Uitspraak
RECHTBANK DEN HAAG
1.Wat is de kern?
2.De procedure
- de dagvaarding van 19 november 2021 met producties 1 t/m 36;
- de conclusie van antwoord in conventie en eis in reconventie met producties 1 t/m 17;
- de conclusie van antwoord in reconventie;
- het tussenvonnis van 1 juni 2022 waarbij een mondelinge behandeling is bepaald;
- de brief van de advocaat van Ailant van 21 juli 2022 met producties 18 en 19;
- de akte vermeerdering van eis in conventie met producties 37 t/m 39;
- de brief van de advocaat van [eiser] van 11 augustus 2022 met productie 40;
- de bij B16-formulier van 11 augustus 2022 namens [eiser] overgelegde bouwtekeningen;
- de e-mail van de advocaat van Ailant van 24 augustus 2022 met producties 20 en 21;
- de e-mail van de advocaat van [eiser] van 24 augustus 2022 met producties 41 t/m 44;
- de namens Ailant overgelegde productie 22;
- de namens [eiser] overgelegde productie 45.
3.De feiten
In overleg. Planning voorstel: Week: 42-2020 t/m 50 -2020 *( onder voorbehoud).’ De voorgenomen opleverdatum is niet gehaald. Ook de nieuwe opleverdatum eind januari 2021 is niet gehaald en vanaf medio februari 2021 – toen [naam 2] gestopt is met werken voor Ailant – is het werk aan de dakopbouw van [eiser] stil komen te liggen.
- Eind maart 2021 heeft [naam 2] in bijzijn van de architect aan [eiser] toegezegd dat de werkzaamheden eind mei 2021 konden worden afgerond. In maart en april is echter niemand komen werken.
- Eind april 2021 is er nogmaals een gesprek geweest tussen [eiser], zijn advocaat, zijn architect en [naam 2]. Afgesproken is dat Ailant een werkplanning zou aanleveren en dat de werkzaamheden binnen twee weken zouden worden hervat. Dit is niet gebeurd, waarop [eiser] Ailant begin mei opnieuw heeft gevraagd om een planning. Ailant heeft dit niet gedaan.
- Op 14 juni 2021 heeft opnieuw een gesprek plaatsgevonden. Daarbij waren [eiser], zijn advocaat, zijn architect, twee bouwinspecteurs van de gemeente Den Haag en [naam 1] aanwezig. [naam 1] heeft aangegeven op de hoogte te zijn van de communicatie tussen [eiser] en [naam 2] en de toezeggingen die de laatste had gedaan. [naam 1] heeft daarop een toelichting gegeven over de interne problemen, de liquiditeitsproblemen en de daardoor ontstane (financiële) planningsproblemen van Ailant. [naam 1] heeft aangegeven de dakopbouw af te willen maken, maar dat situatie ernstig is omdat [naam 2] voor Ailant surseance van betaling wil aanvragen. Afgesproken is dat [naam 1] informatie aan [eiser] zou geven, zodat hij een en ander na kon trekken.
Met referte aan onderstaande e-mail wil ik uw cliënte er met klem aan herinneren dat fase 1 voor 4 september a.s. dient te zijn afgrond. Uw cliënte heeft slecht drie dagen werkzaamheden verricht en vervolgens al ruim twee weken, zonder enige kennisgeving, niet meer. Indien de afgesproken deadline voor fase 1 niet wordt gehaald door uw cliënte, dan wenst cliënte de procedure voort te zetten. Teneinde dit te voorkomen verzoek ik u dit bericht bij uw cliënte onder de aandacht te brengen. Uw cliënte heeft het dus zelf in de hand.”
Zoals ik u telefonisch kenbaar heb gemaakt, heeft uw cliënte fase 1 niet integraal voor 4 september afgerond. Zo is het elektra niet overal aangesloten en zijn onder meer de vereiste ventilatie-kanalen niet volledig aangelegd. Tegelijkertijd is uw cliënte zonder cliënt daar voorafgaand in kennis te stellen aangevangen met fase twee. Alhoewel dat niet conform de afspraak was, heeft cliënt daar geen bezwaren tegen, daar hij wenst dat de werkzaamheden aan de dakopbouw zo snel als mogelijk wordt afgerond. Voor de goede orde merk ik op dat deze werkzaamheden aanvankelijk medio december 2020 afgerond hadden moeten zijn door uw cliënte.
Eindoplevering heeft nog niet plaatsgevonden. Het bouwkundig onderzoek is zodoende voorbarig en de sommatie tot herstel eveneens. Bovendien zijn partijen overeengekomen eerste de binnenruimte af te maken, om vervolgens de buitenkant opleveringsklaar te maken. Ook om die reden zijn de genoemde punten, voor zover al juist, prematuur. Blijkt bij oplevering van gebreken, dan worden deze vanzelfsprekend binnen een redelijke termijn door cliënte hersteld.”
Cliënt heeft totaal geen vertrouwen meer in uw cliënte en heeft mij verzocht om in rechte de ontbinding van de arbeidsovereenkomst te vorderen en uw cliënte aansprakelijk te stellen voor zijn geleden en nog te lijden schade. Uw cliënte heeft meer dan voldoende kansen gehad, maar is telkens tekort geschoten. Voorts laat de kwaliteit van het werk sterk te wensen over. Het bouwkundig rapport is meer dan duidelijk. Voorts is het onjuist dat partijen zijn overeengekomen dat eerst de binnenruimte zou worden afgemaakt, terwijl uw cliënte reeds heeft gesteld dat het buitenwerk integraal was afgerond. Daarnaast is het ook verre van logisch om eerst het binnenwerk af te ronden alvorens het buitenwerk af te maken. Daarnaast tolereert uw cliënte geen inspraak, terwijl cliënt de opdrachtgever is en hij meermaals heeft moeten constateren dat het werk niet naar behoren wordt verricht door uw cliënte. Tevens houdt uw cliënte zich niet aan de gemaakte afspraken en komt en gaat zij wanneer het haar uit komt. Partijen zijn inmiddels ruim een jaar verder, maar een eind lijkt nog verre van in zicht. (...) Volledigheidshalve wijs ik u erop dat deze kwestie niet op zichzelf staat, daar het regent van de klachten over uw cliënte. Uw cliënte kan op korte termijn een dagvaarding tegemoet zien.”
4.De vorderingen
in conventiebij vonnis, voor zover mogelijk uitvoerbaar bij voorraad:
in reconventie, bij vonnis, voor zover mogelijk uitvoerbaar bij voorraad:
voorwaardelijk, uitsluitend voor het geval de rechtbank het door Ailant gevoerde verweer honoreert, een verklaring voor recht dat de aannemingsovereenkomst door opzegging door [eiser] beëindigd is,
5.De beoordeling in conventie en in reconventie
“6- W/W/A – INSTALLATIE (...) 43. Het aanleggen van nieuwe afvoer leiding op 3e verd. 5 punten. 44. Het aanbrengen van water leiding t.b.v. 5 punten.”Daarmee is duidelijk dat vijf waterpunten moesten worden aangelegd; partijen verschillen echter van mening of een warm- en koudwateraansluiting op dezelfde plek als één of twee punten telt.
“4- METSELWERK (...) 31. Het verlengen van bestaande schoorstenen en ventilatie kanalen.”Daarnaast hebben partijen afgesproken dat Ailant in het nieuwe toilet en in de oude badkamer nieuwe ventilatie moest aanbrengen. Die laatste afspraken staan niet in de offertes van juni en september 2020, maar partijen zijn het er wel over eens dat Ailant dit zou doen. De rechtbank leidt hieruit af dat partijen het erover eens waren dat Ailant bij het maken van de dakopbouw waar nodig ventilatie moest aanbrengen.
“3- RUWBOUW (...) 20. Aanpassing bestaande trapgat. 21. Het aanbrengen van nieuwe houtentrap van 2e naar 3e verd.”In de begroting van de ruwbouw staat onder 3:01, 2e post: “
Aanbrengen van nieuwe opbouw constructie — conform tekeningen en bouwbesluit”. Deze werkzaamheden maakten dus expliciet onderdeel uit van de aannemingsovereenkomst; nergens in het dossier is terug te vinden dat partijen hieraan een budget of nadere voorwaarden hebben verbonden.
Naar aanleiding van de opgenomen maten van de nieuwe trap door de timmerman, deel ik u mede dat de trap is beperkt door de plaats van de bestaande GAS meter. De GAS meter moet worden verplaatst van zijwand naar achterwand van het trapgat. De uitvoering van de trap kan wel doorgaan. Ondertussen verzoek ik u om de GAS meter te verplaatsen. Mocht de GAS meter niet op tijd verplaatst kunnen worden voor de plaatsing en installeren van de nieuwe trap, dan gaan we een alternatief bespreken.” Ook op grond hiervan mocht [eiser] begrijpen dat de trap en het trapgat bij het afgesproken werk was inbegrepen.
5- DAK WERKZAMHEDEN (...) 41. Het aanbrengen van hekwerk — balkon.” De tekst van de offerte suggereert – net als bij het aanbrengen van het trapgat en de trap – dat het plaatsen van het hekwerk was inbegrepen.
9- STUKADOREN WERKZAMHEDEN 54. Stukadoren werkzaamheden zullen beperkt worden tot reparaties en herstel van bestaand i.v.m. verbouwing. In deze offerte zijn maximaal: 20m2 opgenomen. Uitvoering niveau 6 /glad. Meer m2 tegen meerprijs.”Op basis van de offerte mocht [eiser] er dus vanuitgaan dat de muren na de verbouwing weer netjes zouden worden gemaakt. Ailant heeft niet toegelicht dat en waarom het gladmaken van de muren en plafonds meer was dan het herstellen van 20 m2 aan muren en plafonds, in de staat zoals die waren voor de verbouwing. Gelet op de offerte gaat de rechtbank er daarom vanuit dat het afwerken van de muren en plafonds in de aannemingsovereenkomst was inbegrepen.
De opbouw dient met name aan de binnenzijde nog voor een zeer groot deel afgebouwd te worden. Tevens zijn er diverse onderdelen niet goed en amateuristisch aangebracht/uitgevoerd.’ Perfectkeur somt in het rapport vervolgens vierenveertig concrete gebreken op, met bijbehorende foto’s ter onderbouwing.
- een bouwinspecteur van de gemeente Den Haag heeft vastgesteld dat elektra niet volgens afspraak was aangebracht;
- uit de e-mail van 16 september 2021 van de advocaat van Ailant blijkt dat ook de ventilatie in het nieuwe toilet en de oude badkamer niet tijdig zijn aangebracht, want hij schrijft: “
- in het rapport van Perfectkeur staat dat er van de af- en toevoeren maar vier in plaats van vijf waren aangebracht;
- Ailant is voorts blijven weigeren een trap voor [eiser] te bestellen en een trapgat te maken, zodat de trap niet tijdig kon worden geplaatst.
Eindoplevering heeft nog niet plaatsgevonden. Het bouwkundig onderzoek is zodoende voorbarig en de sommatie tot herstel eveneens. Bovendien zijn partijen overeengekomen eerste de binnenruimte af te maken, om vervolgens de buitenkant opleveringsklaar te maken. Ook om die reden zijn de genoemde punten, voor zover al juist, prematuur. Blijkt bij oplevering van gebreken, dan worden deze vanzelfsprekend binnen een redelijke termijn door cliënte hersteld.” Ook blijft Ailant in de e-mail vasthouden aan haar onjuiste standpunt dat het aanbrengen van het trapgat, de trap en het hekwerk niet tot de werkzaamheden behoorden.
Afwerkzaamheden (Deurhangen, muurschilderen, deurschilderen en montagen)”. [eiser] heeft – naar aanleiding van het verweer van Ailant – niet onderbouwd dat deze werkzaamheden oorspronkelijk door Ailant waren geoffreerd. In de offertes staat dat ‘casco operationeel’ wordt opgeleverd. Uit de door [eiser] overgelegde stukken kan de rechtbank niet afleiden dat later iets anders is overeengekomen.
- de aannemingsovereenkomst van partijen van 30 september 2020 zal worden ontbonden;
- de vordering van [eiser] zal worden toegewezen tot een bedrag van € 50.000,00;
- de door Ailant gevorderde verklaring voor recht wordt afgewezen;
- de door Ailant gevorderde betaling van het restant van de aanneemsom wordt afgewezen;
- de door Ailant gevorderde schadevergoeding van € 2.875,00 wordt toegewezen, te vermeerderen met wettelijke rente vanaf 23 december 2021 tot de dag van volledige betaling.