8.2De rechtbank citeert de volgende passages uit het nader gehoor van eiser:
“Het zijn misschien wat vreemde vragen, maar valt u enkel op mannen, of op mannen en vrouwen?
Er was een tijd dat ik zowel op mannen als op vrouwen viel en dat gaat lang terug. Toen ik veel jonger was. Maar nu val ik alleen op mannen. Het was toen ik 17 of 18 jaar oud was en het was tijdelijk.
Wanneer werd u zich bewust van uw homoseksuele oriëntatie?
Het begon op school, in het begin was het tijdelijk. Pas later was ik er zeker van dat ik op mannen viel. Ook op de universiteit toen mijn studiegenoten achter andere vrouwen aanliepen voelde ik mij niet geroepen om mee te gaan. Soms werd er ook expliciet gevraagd: Ga mee, en jaag op dat en dat meisje. Maar ik voelde mij niet echt geroepen.
En op welk moment ervaarde u dit voor het eerst?
Dat was op school, voor ik op een wettelijke leeftijd was.
Uw schoolperiode is een lange periode, aan welke leeftijd moet ik denken?
Het was na mijn middenschool periode. Na het derde en laatste jaar van de middenschool, toen merkte ik het.
[…]
Weet u wat een proces van zelfacceptatie is?
Nee.
Opmerking rapporteur: Ik geef toelichting over de term “proces van zelfacceptatie” en wat wij hieronder verstaan. Heeft u een proces van zelfacceptatie doorgemaakt?
Het is eigenlijk een geheim geweest, in de samenleving waar ik vandaan kwam. Het was iets in mij en ik denk dat ik het wel had geaccepteerd. Het was ook een geheim dat alleen aan het licht kwam als ik een seksuele relatie met iemand anders net als mijzelf had.
[…]
Laat ik het anders verwoorden. Wat waren uw gevoelens tijdens uw jeugd over uw homoseksualiteit?
Ik dacht veel aan mijn vrienden, mijn jongens vrienden. Als ik op reis ging moest ik dag en nacht aan mijn vrienden denken. Ik was erg in mijzelf gekeerd. Ik was ontzettend rustig. Ik was niet bepaald verdrietig of zo omdat ik het als homoseksueel het makkelijker had. In onze islamitische samenleving is erg gericht op het contact tussen jongens en meisjes. Vrienden werden opgepakt vanwege contact met meisjes. Maar ik had het makkelijker. Ik had juist de vrijheid om met mijn vriend van wie ik hield uit te gaan, dingen te doen en vrij te bewegen, terwijl mijn heteroseksuele vrienden dit niet met hun vrienden konden doen.
Kon u in die tijd ook met uw vrienden delen dat u homoseksueel was?
Nee.
Hoe vond u dat?
Het was geen prettig gevoel. Er waren een handje vol mensen die er vanaf wisten en dat waren net als ik homoseksuelen. Met hen was ik wel makkelijk en we konden grappen maken en delen wat er in ons speelde. Als er een heteroseksueel bij was konden wij geen grappen meer maken en was niemand meer open.
[…]
Hoe voelde u zichzelf in die periode waarin de gevoelens tijdelijk waren?
Ik weet niet of ik de vraag goed begrijp maar ik voelde mij toen zoals ik mij nu voel en zoals ik mij altijd heb gevoeld. Het is een goed gevoel. Ik was meer in mijzelf gekeerd, ik was er niet zo uitgesproken over. Ik was meer in gedachte er mee bezig. Ik ging bij wijze van spreken dagdromen, dat past beter bij een gesloten samenleving.
Wat voor een dagdromen waren dat?
Dat ik met een vriend zou zijn, dat ik altijd met die vriend zou zijn.
Wat werd aan u verteld over homoseksualiteit door uw familie, school en de maatschappij in het algemeen?
Bedoelt u wat anderen zeiden?
Ja, wat anderen zeiden over homoseksualiteit.
Het was eigenlijk wel een strafbaar feit en religieus werd het gezien als een grote zonde. Er werd gezegd dat de hemel zou schudden met een dergelijke daad, en dat er de straf van steniging opstaat. Ik weet niet of u weet wat
steniging betekend? Mensen lachen homoseksuelen uit, zelfs mijn eigen vrienden deden dat. Het was de grootste zonde die je kunt begaan. Toen mijn vrienden ook homoseksuelen uitlachten, vond ik het eng. Ik was bang dat ze
achter mijn geheim zouden komen.
Ik wil nog even terug gaan naar de eerdere vraag over mijn familie. Mijn familie is liberaal maar niet over homoseksualiteit, ze zijn liberaal op andere vlakken. Mijn homoseksualiteit was een geheim van mijzelf.
[…]
Wat dacht u zelf over homoseksuele gerichtheid toen u zich realiseerde dat u homoseksueel bent?
In sommige gevallen had ik het wel geaccepteerd. In andere gevallen vond ik het een groot probleem. Toen ik met [naam 1] een relatie had was het de beste tijd van mijn leven. Ik was het gewend.
Ik wil even teruggaan naar uw jeugd en het moment dat u er achter kwam dat u homoseksueel was, u wist wat de samenleving dacht over homoseksualiteit, hoe dacht u toen zelf over homoseksualiteit?
Toen mijn vrienden anderen uitlachten deed ik ook mee om mijn geheim te bewaren.
Dank maar ik wil even teruggaan naar uw jeugd en het moment dat u er achter kwam dat u homoseksueel was, u wist wat de samenleving dacht over homoseksualiteit, hoe dacht u toen zelf over homoseksualiteit?
Sinds ik mij kan herinneren heb ik mij aangetrokken gevoeld tot hetzelfde geslacht.
U moest een geheim bewaren, hoe voelde het om het geheim te bewaren?
Het was geen fijn gevoel. Eigenlijk was het heel moeilijk. Zelfs hier bewaar ik het als een geheim onder mijn Iraanse vrienden. Er is alleen één andere persoon die het weet en dat is de persoon met wie ik een relatie heb op het moment. Hij komt uit Syrië.
Hoe heeft u voor u zelf geaccepteerd dat u een persoon bent die homoseksueel is?
Ik had het voor het eerst op mijn negentiende gevoeld maar op mijn 25ste toen ik een relatie kreeg met [naam 1] had ik helemaal begrepen.
[…]
Hoe zou de rest van uw familie reageren op een onthulling van uw homoseksualiteit?
Het zal erg zijn en het zal moeilijk zijn en ik kan dat zelf niet accepteren. Van kinds af aan was het ook een angst van mij, dat mij familie er achter zou komen.
Waar vreesde u als kind voor als ze er achter zouden komen?
Dat zijn lelijke dingen in onze samenleving.
Waar was u bang voor, welke consequenties zou het hebben?
Ik was bang om verstoten te worden uit de familie en ik was bang voor mijn goede naam. Het is in onze samenleving een door en door verrot en slecht iets. Er zijn zelfs gezegdes in de taal of vergelijkingen die worden getrokken. Het wordt niet homoseksueel genoemd. Er worden scheldwoorden voor gebruikt, bijvoorbeeld een flikker. En het is een teken van onrein zijn. Men zegt bijvoorbeeld dat een homoseksueel niet af kan blijven van zijn eigen familie. Dit creëerde allerlei angsten voor mij.”