In deze zaak heeft de Rechtbank Den Haag op 17 mei 2018 uitspraak gedaan in een asielprocedure waarbij de eiser, een Iraakse nationaliteit hebbende persoon, in beroep ging tegen een besluit van de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid. Het bestreden besluit, genomen op 20 april 2018, hield in dat de aanvraag van eiser tot het verlenen van een verblijfsvergunning asiel voor bepaalde tijd niet in behandeling werd genomen, omdat het Verenigd Koninkrijk verantwoordelijk was voor de behandeling van de aanvraag op basis van de Dublinverordening. Eiser had eerder op 12 januari 2018 een asielaanvraag ingediend in Nederland, maar uit Eurodac bleek dat hij op 18 juni 2016 al een asielaanvraag in het Verenigd Koninkrijk had ingediend die was afgewezen. Tijdens de zitting op 3 mei 2018 was eiser niet aanwezig, maar de staatssecretaris was vertegenwoordigd door zijn gemachtigde.
De rechtbank overwoog dat de staatssecretaris terecht had besloten de aanvraag niet in behandeling te nemen, omdat het Verenigd Koninkrijk als verantwoordelijke lidstaat was vastgesteld. Eiser voerde aan dat er ten onrechte gebruik was gemaakt van een niet-register tolk tijdens het aanmeldgehoor en dat Nederland de behandeling van zijn asielverzoek aan zich moest trekken op grond van artikel 17 van de Dublinverordening. De rechtbank oordeelde dat de staatssecretaris voldoende had gemotiveerd waarom een niet-beëdigde tolk was gebruikt en dat er geen miscommunicatie was geweest. Bovendien was niet in geschil dat het Verenigd Koninkrijk verantwoordelijk was voor de behandeling van het asielverzoek.
De rechtbank verklaarde het beroep ongegrond en oordeelde dat er geen aanleiding was voor een proceskostenveroordeling. Eiser had geen bewijs geleverd dat de asielprocedure in het Verenigd Koninkrijk onzorgvuldig was verlopen of dat zijn rechten onder internationale verdragen in het geding waren. De rechtbank concludeerde dat de staatssecretaris in redelijkheid geen reden had om de asielaanvraag van eiser op grond van artikel 17 van de Dublinverordening aan zich te trekken.