3.3De beoordeling van de tenlastelegging
De rechtbank is met de officier van justitie en de verdediging van oordeel dat niet wettig en overtuigend kan worden bewezen dat het rijgedrag van de verdachte als roekeloos kan worden aangemerkt. De verdachte zal daarom van dit onderdeel van de tenlastelegging worden vrijgesproken.
De rechtbank zal de verdachte tevens vrijspreken van het onderdeel “gebruik te maken van zijn telefoon, althans een telefoongesprek te voeren”. Uit het onderzoek in de telefoon van de verdachte is naar voren gekomen dat de applicatie "com.apple.InCallService" op 22 mei 2023 actief was vanaf 10:03:59 tot 10.09.29. Hoewel een later gevoerd 112-gesprek wel kon worden teruggevonden, kon een eventuele gesprekspartner ten aanzien van de genoemde activiteit niet worden achterhaald. Bovendien komt uit het onderzoek naar de tachograaf van de vrachtwagen, alsmede uit het faselog, een tijdstip van het ongeval naar voren van ongeveer 10.03.03, welk tijdstip is gelegen (net) vóór het ingaan van de genoemde activiteit van de applicatie. Daarmee kan naar het oordeel van de rechtbank niet bewezen worden verklaard dat de verdachte bij het passeren van het rode verkeerslicht een telefoongesprek voerde of anderszins gebruik maakte van zijn telefoon.
De rechtbank heeft hierna opgenomen de wettige bewijsmiddelen met de voor de bewezenverklaring redengevende feiten en omstandigheden.
Wanneer hierna wordt verwezen naar een proces-verbaal, wordt - tenzij anders vermeld - bedoeld een ambtsedig proces-verbaal, opgemaakt in de wettelijke vorm door (een) daartoe bevoegde opsporingsambtena(a)r(en). Waar wordt verwezen naar dossierpagina’s, betreft dit de pagina’s van het proces-verbaal met het nummer PL1500-2023153853, van de politie eenheid Den Haag, met bijlagen (doorgenummerd blz. 1 t/m 42).
1. De verklaring van de verdachte, afgelegd op de terechtzitting van 14 oktober 2024, voor zover inhoudende:
Ik reed op 22 mei 2023 op de Maasdijk te ’s Gravenzande richting Hoek van Holland in een vrachtwagen met oplegger. Ik heb de rotonde genomen en kwam bij het stoplicht ter hoogte van de kruising met de Papedijk. Daar ben ik in aanrijding gekomen met een van rechts komende personenauto. U vraagt mij of ik onderken dat ik bij het stoplicht door rood ben gereden. Ja.
2. Het proces-verbaal van bevindingen van 25 augustus 2023, voor zover inhoudende (blz. 18):
Op de beelden is te zien dat de personenauto vanaf Heenweg de Maasdijk oprijdt. voor het verkeerslicht stilstaat en bij groen licht oprijdt en linksaf de Maasdijk op rijdt. Tevens is te zien dat te gelijker tijd links op beeld een vrachtwagen met oplegger over de Maasdijk komt aanrijden. Op het moment dat de personenauto de Maasdijk op rijdt wordt hij van links aangereden door de vrachtwagen.
3. Het proces-verbaal van verkeersongevallenanalyse, opgemaakt op 7 juli 2023, voor zover inhoudende:
Op 22 mei 2023 had te ’s-Gravezande in de gemeente Westland een verkeersongeval plaatsgevonden. Bij dit ongeval waren betrokken:
- Een personenauto, voorzien van het kenteken [kenteken 1] .
- Een bedrijfsauto, voorzien van het kenteken [kenteken 2] . Een aanhanger, uitgevoerd als oplegger, voorzien van het kenteken [kenteken 3] .
Door mij, verbalisant, is de digitale tachograafdata gedownload van de betrokken bedrijfsauto.
Ik zag dat de digitale tachograaf registreerde in de tijdszone UTC. Deze tijdszone loopt 2 uur achter op de tijdszone in Nederland.
Omstreeks 08:03:03 (UTC tijd) trof ik een registratie aan die paste bij een
verkeersongeval.
Kort samengevat kan als volgt gerapporteerd worden:
De bedrijfsauto was afkomstig van een rotonde en had sindsdien een afstand van 520 meter
afgelegd waarbij de snelheid geleidelijk opliep van 19 km/h tot 56 km/h. Bij het naderen van de verkeerslichten vond geen verandering van rijgedrag (snelheidsverandering) plaats.
De snelheid bleef rond de 56 km/h. De toegestane snelheid ter hoogte van de verkeerslichten
bedroeg 50 km/h.
De eerste confrontatie met de personenauto vond plaats bij 56 km/h. Hierna komt de personenauto in het bereik van de veiligheidssystemen van de bedrijfsauto terecht.
De ritregistratiedata toont overeenkomsten met een automatische (nood)remming waarbij het voertuig onafhankelijk van de bestuurder op een gevaar reageert en een zeer krachtige
(nood)remming inzet tot stilstand.4. Het proces-verbaal van bevindingen, opgemaakt op 8 juni 2023, voor zover inhoudende:
In het faselog zag ik dat koplus D11.1 (vlak voor de stopstreep) van richting 11,
werd geactiveerd te 10:02:54.2 uur en werd gedeactiveerd te 10:02:55.6 uur. Ik zag
dat het verkeerslicht van faserichting 11, vanaf 10:02:51.7 uur tot 10:02:57.9 uur,
groen licht uitstraalde.
Het voorgaande hield in dat de personenauto met het kenteken [kenteken 1] via de
rijstrook de stopstreep passeerde terwijl het verkeerslicht voor die rijrichting
minimaal 2,5 seconden groen licht uitstraalde.
In het faselog zag ik dat koplus D02.1 (vlak voor de stopstreep) van richting 02 werd
geactiveerd te 10:02:57.2 uur en werd gedeactiveerd te 10:02:58.5 uur. Ik zag dat het
verkeerslicht van faserichting 02, vanaf 10:02:50.9 uur tot 10:03:02.8 uur, rood
licht uitstraalde.
Het voorgaande hield in dat de bedrijfsauto met het kenteken [kenteken 2] (met daarachter
gekoppeld aanhangwagen met kenteken [kenteken 3] ) de stopstreep passeerde terwijl het
verkeerslicht voor die rijrichting minimaal 6,3 seconden rood licht uitstraalde.
5. Een geschrift, te weten een schouwverslag betreffende [slachtoffer] , opgemaakt op 30 mei 2023 door H.J. Brockhoff, Forensisch arts KNMG, voor zover inhoudende (blz. 40-43):
85 jarige man die tijdens het passeren van een kruispunt in botsing komt met een vrachtwagen.
Hij loopt vele botbreuken van de ribben, sleutelbeen en schouderblad op, waardoor zelfstandig ademen moeizaam gaat. Bij het ontkoppelen van de beademing was hij niet bij kracht om langdurig zelfstandig te ademen. Het opgelopen letsel was niet verenigbaar met het leven.
Conclusie: niet-natuurlijk overlijden