op de door haar gehanteerde huisstijl, onder meer op de website, op brieven, certificaten en in advertenties. Bij vonnis van 12 januari 2016 van deze rechtbank is VRI in staat van faillissement verklaard.
2.3.2.NBG Monuglass is gelieerd aan NBG. Beide ondernemingen zijn indirect eigendom van de heer [X] (hierna: [X] ). NBG was de voormalige glasleverancier van VRI. Tussen deze partijen golden verschillende Service Level Agreements (hierna: SLA). De leveranties van NBG kenmerkten zich door tekortkomingen jegens VRI ten aanzien van de overeengekomen kwaliteit en voorwaarden waaronder het glas geleverd zou worden. NBG was zich van die tekortkomingen bewust en daarom heeft zij een bedrag van € 150.000,- aan openstaande facturen omgezet in een ‘bevroren’ lening.
2.3.3.[X] heeft door samenspanning met [Q] op slinkse wijze het faillissement van VRI aangevraagd en de merkrechten van VRI verkregen. De Stichting heeft het Benelux-merk en de website vanruysdael.com inclusief content overgedragen aan NBG Monuglass, dat in november 2015 was opgericht met het oog op de voorgenomen productie- en handelsactiviteiten op het gebied van monumentale beglazing.
NBG Monuglass heeft vervolgens, met gebruikmaking van documenten opgemaakt in de huisstijl van VRI, de klanten van VRI benaderd. NBG Monuglass tracht, maximaal en zonder enige investering te doen, te profiteren van het bedrijfsdebiet van VRI zowel in Nederland als in Frankrijk.
2.3.4.Bij akte van 10 maart 2016 heeft de curator alle intellectuele eigendomsrechten van VRI overgedragen aan Miro. Deze rechten omvatten onder meer de handelsnaam Van Ruysdael en de auteursrechten op de websitecontent en huisstijl van VRI, maar niet het Benelux-merk Van Ruysdael.
2.3.5.Daarnaast is Miro houdster van het Benelux-woordmerk VR, aangevraagd op 11 maart 2016 en geregistreerd op 6 juli 2016 onder nummer 0994935 voor eveneens onder meer klasse 19 (glas voor bouwdoeleinden). VRI hanteerde de aanduiding VR eveneens ter aanduiding van de door haar gevoerde producten. NBG Monuglass maakt gebruik van het teken VR, aangezien zij zowel in Nederland als Frankrijk onder dat teken producten aanbiedt, in de handel brengt en in voorraad houdt. Dit gebruik vormt een inbreuk in de zin van artikel 2.20 lid 1 sub a en b BVIE.
2.3.6.NBG Monuglass hanteert ter aanduiding van haar onderneming de naam Van Ruysdael Glas als handelsnaam. Deze naam gebruikt NBG Monuglass consequent, onder meer als domeinnaam van het door haar op 22 oktober 2015 geregistreerde vanruysdaelglas.nl. De domeinnamen vanruysdael.eu, vanruysdael.nl en vanruysdael.com linken nu door naar vanruysdaelglas.nl. Het gebruik van Van Ruysdael Glas is in strijd met het (oudere) handelsnaamrecht van Miro.
2.3.7.De handelsnaam Van Ruysdael is sinds 2002 door VRI gevoerd en dateert derhalve van voor de registratiedatum van het Benelux-merk Van Ruysdael, dat immers gedeponeerd is op 17 oktober 2003. Miro heeft deze handelsnaam verkregen van de curator, door middel van de akte van 10 maart 2016. Op grond van artikel 5 Hnwkan Miro zich verzetten tegen het jongere handelsnaamgebruik door NBG Monuglass, dat dateert van na de datum van het faillissement van VRI. Daarnaast kan Miro zich met een beroep op het arrest Eurotyreverzetten tegen het jongere merkgebruik door NBG Monuglass. Omgekeerd kan NBG Monuglass zich op grond van artikel 2.23 lid 2 BVIE niet verzetten tegen het gebruik van de handelsnaam door Miro.
2.3.8.De content van de door NBG Monuglass gevoerde websites met de domeinnamen vanruysdaelglas.nl en vanruysdaelverre.fr is (voor 99,99%) een kopie van het voordien door VRI gevoerde vanruysdael.com. NBG Monuglass hanteert voorts dezelfde huisstijl en een vrijwel identiek logo als voorheen VRI. Ook hiermee maakt NBG Monuglass inbreuk op de auteursrechten van Miro.
2.3.9.Miro is houdster van een internationale woordmerkregistratie met toelating voor Frankrijk van het teken ‘Van Ruysdael’, ingeschreven op 16 november 2007 onder nummer 947018. Dit merk is door [A] overgedragen aan Miro.
2.3.10.NBG Monuglass handelt ook in Frankrijk onder gebruikmaking van het teken Van Ruysdael ter aanduiding van de door haar aangeboden waren en diensten. Hiermee maakt zij aldaar inbreuk op het merkrecht van Miro.
2.3.11.NBG Monuglass handelt ook in Frankrijk onder gebruikmaking van het teken Van Ruysdael. Zij gebruikt dit als naam en als merk. Hiermee maakt zij inbreuk op het merkrecht van Miro, in de zin van artikel 5 lid 1 onder a en b van de Merkenrichtlijn. NBG Monuglass heeft dit gebruik ook na sommatie voortgezet.
2.3.12.Bij e-mail van 9 februari 2016 heeft NBG Monuglass aan haar klanten meegedeeld dat NBG Monuglass en Van Ruysdael hun krachten verenigen. Voorts heeft een voormalig klant van VRI aan Miro verklaard dat [X] hem heeft verteld dat NBG Monuglass na het faillissement alles van VRI heeft overgenomen en dat NBG Monuglass nu de enige is die het originele Van Ruysdael glas levert.
2.3.13.Tussen 29 maart en 20 juni 2016 heeft op de website van NBG Monuglass het navolgende persbericht gestaan:
Helaas hebben wij moeten constateren dat Dhr [A] met onjuiste aantijgingen de markt bestookt. Na zijn faillissement probeert hij met een alternatieve beglazing onze originele en beschermde naam […] te misbruiken. Wij zijn zoals bekend sinds jaar en dag de producent van het originele van Ruysdael glas, en blijven dat ook, echter loopt de advisering en verkoop nu via ons kantoor in IJsselmuiden (NL) en (F) en niet meer via [A] . Wij zullen u de inhoudelijk details besparen, maar [A] is hier een lijn overgestoken die juridisch onacceptabel is en wij zullen dit bestrijden. U kunt zoals gewend altijd bij ons terecht.
Dit bericht was onrechtmatig jegens [A] . Het bericht spreekt ten onrechte van ‘zijn faillissement’ en doet ten onrechte voorkomen dat NBG Monuglass altijd merkhouder is geweest. Het bericht is inmiddels verwijderd en vervangen door:
Nieuws | 25-05-2016 13:45
Door in de media onjuistheden te verspreiden creëert Dhr. [A] een verkeerde voorstelling van zaken. Wilt u weten hoe het echt zit bel ons dan op 038 (…)
Ook dit nieuwsbericht is onjuist. NBG Monuglass is daarom gehouden dit bericht te verwijderen.
2.3.14.Door het onrechtmatig handelen van NBG Monuglass, waaronder de door haar gedane mededelingen is de markt verwarring ontstaan, hetgeen heeft geleid tot een significante afbreuk van het door Miro overgenomen klantenbestand. Teneinde deze verwarring weg te nemen, is NBG Monuglass gehouden over te gaan aan haar afnemers een rectificatie te sturen.