ECLI:NL:RBDHA:2023:20463
Rechtbank Den Haag
- Eerste aanleg - enkelvoudig
- M.M. Kuipers
- Rechtspraak.nl
Beoordeling van het beroep tegen het niet in behandeling nemen van een asielaanvraag op basis van de Dublinverordening
In deze uitspraak beoordeelt de Rechtbank Den Haag het beroep van eiser tegen het niet in behandeling nemen van zijn aanvraag voor een verblijfsvergunning asiel voor bepaalde tijd. De staatssecretaris van Justitie en Veiligheid heeft de aanvraag met het bestreden besluit van 14 november 2023 niet in behandeling genomen, omdat Duitsland volgens hem verantwoordelijk is voor de aanvraag. De rechtbank heeft het beroep op 12 december 2023 behandeld, waarbij eiser, zijn waarnemer mr. J.W.F. Menick, en een tolk aanwezig waren, evenals de gemachtigde van de staatssecretaris.
De rechtbank concludeert dat het beroep ongegrond is. Dit betekent dat eiser ongelijk krijgt en het niet in behandeling nemen van zijn aanvraag in stand blijft. De rechtbank legt uit dat de Europese Unie gezamenlijke regelgeving heeft over het in behandeling nemen van asielaanvragen, vastgelegd in de Dublinverordening. Volgens deze verordening neemt de staatssecretaris een asielaanvraag niet in behandeling als is vastgesteld dat een andere lidstaat verantwoordelijk is voor de behandeling daarvan. In dit geval heeft Nederland een verzoek om terugname aan Duitsland gedaan, dat door Duitsland is aanvaard.
Eiser heeft aangevoerd dat verweerder in zijn persoonlijke situatie aanleiding had moeten zien om toepassing te geven aan artikel 16 of 17 van de Dublinverordening. Hij stelt dat hij afhankelijk is van zijn echtgenote en dat hij kwetsbaar is vanwege zijn medische situatie. De rechtbank oordeelt echter dat verweerder de aangevoerde omstandigheden niet als zwaarwegend heeft hoeven beschouwen. De rechtbank concludeert dat de medische situatie van eiser niet leidt tot een onevenredige hardheid bij overdracht aan Duitsland, aangezien Duitsland dezelfde medische zorg kan bieden als Nederland. De rechtbank verklaart het beroep ongegrond en kent geen proceskostenvergoeding toe.