Uitspraak
Rechtbank DEN HAAG
De Staat der Nederlanden,
1.Het verloop van de procedure
2.De beoordeling
vanwege de aard van de relatie. Overigens is [verweerder] van oordeel dat de liefde bij uitstek een privéaangelegenheid is en dat privacy een grondrecht is en dus zwaarder weegt dan de gedragscode waar DJI zich op beroept. Binnen de PI is bovendien sprake van zeer veel (niet-gemelde) relaties, zodat een strenge toepassing van de gedragscode op dat punt te willekeurig zou zijn. [verweerder] heeft steeds goed gefunctioneerd bij DJI. Zij doet haar werk graag en mist haar collega’s. Zij is integer en onkreukbaar. Dit blijkt onder andere uit de melding die zij heeft gedaan op 23 september 2019 van een poging tot omkoping. [verweerder] heeft roerige tijden achter de rug, zowel privé als op het werk. Op school is zij heftig gepest. Zij had weinig vriendinnen. Haar vader heeft haar in contact gebracht met een meisje waarmee zij vriendin werd. Later bleek dat haar vader deze vriendschap had gearrangeerd omdat hij een relatie had met de moeder van dit meisje. Haar ouders zijn gescheiden en [verweerder] heeft het gevoel dat dit haar schuld is. Op het werk was de druk hoog. Op 24 december 2020 had [verweerder] dienst op de meldkamer van de PI. Haar werd gemeld dat er een bewusteloze gedetineerde was aangetroffen in zijn cel. [verweerder] is daar als BHV’er direct op afgegaan. Zij trof een man aan met braaksel op het gezicht, die in zijn broek had gepoept en geplast. [verweerder] nam de leiding bij het reanimeren. Tijdens het reanimeren kwam er plotseling een grote hoeveelheid bloed uit de mond van de man. Achteraf bleek dat hij een maagbloeding had gehad. De man is overleden. Er bleek geen familie te zijn aan wie dit gemeld kon worden. Dit gebeuren heeft [verweerder] erg aangegrepen. Zij heeft, ook met medicatie, nachten lang niet kunnen slapen. Op de eerste werkdag na het incident, ging het niet goed op het werk. Op advies van haar leidinggevende heeft zij zich ziek gemeld. In de probleemanalyse van de bedrijfsarts d.d. 23 februari 2021 zijn de problemen als volgt omschreven:
Energetische beperking, concentratie en aandacht nemen af in de loop van de dag, omgaan met conflicten, omgaan met deadlines en productiepieken, teveel prikkels tegelijkertijd zoveel mogelijk vermijden evenals acute situaties. Met deze klachten had [verweerder] op 12 maart 2021 onverminderd te kampen. [verweerder] is van oordeel dat DJI ten opzichte van haar onzorgvuldig heeft gehandeld. Voor het geval haar arbeidsovereenkomst zou moeten eindigen heeft zij recht op de transitievergoeding en op een billijke vergoeding ad € 50.000,=.
Als u een privérelatie met een collega aangaat of heeft. Dit is in beginsel niet verboden, maar het kan wel risico’s opleveren, een goede uitvoering van uw werkzaamheden belemmeren en onderlinge verhoudingen verstoren. Meld dit aan uw direct leidinggevende, die de risico’s kan inschatten.
voor PW-er voor de BPG & afdeling AIT PI Alphen aan den Rijn Maatschapslaan; voorts heeft zij tijdens dat gesprek desgevraagd verklaard dat zij in 2020 contacten heeft onderhouden met een collega, [collega] ; volgens het verslag van dat gesprek heeft zij daarover onder meer gezegd: [collega]
vond mij leuk, het ging toen slecht met [partner] (vrouw van [collega] ). Ik kreeg liefdesverklaringen en ben zelfs ten huwelijk gevraagd Ik heb aangegeven geen behoefte aan kinderen te hebben en heb hem tig keer afgewezen. We zijn niet meer dan vrienden.
We waren aan het daten en ik heb het niet de stempel ‘relatie’ gegeven– geldt verder dat zij die relatie, in strijd met haar verplichtingen, niet aan haar direct leidinggevende heeft gemeld en dat zij daar, ondanks de vragen die haar daarover zijn gesteld, niet open over is geweest. Haar stelling dat zij de relatie niet heeft behoeven te melden omdat dit een privéaangelegenheid is, volgt de kantonrechter niet, omdat affectieve relaties op de werkvloer de onderlinge verhoudingen op de werkvloer kunnen verstoren en de goede uitvoering van de werkzaamheden kunnen belemmeren, hetgeen tot onveilige situaties kan leiden. Een werkgever als DJI heeft bij de hier aan de orde zijnde meldplicht een redelijk belang.
dat je erg negatief bent tijdens het uitvoeren van je werkzaamheden.Gelet op de door de bedrijfsarts vastgestelde beperkingen waar [verweerder] toentertijd mee had te kampen (
Energetische beperking, concentratie en aandacht nemen af in de loop van de dag, omgaan met conflicten, omgaan met deadlines en productiepieken, teveel prikkels tegelijkertijd zoveel mogelijk vermijden evenals acute situaties), is het aannemelijk dat hij haar hiermee in het nauw heeft gebracht en dat het lastig voor haar moet zijn geweest om daar tijdens het gesprek adequaat op te reageren. Uit hetgeen DJI in haar verzoek heeft aangevoerd blijkt dat het [leidinggevende] haar tijdens hetzelfde gesprek vervolgens heeft aangesproken op haar interne sollicitatie d.d. 1 maart 2021, omdat [leidinggevende] verbaasd was dat zij, als beginnend complexbeveiliger, lopende een re-integratietraject, had gesolliciteerd naar een functie die (veel) zwaarder is dan de functie die zij vervult. Dit moet [verweerder] hebben verrast, omdat zij er niet op heeft behoeven te rekenen dat hij dit zou doen (het was niet aan hem om dat te doen; het was aan de sollicitatiecommissie om te beoordelen of zij zich voor de functie kwalificeerde). Het is aannemelijk dat [leidinggevende] haar hiermee verder in het nauw heeft gebracht, zodanig dat zij, geconfronteerd met zijn (impliciete) oordeel over haar capaciteiten, is gaan ontkennen dat zij naar die zwaardere functie had gesolliciteerd, en uit nood heeft verzonnen dat niet zij, maar [collega] namens haar heeft gesolliciteerd. De ontsnappingsroute die zij heeft gekozen, is uiteraard niet de juiste, maar, in aanmerking nemende dat van een (gedeeltelijk) arbeidsongeschikte werknemer minder mag worden verwacht dan van een (volledig) arbeidsgeschikte werknemer, kan dit niet tot het oordeel leiden dat zij hiermee ernstig verwijtbaar heeft gehandeld. Met betrekking tot het niet melden van een privérelatie is in aanmerking te nemen dat enkel het niet melden van een dergelijke relatie, afgaande op hetgeen DJI hierover in haar verzoek heeft aangevoerd, niet leidt tot ontslag, maar tot een berisping. Voor zover juist is dat [verweerder] in 2020 een privérelatie heeft gehad met [collega] , levert het feit dat zij deze relatie niet heeft gemeld en zij daar niet (dadelijk) open over is geweest, in de gegeven omstandigheden niet een zodanig ernstig verwijt op dat dit moet leiden tot het einde van haar arbeidsovereenkomst. Daarbij is niet alleen van belang dat [verweerder] in de ten deze relevante periode niet (volledig) arbeidsgeschikt was, maar ook dat dit – voor zover er een relatie is geweest – een privékwestie betreft, waarover het, mede in aanmerking nemende dat de partner van [collega] ook op de PI Alphen aan den Rijn werkt(e), met derden moeilijk communiceren is. Van belang is hierbij ook dat niet is gebleken dat er als gevolg van de (eventuele) privérelatie problemen zijn ontstaan op de werkvloer.