2.15.In opdracht van ERA heeft Het GeluidBuro B.V. op 5 juli 2019 een rapport opgesteld (hierna: rapport GeluidBuro) van door haar op 17 juni 2019 verricht onderzoek naar geluidhinder van het zwembad. In het rapport GeluidBuro is (een voorstel voor) een toetsingskader neergelegd om een objectieve toetsing van geluidhinder door het zwembad en de bijbehorende installaties mogelijk te maken (hierna: het Toetsingskader). Het Toetsingskader is als volgt toegelicht:
“Er is geen wettelijk toetsingskader waaronder de gebruiksgeluiden en de installatiegeluiden van het zwembad vallen. Ook in de contractstukken zijn geen verplichtingen vastgelegd. Ondanks het ontbreken van een vastgesteld toetsingskader zijn de partijen het erover eens dat er in deze situatie redelijkerwijs toch een bescherming tegen geluidhinder verwacht mag worden.
Daarom is aansluiting gezocht bij de grenswaarden en meetmethodieken van diverse referenties, en is op basis daarvan een voor de situatie passend toetsingskader opgesteld. Voor zover mogelijk moet dit toetsingskader goed aansluiten bij de hinderbeleving van de bewoners van het onderliggende appartement (en mensen in het algemeen) en tevens aansluiten bij wat realistischerwijs in deze situatie als bescherming tegen geluidhinder verwacht mag worden.”
Voor redelijk constante geluiden is in het rapport GeluidBuro als referentiekader aansluiting gezocht bij de eis van gemiddeld 30 dB als bepaald in het Bouwbesluit. Verder is voor het Toetsingskader aansluiting gezocht bij de Handleiding meten en rekenen Industrielawaai (HRMI) waar het betreft tonaal geluid, impulsgeluid en muziekgeluid, en het gemiddelde beoordelingsniveau als neergelegd in het Activiteitenbesluit. Voor de beoordeling van de geluidswering in het gebouw is aansluiting gezocht bij de NEN 1070. Ten slotte zijn ook grenswaarden betrokken die zijn genoemd in het artikel “beoordeling van burenlawaai’ in het tijdschrift Geluid van juni 2007. Op basis van deze referentiekaders zijn de volgende grenswaarden vastgesteld: voor gemiddeld constant geluid LAeq 30 dB overdag (08.00-19.00) en in de avond (19.00-22.00), en 25 dB in de nacht (22.00-08.00), met een correctie van 5dB voor tonaal geluid; voor gemiddeld geluidsniveau tijdens een activiteit LAeq 35 dB overdag en in de avond, en 30 dB in de nacht, met een correctie van 5dB voor tonaal geluid, en voor incidentele piekgeluiden LAeq 45 dB overdag en in de avond en 35 dB in de nacht, met een correctie van 5 dB voor repeterend/impulsgeluid. Voor de toepassing van het Toetsingskader is het normaal gebruik van het zwembad tot uitgangspunt genomen. Het ‘normaal gebruik’ van het zwembad is door de opstellers als volgt toegelicht en gedefinieerd:
“Van ERA Contour mag verwacht worden dat een zwembad is opgeleverd dat bij normaal gebruik geen onaanvaardbare geluidhinder in het onderliggende appartement oplevert. Om de optredende geluidsniveaus te toetsen is het in dit hoofdstuk gepresenteerde toetsingskader opgesteld. Verder moet 'normaal' gebruik gedefinieerd worden.
Onder normaal gebruik van het zwembad verstaan wij:
De mogelijkheid het water uit het zwembad continu te circuleren en zuiveren.
Gebruik van het zwembad en de attracties tijdens de dag- en avondperiode.
Gelijktijdig gebruik van maximaal twee attracties (één in het zwembad en één in de whirlpool)
Gelijktijdig gebruik door een kleine groep mensen (tot 5 personen)
Rond het zwembad lopen (maximaal versnelde pas), ook over de goot.
In en uit het zwembad stappen.
Lopen in het ondiepe gedeelte van het bad.
Incidenteel vanaf de rand in het diepe gedeelte van het zwembad springen.
Zwemmen in het diepe gedeelte (met gebruik van de 'swimstream' attractie)
Het zwembad afdekken.
Achtergrondmuziek afspelen tot maximaal een 'acceptabel' geluidniveau waarbij verbale communicatie nog mogelijk is. (< 70 dB(A))
Niet onder normaal gebruik valt:
Gebruik van het zwembad en de attracties tijdens de nachtperiode
Gebruik door grote groepen mensen (meer dan 5 personen)
Het rennen in de ruimte, c.q. over de bedrand en in het ondiepe gedeelte van het zwembad
Repeterend op en neer springen op de vloer, de goot van het zwembad.
Repeterend op en neer springen in het ondiepe gedeelte van het zwembad.
Luide muziek (> 70 dB(A))”
In het rapport GeluidBuro wordt geconcludeerd dat de installaties van het zwembad en de whirlpool goed hoorbaar zijn. Meerdere deelbijdragen en combinaties leveren bij normaal gebruik een overschrijding van de grenswaarden uit het Toetsingskader op. Het contactgeluid van het zwembad is eveneens goed hoorbaar in de woning van de onderburen, maar bij normaal gebruik wordt net voldaan aan het Toetsingskader.