ECLI:NL:RBDHA:2021:14959
Rechtbank Den Haag
- Eerste aanleg - enkelvoudig
- Rechtspraak.nl
Weigering WW-uitkering wegens verwijtbare werkloosheid in het kader van de coronacrisis
In deze zaak heeft de Rechtbank Den Haag op 17 december 2021 uitspraak gedaan in een geschil tussen de gemeente Den Haag (eiseres) en de Raad van Bestuur van het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (Uwv) (verweerder) over de toekenning van een WW-uitkering aan een voormalig werkneemster. De voormalig werkneemster had op 1 november 2018 als casemanager Wmo bij de gemeente gewerkt en had haar ontslag aangeboden op 11 februari 2020. De arbeidsovereenkomst werd per 1 april 2020 beëindigd, terwijl zij op die datum een nieuwe baan bij de Bibliotheek Delft zou beginnen. Door de coronacrisis ging deze indiensttreding echter niet door, en de werkneemster diende een aanvraag voor een WW-uitkering in per 2 april 2020.
Het Uwv kende de uitkering toe, maar de gemeente Den Haag maakte bezwaar tegen deze beslissing, stellende dat er sprake was van verwijtbare werkloosheid. De rechtbank oordeelde dat de voormalig werkneemster zelf haar arbeidsovereenkomst had beëindigd zonder dat er aan de voortzetting daarvan zodanige bezwaren waren verbonden dat deze voortzetting redelijkerwijs niet van haar kon worden gevergd. De rechtbank concludeerde dat de coronacrisis geen rechtvaardiging bood voor het ontslag en dat de werkneemster een verwijtbaar werkloosheidsrisico had genomen door haar contract op te zeggen zonder zekerheid over een nieuwe baan.
De rechtbank verklaarde het beroep van de gemeente Den Haag gegrond, vernietigde het bestreden besluit van het Uwv, maar liet de rechtsgevolgen van dat besluit in stand. De rechtbank bepaalde dat het Uwv het griffierecht van de gemeente moest vergoeden en veroordeelde het Uwv in de proceskosten van de gemeente. Deze uitspraak benadrukt de verantwoordelijkheden van werknemers in het kader van de WW en de gevolgen van ontslag zonder uitzicht op een nieuwe werkplek, zelfs in uitzonderlijke omstandigheden zoals de coronacrisis.